Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.8.2023

Energiamurrosta vauhtiin taloyhtiöiden yhteistyöllä

Varsinaissuomalaisia taloyhtiöitä kannustetaan siirtymään paikalliseen, hiilineutraaliin energiantuotantoon. Turun ammattikorkeakoulun ja Valonian järjestämällä seutukuntakiertueella jaetaan tietoa ja etsitään pilottikohteita. Kohteissa selvitetään aurinkosähkön tuotannon, energian varastoinnin ja sähköautojen latauspisteiden mahdollisuuksia.

Asumisen osuus kaikesta energian loppukäytöstä Suomessa on noin 20 % ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää uusiutuvan energian tuotannon huomattavaa lisäämistä maan rakennuskannassa. Merkittävä osa asumisen energiankulutuksesta syntyy taloyhtiöissä, joissa asuu noin puolet suomalaisista – taloyhtiöillä onkin tärkeä rooli hiilineutraalin energiajärjestelmän rakentamisessa. Samaan aikaan markkinoilla on jo tarjolla taloyhtiöille sopivia paikallisia energiaratkaisuja. Taloyhtiöiden energiamurros (TEMU) -hankkeella halutaan vahvistaa taloyhtiöiden ja yritysten osaamista energiajärjestelmien suunnittelussa ja hankinnassa, mikä on avainasemassa kasvihuonepäästöjen vähentämisessä ja tulevaisuuden työpaikkojen turvaamisessa. 

– Yritysten osaaminen on avainasemassa uusien energiaratkaisujen yleistymisessä. Pienemmillä yrityksillä voi olla resurssivaikeuksia uuden teknologian omaksumisessa ja lainsäädännön ymmärtämisessä. Tässä hankkeessa yhdistämme taloyhtiöiden tarpeet ja uusiutuvan energian yritysten osaamisen. Osallistuvat yritykset saavat räätälöityä koulutusta, mikä vahvistaa alueen yritysten kilpailukykyä ja edistää uusien energiaratkaisujen kehitystä yhdessä tutkimuksen kanssa, kertoo Turun ammattikorkeakoulun Uusi Energia -tutkimusryhmän tutkimusvastaava ja lehtori Samuli Ranta.

Energiayhteisöt mahdollistavat sähköntuotannon hyödyntämisen

Energiayhteisöt lisäävät sähköjärjestelmän tehokkuutta ja vähentävät sähköntuotannon päästöjä. Asukkaille yhteisönä hankittu aurinkovoimala tuo säästöjä, kun hankintakustannukset ja hyödyt voidaan jakaa naapureiden kanssa. Yleistyessään energiayhteisöt voivat kysyntäjouston ja optimoidun energiankulutuksen myötä myös laskea sähkön hintaa.

Vuonna 2021 voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa oman sähköntuotannon tehokkaamman hyödyntämisen taloyhtiöissä. Aikaisemmin taloyhtiössä tuotettu sähkö voitiin hyödyntää vain yhden mittauspisteen takana – yleensä ns. kiinteistösähkönä. Nyt koko taloyhtiö voi muodostaa energiayhteisön, jolloin tuotettu energia voidaan jakaa suoraan asunnoille. Jos koko taloyhtiö ei ole kiinnostunut energiayhteisön muodostamisesta, vastaava järjestely voidaan toteuttaa myös yhden tai useamman taloyhtiön asukkaan hankkeena. Tällöin puhutaan aktiivisten asiakkaiden ryhmästä ja voimalan tuotanto hyödyttää vain ryhmään osallistuvia. Aurinkosähköjärjestelmän hankinta taloyhtiöön edellyttää yhtiökokouksen tavanomaista enemmistöpäätöstä.

– Energiayhteisöt tuovat taloyhtiöiden ulottuville samat mahdollisuudet kuin mitä omakotiasujilla on ollut jo pitkään. Taloyhtiön omassa voimalassa tuotettu sähköenergia on nyt mahdollista vähentää suoraan asuntojen kulutuksesta, jolloin asukkaat saavat hyötyä niin sähkön oston, verkkomaksujen kuin sähköverojenkin kautta, Turun ammattikorkeakoulun lehtori ja koulutusvastaava Osmo Huhtala selittää.

Taloyhtiöissä tarvitaan tietoa ja esimerkkejä – oppeja jakoon seutukuntakiertueella

– Kyselyjen mukaan taloyhtiöiden suurimpana esteenä uusiutuvan energian tehokkaammassa hyödyntämisessä on tiedon puute. Esimerkkejä ja kokemuksia kaivataan, ja siksi päätimmekin lähteä maakuntaan kiertueelle kertomaan energiayhteisöjen hyödyistä, erilaisista ratkaisuista ja muista taloyhtiöitä askarruttavista seikoista. Samalla etsimme mukaan uusia pilottikohteita eri puolilta maakuntaa, kertoo Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula.

Jokaisella viidellä paikkakunnalla kuullaan infoa muun muassa taloyhtiöiden aurinkosähköstä, energiayhteisöistä, ylijäämän takaisinmyynnistä ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä. Paikalla on myös paikallisen verkkoyhtiön edustaja. Lisäksi kuullaan esimerkkejä erilaisista ratkaisuista taloyhtiöistä ja yrityksiltä.

Kiertueelta toivotaan myös uusia innokkaita osallistujia pilottikohteiksi, joita on toistaiseksi mukana Turusta, Naantalista ja Marttilasta. Kohteilla selvitetään aurinkosähkön lisäksi muun muassa energian varastoinnin ja sähköautojen latauspisteiden mahdollisuuksia myös energiaturvallisuuden ja vähähiilisen liikkumisen näkökulmista. Taloyhtiöistä kootaan verkosto, jonka avulla eri toimijat pääsevät jakamaan tietoa ja kokemuksia energiajärjestelmistä ja -ratkaisuista. 

Kiertueaikataulut ja ilmoittautuminen löytyvät Valonian nettisivuilta. TEMU – Taloyhtiöiden energiamurros -hanketta toteuttavat Turun ammattikorkeakoulu sekä Valonia. Hanke kestää huhtikuuhun 2026 ja se on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelmasta.

Tutustu tutkimusryhmään!