Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.10.2023

Verkkoympäristö laboratoriotyön oppimateriaaleille – BioTriCK lisäsi alan osaamista ja liikkuvuutta

Kolmivuotisessa projektissa rakennettiin verkkoympäristö, johon koottiin kliinistä laboratoriotyötä koskevaa oppimateriaalia vapaaseen käyttöön. Teoriaopintoja ja laboraatioita kehitettiin vastaamaan opiskelijan ja muuttuvan työelämän tarpeita.

Turun ammattikorkeakoulun bioanalyytikkokoulutus on ollut mukana ensimmäisessä kansainvälisessä alaa koskevassa hankkeessa Biomedical Laboratory Science Triangular Centre of Knowledge (BioTriCK). Projektissa toimi yhteistyössä bioanalyytikko-opiskelijoita, opettajia ja käytännön työelämän kliinisiä ohjaajia.  

Hankkeeseen osallistuivat myös ammattikorkeakoulut Portugalin Coimbrasta ja Norjan Bergenistä, kaupunkien yliopistolliset sairaalat sekä European Association for Professions in Biomedical Science (EPBS) ja EDvantage oy. Tarkoituksena oli kehittää bioanalyytikko-opiskelijoiden, työelämän ohjaajien ja opettajien osaamista ja liikkuvuutta hankekumppaneiden välillä. Projekti päättyi syksyllä 2023.

Master-opiskelijat mukaan sisällöntuotantoon

Hanketoimijat loivat verkkoportaalin, jossa on digitaalisia työkaluja oppimisen tueksi. Oppimateriaaliin voi tutustua kaikki halukkaat osoitteessa www.blsacademy.net. Projekti kehitti bioanalyytikkokoulutuksen laatua ja on samalla mahdollistanut hankkeen integrointia opintoihin.

Turun ammattikorkeakoulun osalta hanketyössä hyödynnettiin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon kehittämistöitä. Projektiin saatiin mukaan Master School -opiskelijoita, joilla on bioanalyytikko-tausta.

– Opiskelijat ovat tuottaneet sisältöä projektin verkkosivuille eri opintokokonaisuuksien ja opinnäytetöiden kautta sekä ottaneet osaa webinaareihin ja yhteistyötapaamisiin, lehtori Anniina Friman kertoo.

– On ollut etuoikeus olla mukana tällaisessa hankkeessa, jossa keskitytään lisäämään kansainvälistä yhteistyötä biolääketieteen laboratoriotieteen koulutuksessa.

Friman kannustaa kaikkia biolääketieteen kehittäjiä ja tutkijoita tutustumaan BioTriCK-projektin opetus- ja oppimissisältöihin sekä tuleviin tapahtumiin. Lisätietoa saa hankkeen verkkosivuilta.

Tutustu hankkeen tuloksiin

Laboratoriotyön oppimateriaalit on koottu kaikille avoimeen verkkoportaaliin.