Töissä meillä: Opetusfysioterapeutti Milka Reponen kannustaa liikkumaan
Huomasin nopeasti, että Turun ammattikorkeakoulun työympäristö on motivoiva ja kollegat superkivoja, Milka Reponen kehuu. Hän on aloittanut hiljattain opetusfysioterapeuttina Liikunta- ja toimintakykylaboratoriossa. Reponen haluaa jakaa liikkumisen iloa mahdollisimman monelle.
Teksti ja kuva: Aleksi Rajamäki
Turun ammattikorkeakoulun asiantuntijajoukko on täydentynyt uudella osaajalla. Milka Reponen on paitsi opetusfysioterapeutti myös taustaltaan ammattiurheilija. Reponen on valmistunut fysioterapeutiksi Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2017.
Reposen työarki kuluu pääsääntöisesti Medisiina D -rakennuksessa sijaitsevassa Liikuntalaboratoriossa. Hän ohjaa, on mukana erilaisissa projekteissa ja tekee yhteistyötä kumppaneiden kanssa.
– Minua haastaa erityisesti se, miten saisin ihmisiä enemmän liikkeelle. Samalla haluaisin lisätä tietoisuutta siitä, miten hyviä vaikutuksia liikkumisella on fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle ja hyvinvoinnille, hän kertoo.
Uusinta tietoa kentälle
Reponen on työskennellyt monenlaisissa työyhteisöissä niin fysioterapian, urheilun kuin liikunnankin parissa. Hän kokee erityisen mielenkiintoiseksi liikkumisen ja suorituskyvyn optimoinnin, sillä ”siinä ei ole koskaan valmis”.
– Toivon voivani lisätä tietoutta etenkin siitä, mitä tuki- ja liikuntaelimistön vammat ovat ja miten niitä voisi ehkäistä paremmin. On mukavaa kohdata asiakkaita päivittäin, pystyn samalla auttamaan heitä omalla osaamisellani.
Turun ammattikorkeakoulussa Reponen on päässyt ohjaamaan tulevaisuuden ammattilaisia ja kehittämään Liikuntalaboratorion toimintaa. Hänen mukaansa on ollut hienoa huomata, miten innostuneita opiskelijat ovat oppimaan.
– Täällä on kehittämismyönteinen ilmapiiri, mikä on tärkeää, sillä tuotamme jatkuvasti uutta tietoa ja taitoa kentälle. Fysioterapian ala kehittyy kaiken aikaa. Samalla on mahdollista laajentaa omaakin näkökulmaa, Reponen iloitsee.
– Pidän haastavasta, vaihtelevasta työstä ja siitä, että saan viedä asioita eteenpäin. Se motivoi. Vaikka olen ollut vasta lyhyen aikaa nykyisessä opetusfysioterapeutin työssäni, voin sanoa viihtyväni.
Liikunta tuo hyvän olon
Milka Reponen on maailmanmestari hiihtosuunnistuksessa. Voitto tuli Norjan Hamarissa vuonna 2015. Vaikka aktiiviura on jo takanapäin, hän liikkuu edelleen aina kuin mahdollista.
– Pidän erityisesti hiihtämisestä, juoksemisesta ja suunnistamisesta. Lisäksi ratsastan ja tanssin mielelläni. Olen myös mukana seuravalmennuksessa ja suunnistuksen maajoukkuetoiminnassa.
Reponen kertoo tottuneensa siihen, että hän treenasi ammattiurheilija-aikoina ainakin kahdesti päivässä. Hänen lähes koko elämänsä on pyörinyt urheilun ympärillä.
– Käyn toisinaan kisoissa, vaikka en enää kilpailekaan tavoitteellisesti. Liikunnan ilo tuskin koskaan katoaa, Reponen pohtii.
– Kannustan aktiivisempaan ja aktivoivampaan elämäntapaan. Kannattaa lisätä hyötyliikuntaa, kävellä toisinaan raput ylös, valita pyörä skuutin tai auton sijaan. Olennaista on käyttää lihaksia ja omaa kehoaan edes puoli tuntia päivässä. Yksittäisillä valinnoilla on suuri merkitys. Liikunta vaikuttaa myös uneen ja siten muun muassa jaksamiseen, painonhallintaan ja stressitasoon.
Liikuntalaboratorion palvelut auttavat alkuun
Turun ammattikorkeakoulun Liikunta- ja toimintakykylaboratorio LiiLab on tukena liikkumisen ja toimintakyvyn edistämisessä. Fysioterapeuttiopiskelijat tuottavat palveluja ammattilaisen ohjauksessa.
– LiiLab on erinomainen harjoitteluympäristö, sillä opiskelijat pääsevät hyödyntämään ajantasaisia testausmenetelmiä ja -laitteita toimintansa tukena. Opiskelijat oppivat oikeissa asiakastilanteissa, opetusfysioterapeutti Reponen kertoo.
Liikuntalaboratorion ydinosaamista ovat urheilufysioterapia sekä fyysisen suorituskyvyn arvioinnit ja analyysit. Palvelut ovat sekä yksityis- että yritysasiakkaiden käytössä.
– Toteutamme kestävyyskunnon testausta polkupyörällä tai juoksumatolla. Teemme myös askelanalyysi- ja liikkeenhallinnan testejä sekä nopeus-, ketteryys- ja ponnistusvoimamittauksia. Tuotamme lisäksi muun muassa Firstbeat-analyyseja, jotka antavat kattavasti tietoa hyvinvoinnin tilasta.
– LiiLabin puoleen kannattaa kääntyä, jos jokin omassa liikkumisessa askarruttaa tai on tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja, kaipaa tietoa nykyisestä terveydentilastaan tai apua liikkumisen suunnitteluun, Reponen vinkkaa.
Askelmerkit liikkumisen ja toimintakyvyn arviontiin
Turun ammattikorkeakoulun Liikunta- ja toimintakykylaboratorio sijaitsee Medisiina D -rakennuksessa, osoitteessa Kiinamyllykatu 10, Turku. Palvelut ovat osa Turun ammattikorkeakoulun Sun hyvä elämä -konseptia ja kaikkien hyödynnettävissä.