Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.10.2023

Tansaniassa käynnistyi opiskelijoiden bisneshautomot SUSIE-hankkeen tukemana

Turun AMK:n koordinoima SUSIE-hanke käynnistää opiskelijoiden bisneshautomotoimintaa tansanialaisissa korkeakouluissa. Hautomoiden kautta korkeakoulut tukevat paitsi yrittäjyyttä niin myös aktiivisen ja käytännönläheisen oppimisen kulttuuria Tansaniassa.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: SUSIE-projekti

Bisneshautomot opiskelijoiden yritysideoille, verkkokurssit ja kestävän kehityksen leadership -koulutukset tansanialaisten korkeakoulujen johdolle ovat osa SUSIE (Sustainable Business and Employability through HEIs’ Innovative Pedagogy) -hanketta.

– Ensimmäisellä pilottikierroksella opiskelijoiden bisnesideoita oli bisnesmentoroinnin piirissä 28 kpl ja opiskelijoita noin 50. Mentoroitavat bisnesideat vaihtelivat saippuan valmistamisesta aina alustatalouteen perustuvan ekosysteemin perustamiseen muovin keräämisestä ja - kierrättämisestä, luettelee SUSIE-hankkeessa työskentelevä lehtori Markku Rajala.

Hankkeen vetäjällä, lehtori Ritva Hyttisellä on yli kymmenen vuoden projektikokemus Afrikasta. Alussa hankkeiden pääpaino oli kirjastotoiminnan kehittämisessä ja informaatiotutkimuksen verkostoissa, mutta nykyisin keskiössä on kokonaisvaltainen ajattelu. Korkeakoulutuksen kapasiteetin vahvistamiseen (capacity building) tähdätään pedagogisella kehittämisellä sekä juurruttamalla kestävä ajattelu yliopistoon eikä ainoastaan opetussisältöihin ja -menetelmiin, vaan myös hallintoon ja johtamiseen. 

Innostava ja vastaanottava ilmapiiri

– Itäinen Afrikka on sinänsä helppo ympäristö, koska suomalaisia toimijoita on ollut siellä pitkään ja esimerkiksi suurlähetystöpalvelut ovat alueella kattavat. Lisäksi Tansaniassa on palkitsevaa tehdä kehittämistyötä, koska siellä on tavattoman innostava ja vastaanottava ilmapiiri, kiittelee Ritva Hyttinen.

– Emme ole Tansaniaan tai Itä-Afrikkaan vain viemässä osaamistamme, vaan yhteistyöhankkeissa myös syvennämme Turun AMK:n ymmärrystä alueen mahdollisuuksista. Toimimme monilla areenoilla ja yksi pyrkimys on rakentaa Varsinais-Suomen alueen yrityksille siltoja, joita pitkin ne pääsevät solmimaan uusia kumppanuuksia, tähdentää Ritva Hyttinen.

Itä-Afrikassa on infrarakentamisessa, logistiikassa sekä maataloudessa ja energiasektorilla paljon mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille. Näitä avattiin elokuussa Business Finlandin ja SUSIE-hankkeen järjestämässä  seminaarissa ”Itä-Afrikka - dynaaminen ja kasvava markkina”. 

– Suomalaiset yritykset ovat kiinnostuneita Afrikan markkinoista. Paljon tuntuu olevan halua kokeilla ja katsoa, mitä siellä on, mutta Afrikkaan liittyy paljon epävarmuutta. Ehkä voimme siinä olla osaltamme luomassa väylää pohjaten nyt jo aika pitkään kokemukseen toimimisesta Itä-Afrikan alueella.
 

Tutustu Susie-projektiin

SUSIE aims at improved capacity of management and teaching staff, which enables partner HEIs to offer strategically relevant, sustainable and accessible higher education for students and coach and network them to meet the requirements of the future in a sustainable society, business and working life.