Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.10.2023

Turun AMK:ssa pilotoidaan Spark-opintojaksopalautetta

Lokakuussa 2023 käynnistyvässä pilotissa testataan Spark-järjestelmää. Opintojaksopalautetta keräävä Spark on käytössä monissa suomalaisissa korkeakouluissa.

Automatisoitu opintojaksopalaute hyödyttää kaikkia

Spark on automatisoitu palautejärjestelmä. Kysely käynnistyy ja sulkeutuu automaattisesti kaikille Pepissä opintojaksoille ilmoittautuneille opiskelijoille. Opiskelijat saavat järjestelmästä sähköpostimuistutuksia, joissa kehotetaan antamaan opintojaksopalautetta. 

Turun AMK:ssa ei ole aiemmin kerätty systematisoitua opintojaksopalautetta. Sparkin pilotointi yhdenmukaistaa menetelmiä 

–On tärkeää, että kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus antaa palautetta. Palautejärjestelmä myös helpottaa merkittävästi opettajan työtä, sillä se kerää palautteet automaattisesti, kertoo Turun AMK:n laaturyhmässä vaikuttava erityisasiantuntija Satu Helmi

Sparkin keräämän palautteen käsittely ei myöskään jää vain opettajan harteille. Palauteraportti näkyy opintojakson opettajalle ja koulutus- ja tutkimuspäällikölle, kun vastausdataa on kertynyt riittävästi. 

Palautejärjestelmällä on toivottavasti positiivinen vaikutus sekä opiskelijoiden että opettajien kokemuksiin, ennakoi Satu Helmi. 

–Opiskelijoiden näkökulmasta yhtenäinen ja automatisoitu järjestelmä edistää yhdenvertaisuutta. Opettaja taas saa järjestelmästä itselleen tärkeää evidenssiä, on kyseessä sitten huippupalautteita tai isojakin kehittämistoiveita kerännyt kurssi. Sparkin avulla palautteita ei tarvitse enää arvailla.

Palautejärjestelmästä itsestään kerätään palautetta syyslukukauden 2023 ajan. Sparkin virallisesta käyttöönotosta päätetään pilotin aikana kerätyn palautteen perusteella.

Opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää ääntään

Opiskelijakunta TUOn vaikuttamisen ja viestinnän asiantuntija Jukka-Pekka Salmela kannustaa ottamaan yhteyttä opiskelijakuntaan pienissäkin asioissa.