Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.8.2023

Opiskelijaprojektista omaksi yritykseksi

Sami Suo-Heikki meni sattumalta mukaan opiskelijaprojektiin, joka johti lopulta yrityksen perustamiseen. Nyt Idention liikevaihto on miljoonaluokkaa, ja se työllistää useita kymmeniä henkilöitä.

Teksti ja kuva: Siiri Welling 

Keskustan sykkeestä kerrostalosta löytyy erikoisenmuotoinen toimisto. Huonejärjestely antaa viitteitä siitä, että toimiston tilat ovat kenties joskus toimineet asuinhuoneina, mutta nyt tilat toimivat teknologiayritys Identio Oy:n  kotoisena konttorina.  

Oven tulee avaamaan hymyilevä Sami Suo-Heikki. Hän oli mukana perustamassa yritystä noin kahdeksan vuotta sitten Turun ammattikorkeakoulussa.

– Kun pari vuotta sitten siirryimme tähän toimistoon, olihan se vähän hienoa, myötäilee Suo-Heikki.  

Alun perin Suo-Heikki haki Turun yliopistoon lukemaan filosofiaa. Yksi piste tosin erotti hänet ja opiskelupaikan toisistaan, mutta armeijan ja välivuoden jälkeen Suo-Heikki löysi Turun ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen. Hän oli kiinnostunut tietokoneista, mutta varsinainen koodaaja hän ei omien sanojensa mukaan ollut. Ensimmäiset opiskelijavuodet koostuivat perusopinnoista, kuten matematiikasta ja fysiikasta. Kolmannen vuoden innovaatioprojekti Capstonen myötä asiat kehittyivät mielenkiintoiseksi.  

– Meille esiteltiin erilaisia Capstone-projekteja, ja saimme itse valita, mihin menisimme mukaan. Silloin yksi toimeksianto liittyi lukivaikeuden tunnistamiseen. Aihe tuntui itselleni läheiseltä, sillä itsellänikin oli todettu lukivaikeus lukiossa, kertoo Suo-Heikki.  

Capstone-projektista syntyi yritys 

Suo-Heikki ja hänen opiskelijakaverinsa Joonas Korgan käärivät hihat ja alkoivat yhdessä viiden muun opiskelijan kanssa kehittää lukivaikeuden tunnistavaa sovellusta. He kehittivät verkkopohjaisen sovelluksen, jonka testi auttaa löytämään lukivaikeuden. Käytännössä se käsittelee saamansa datan ja visualisoi sen muotoon, jolloin erityisopettaja näkee ongelman.  Opiskelijaporukan keksintö sai nimekseen Celia, ja se voitti myöhemmin opiskelijakilpailu ICT-Showroomin.  

Voiton myötä Boost Turku tarjosi Korganille ja Suo-Heikille kymmenen viikon kurssin, jonka aikana käsiteltiin yrityksen perustamiseen liittyviä asioita. Noihin aikoihin yrityksen nimeksi valikoitui Identio Oy.  

– Myöhemmin samana vuonna osallistuimme Ship Startup Festivalin yritysideakilpailun Kotkassa . Voittohan sieltäkin tuli. 

Suo-Heikki valmistui insinööriksi vuonna 2015. Vaikka oma yritys oli perustettu yhdessä Korganin kanssa, ei Suo-Heikki hypännyt heti täysipäiväiseksi yrittäjäksi: Hän halusi kerryttää osaamistaan ensin yritysmaailmassa. 

Vuonna 2018 Suo-Heikki oli töissä Reaktorilla ohjelmistokehittäjänä. Silloin opiskelukaveri Korgan ehdotti hyppyä yrittäjäksi.  

– Joonas löysi useamman kuukauden kestävän projektin, jonka turvin uskalsimme siirytä täysipäiväisiksi yrittäjiksi.  

Yritys, joka kasvaa työntekijöiden ehdoilla 

Ensin Korgan hankki Suo-Heikille toimeksiantoja. Kaverusten ajatuksena oli kasvattaa yritystä, joten pian toimeksiantojen ja työntekijöiden määrä kasvoi. Viidessä vuodessa kahden miehen yritys onkin paisunut kolmekymmentä henkilöä työstäväksi yritykseksi, jonka viime vuoden liikevaihto oli noin 2,4 miljoonaa euroa. Tänä vuonna liikevaihdon oletetaan kasvavan kolmeen miljoonaan. Turun konttorin lisäksi yrityksellä on myös toimipiste Helsingissä.  

– Nykyisellään emme tosin enää kehitä lukivaikeuden tunnistavaa sovellusta, se vähän unohtui ja jäi kaiken muun alle. Lisäksi muita vastaavia sovelluksia on ilmestynyt markkinoille sen jälkeen. Sen sijaan Identio on teknologiayritys, joka auttaa yrityksiä kehittämällä ohjelmistoja.  

Suo-Heikki on ylpeä yrityksestään siinäkin mielessä, että hän on voinut maksaa itselleen ja muille työntekijöille reilua palkkaa heti aloittamisesta lähtien. Jopa koronapandemian aikana yritys menestyi alun sulkutilasta huolimatta. Mielenkiintoista yrityksessä on myös se, että siinä ei ole mukana ulkopuolisia sijoittajia: vain yrityksen työntekijöitä on omistajina.  

– Haluamme tehdä keskenämme näitä hommia. Uskon, että työt jatkuvat tasaisena, kuten myös yrityksen kasvu. Tällä hetkellä teemme koodaushommia, mutta tulevaisuudessa voisimme ehkä ratkaista kokonaisvaltaisemmin asiakkaiden liiketoimintaongelmia. Olemme vieneet yritystä eteenpäin työntekijälähtöisesti, enkä usko tämän muuttuvan tulevaisuudessakaan. Työntekijätyytyväisyytemme on korkea.  

Kovasta kasvutahdista huolimatta yrittäjyys ei ole vaatinut ympärivuorokautisia työpäiviä. Haastattelun aikana Suo-Heikki on itse juuri palannut neljän viikon lomalta. Lisäksi työyhteisössä pidetään huolta työajasta ja henkilöstön jaksamisesta.  

Turun ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan koulutusta Suo-Heikki kuvailee hyväksi perustaksi, jonka päälle on ollut hyvä rakentaa toimivaa uraa yrittäjänä teknologiamaailmassa. Hän kehuu myös innovaatioprojekteja, sekä saamaansa koulutusta yritykseen ja liiketoimintaan liittyen. Vaikka koodaamistaidot paranivat itse työelämässä, antoi koulutus valmiudet kehittyä ammattilaisena.  

– Ja vaikka itse valmistuminen on se ykkösprioriteetti opiskelussa, niin kyllä ne kouluaikoina luodut suhteet ja kontaktit ovat tärkeitä. Siksi kannattaa mennä illanviettoihin ja opiskelijamenoihin. Ilman niitä emme olisi Joonaksen kanssa päätyneet perustamaan toimivaa yritystä, päättää Suo-Heikki hymyillen.