Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.10.2023

Uimarantojen reaaliaikainen veden lämpötilaseuranta on osa laajempaa ympäristön tilan seurantaa

Turun AMK on yhdessä kumppaneidensa kanssa avannut sivuston, josta voi tarkistaa uimaveden lämpötilan reaaliajassa. Taustalla on laajemman ympäristön tilan seurantaverkoston rakentaminen palvelemaan hulevesien hallintaa ja maankäytön suunnittelua.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: Turun kaupunki, Annika Kujanpää

Turun seudun uimarantojen veden lämpötila näyttäisi olevan nyt 15 asteen paikkeilla. Tieto kiinnostanee uimareita, lajiin katsomatta, nyt kun normiuinti vaihtuu avanto-/kylmäuintiin, jäiden kanssa tai ilman.

Turun AMK on yhdessä kumppaneidensa kanssa avannut sivuston, josta voi tarkistaa uimaveden lämpötilan reaaliajassa. Mukana on tällä hetkellä 5 kohdetta. Samaisella sivustolla https://vesijaymparisto.turkuamk.fi/reaaliaikainen-seuranta/ on myös kuvaaja Turun Kuninkojan alajuoksun vedenpinnan korkeudesta. 

Uimapaikkojen veden lämpötilaseuranta ja purojen vedenpinnan seuranta ovat osa laajempaa ympäristön tilan seurantaverkostoa, joka täydentyy myöhemmin uusilla kohteilla ja ympäristön tilan muuttujilla, kuten kokonaiskuormituksesta kertovalla veden sameudella. 

– Tavoitteena on rakentaa pidemmällä aikajänteellä kattava vesiympäristön seurantaverkosto, joka palvelisi hulevesien hallintaa ja maankäytön suunnittelua, toteaa erityisasiantuntija Emil Nyman Turun ammattikorkeakoulun vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmästä.

Hulevesimalli ennustaa sade- ja sulamisvesien kuormitusta kaupunkipuroissa

Uimarit kiittänevät rantojen lämpötilatietoja, mutta seurannan perimmäisenä tavoitteena on rakentaa lämpötila-, pinnankorkeus-, sameus- ja säätietojen pohjalta matemaattinen malli, joka ennustaisi vesistökuormitusta eri olosuhteissa, ja tarjoaisi tukea tulvatilanteiden ja hulevesien hallintaan. Mallin avulla voidaan myös tarkastella hulevesien hallintaratkaisujen tehoa.

Ennustemalleille on tarvetta sillä tulvien ja äkillisten sääilmiöiden ennustetaan yleistyvän ilmastonmuutoksen myötä. Entistä tiiviimpi kaupunkirakentaminen myös lisää tulvariskejä ja hulevesikuormitusta. Turun AMK:n hankkeissa keskitytään luonnonmukaisiin hulevesiratkaisuihin, kuten purojen varteen sijoitettuihin ravinteita ja haitta-aineita suodattaviin luontopohjaisiin ratkaisuihin.

– Tarkoituksena on luoda tutkimusryhmälle kriittinen vesistöseurannan infrastruktuuri, joka ei olisi hankesidonnainen, vaan toiminta jatkuisi myös nyt käsillä olevan hankkeen jälkeenkin ja palvelisi pitkäaikaista vesistöseurantaa ja mallinnuksen tarpeita, tähdentää Emil Nyman.

Reaaliaikaista vesiympäristön tilan seurantaverkostoa rakennetaan ISMO (Intelligent and sustainable stormwater management) -hankkeessa yhdessä digitaalisia verkko- ja tiedonsiirtopalveluja tarjoavan Digita Oy:n kanssa. Turun AMK:sta mukana ovat vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän lisäksi Wireless Communications and Cybersecurity - sekä Computational Engineering and Analysis -tutkimusryhmät.

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä