Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.10.2023
Sairaanhoitajan korkeakouluopintoihin valmentava koulutus ja tutkintokoulutus maahanmuuttajille

Sairaanhoitajan korkeakouluopintoihin valmentava koulutus ja tutkintokoulutus maahanmuuttajille

Haluaisitko työskennellä sairaanhoitajana? Sairaanhoitajan korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille on polkusi sairaanhoitaja (AMK) -tutkinto-opiskelijaksi. Valmentavassa koulutuksessa kehität taitoja, joita tarvitset sairaanhoitajan AMK-opinnoissa. 

1. Hae valmentavaan koulutukseen 14.10. - 11.11.2024. Löydät ohjeet hakemiseen alempaa tältä sivulta.

 • Valmentava koulutus alkaa tammikuussa 2025 ja jatkuu kesäkuuhun 2025.

2. Kun olet käynyt valmentavan koulutuksen, hae erillishaussa maahanmuuttajille suunnattuun sairaanhoitajan AMK-tutkintokoulutukseen. (Huom. Lue tarkemmat ohjeet kohdasta "Hae sairaanhoitajan tutkintokoulutukseen kesällä 2025.)

 • Erillishaku on kesäkuussa 2025. Erillishaun opiskelijavalinta perustuu valmentavan koulutuksen opintosuorituksiin. Valintakoetta ei ole. Sairaanhoitaja (AMK) -koulutus alkaa syksyllä 2025. 

Mitä valmentava koulutus tarkoittaa?

Hoitoalan valmentavassa koulutuksessa opiskelet suomen kieltä, sairaanhoitajan matematiikkaa ja englantia. Lisäksi kehität opiskelutaitoja, joita tarvitset korkeakouluopinnoissa. Koulutus järjestetään suomen kielellä.  

Valmentavan koulutuksen jälkeen voit hakea sairaanhoitajakoulutuksen tutkinto-opiskelijaksi. 

Aika: koulutus kestää 9.1.2025–13.6.2025. Opiskelua on useinmiten kolmena tai neljänä arkopäivänä viikossa klo 8-16 välillä.

Koulutuksen sisältö:

 • Hoitotyön suomen kieli 15 op 
 • Englannin kieli ja viestintä 5 op 
 • Matematiikan valmentavat opinnot 5 op 
 • Opiskelutaidot ja valmiudet korkeakouluopintoihin 5 op 

Opiskelu: Viikossa noin 34 tuntia työtä. Opiskelua koululla, itsenäistä opiskelua kotona ja ryhmätöitä. Opiskelussa on tärkeää, että opiskelija on aktiivinen ja ottaa vastuun omasta oppimisesta.

Paikka: Turun AMK:n Kupittaan kampus. 

Vaatimukset: Opiskelijalla täytyy olla oma tietokone, internet-yhteys ja kuuloke-mikrofoni. Suomen kielen taitotaso vähintään B1. Katso tarkemmin kielitaitotason arviointitaulukko.

Hinta: Maksuton. Voit kysyä tukimahdollisuuksista oman alueesi TE-toimistosta tai kuntakokeilusta. 

Löydät koulutuksen tarkemmat sisällöt Turun ammattikorkeakoulun opinto-oppaasta  

Miten voit hakea valmentavaan koulutukseen?

Hae koulutukseen  Opintopolku-palvelussa

Seuraava hakuaika on 14.10.–11.11.2024. Haku päättyy 11.11. klo 15.00.

Opintopolusta löydät hakulomakkeen sekä tarkemmat tiedot siitä, kuka voi hakea koulutukseen ja mitkä ovat valintaperusteet.  

Osallistu valintakokeeseen

Jos sinut valitaan hakemuksen perusteella, sinulle lähetetään sähköpostiin kutsu osallistua valintakokeeseen. Tarkista sähköpostisi hakuajan jälkeen.  

Milloin ja missä: Valintakoe pidetään keskiviikkona 27.11.2024 Turun AMK:n Kupittaan kampuksella. 

Valintakoe mittaa kirjallista ja suullista suomen kielen taitoa sekä perustason digitaitoja. Valintakokeessa on kirjallisia tehtäviä ja ryhmäkeskustelu. Valintakoe pidetään suomen kielellä. 

Milloin tiedät, valitaanko sinut koulutukseen?

Opiskelijavalinnan tulokset lähetetään hakijoille viimeistään 13.12.2024.  

Jos sinut valitaan opiskelijaksi, sinulle lähetetään sähköpostissa tarkemmat tiedot opintojen aloituksesta. Opinnot alkavat 9.1.2025. 

Hae sairaanhoitajan tutkintokoulutukseen kesällä 2025

Jos suoritat koko valmentavan koulutuksen hyväksytysti, voit hakea kesäkuussa 2025 erillishaussa maahanmuuttajille suunnattuun sairaanhoitajan AMK-tutkintokoulutukseen.

Erillishaun opiskelijavalinta perustuu valmentavan koulutuksen opintosuorituksiin. Erillistä valintakoetta ei ole. Sairaanhoitajan tutkintokoulutus alkaa Turun AMK:ssa syksyllä 2025.

HUOM. Voit hakea tutkintokoulutukseen erillishaussa, jos 

 • olet käynyt suomalaisen lukion ja/tai sinulla on lukion päättötodistus.  
 • olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon tai siihen rinnastettavissa olevan kansainvälisen ylioppilastutkinnon 
 • olet tehnyt suomalaisen ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon 
 • sinulla on ulkomainen koulutus, joka antaa hakukelpoisuuden korkeakouluopintoihin tai 
 • sinulla on korkeakoulututkinto. 

Jos sinulla ei ole todistusta em. koulutuksesta, sinulla täytyy olla viranomaispäätös pakolaisstatuksesta tai oleskelulupa suojelun perusteella tai erityisellä humanitaarisella perusteella.

Maahanmuuttajille suunnatussa sairaanhoitajan koulutuksessa tarjotaan paljon tukea suomeksi opiskeluun ja hoitotyössä tarvittavan kielitaidon kehittymiseen. Suomen kielen opiskelu on yhdistetty hoitotyön opintoihin niin teoriaopinnoissa, laboratorio-opinnoissa kuin harjoittelussakin. Koulutukseen voidaan ottaa 24 opiskelijaa.

Lue lisää erillishausta ja katso tarkemmat tiedot kohdasta "Haku tutkinto-opiskelijaksi korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suorittaneille" (Huom. Erillishaun hakuohjeet tarkennetaan sivulle tammikuussa 2025).

Hinta

Valmentava koulutus on opiskelijalle maksutonta päätoimista opiskelua.

Voit tiedustella tukimahdollisuuksista oman alueesi TE-toimistosta tai kuntakokeilusta.

Valmentava koulutus ei ole peruste oleskeluluvan saamiselle.