Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.10.2023

Uudenlainen sairaanhoitajakoulutus maahanmuuttajille - suomen kieli keskiössä

Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa uudenlaista ratkaisua sairaanhoitoalan työvoimapulaan. Keväällä 2024 alkaa neljän vuoden pituinen sairaanhoitaja (AMK) -koulutus, joka koostuu puolen vuoden valmentavista opinnoista ja 3,5 vuoden korkeakouluopinnoista.

Valmentavassa koulutuksessa ja varsinaisessa sairaanhoitajan tutkintokoulutuksessa keskitytään erityisesti suomen kielen taitojen parantamiseen. Koulutus on suunnattu maahanmuuttajille, jotka olisivat motivoituneita työskentelemään sairaanhoitajina, mutta joiden kohdalla eteneminen korkeakouluopintoihin ja työelämään ei aina ole mutkatonta. 

– Turun ammattikorkeakoulu on kouluttanut maahanmuuttajataustaisia sairaanhoitajia jo monta vuotta, esimerkiksi tarjoamalla työvoimapoliittista koulutusta EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville sairaanhoitajille. Tulevaan koulutukseen hakeutuvilta ei kuitenkaan vaadita aikaisempaa sairaanhoitajan tutkintoa vaan ainoastaan korkeakoulukelpoisuus ja perustaidot suomen kielessä, selventää koulutus- ja tutkimuspäällikkö Riitta-Liisa Lakanmaa Turun ammattikorkeakoulusta.  

Uudenlaisen koulutusmuodon toivotaan helpottavan valtakunnallista sairaanhoitajien osaajapulaa. Suomen Sairaanhoitajat ry arvioi, että lähes puolet nyt työssä olevista sairaanhoitajista eläköityy vuoteen 2030 mennessä. Selkeän suomen kielen integroiminen mukaan koulutukseen tukee opiskelua suomeksi ja hoitotyössä tarvittavan kielitaidon kehittymistä. Kielitaidon kehittymistä tuetaan aiempaa vahvemmin niin teoriaopinnoissa, laboratorio-opinnoissa kuin harjoittelussakin. Opetus- ja ohjaustarpeen kasvaessa Turun ammattikorkeakoulu on palkannut lisää suomi toisena kielenä -opettajia  

– Tämä on ainutlaatuinen koulutus Suomessa, jota teemme ammattikorkeakoulussa omana innovaationamme. Kokemuksemme on, että maahanmuuttajat arvostavat sairaanhoitajan ammattia. Koulutuksessa on suomen kielen opintoja yhteensä 21 opintopisteen verran, ja lisäksi myös harjoittelussa tehdään erikseen kielisopimus, jotta harjoittelu tukisi kielen oppimista. Tämä on siis merkittävä satsaus ammattikorkeakoululta, sillä Suomi tarvitsee lisää käsiä hoitotyöhön, jatkaa Lakanmaa.  

Sairaanhoitajakoulutus alkaa syksyllä 2024. Haku tammikuussa 2024 alkavaan valmentavaan koulutukseen alkoi maanantaina 16. lokakuuta ja se päättyy 13. marraskuuta. Hakemuksen voi tehdä Opintopolussa. Valmentavan koulutuksen suorittaneet opiskelijat voivat hakeutua erillishaussa varsinaiseen tutkintokoulutukseen kesällä 2024.  

– Valmentavassa koulutuksessa keskitytään vahvistamaan suomen kielen taitoa ja muita opiskelutaitoja. Merkittävää uudenlaisessa koulutusmallissa on se, että valmentavasta koulutuksesta rakennetaan suora polku tutkintokoulutukseen. Se parantaa maahanmuuttajien mahdollisuuksia edetä sairaanhoitajan tutkinto-opintoihin ja lisää siten heidän yhdenvertaisuuttaan opiskelijavalinnassa kantaväestöön nähden, sanoo lehtori Tiina Hirard Turun ammattikorkeakoulusta.