Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.10.2023

Hae Turun AMK:n ja Varhan suunnittelemaan kätilö (AMK) -erikoispolkukoulutukseen

Lokakuun lopussa käynnistyy haku Varhan ja Turun AMK:n yhteistyössä suunnittelemaan kätilökoulutukseen. Koulutus on tarkoitettu ensihoitajan, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan AMK-tutkinnon suorittaneille.

Uutta näkökulmaa hoitoalan sisältä

Päivystyksessä ja neurologisella osastolla viidentoista vuoden ajan työskennellyt Johanna on pohjakoulutukseltaan sairaanhoitaja.

–Olin jo jonkin aikaa kaivannut jotakin uutta. Totaalinen alanvaihto ei kuitenkaan käynyt mielessä, vaan halusin vaihtaa näkökulmaa hoitoalan sisällä, hän kertoo. 

Naisten terveydestä ja koko elämänkaaresta kiinnostunut Johanna kertoo aina arvostaneensa kätilöiden työtä. –Jännitti kyllä hakea, kun aiemmista opinnoista oli niin pitkä aika, vuonna 2001 sairaanhoitajaksi valmistunut Johanna kuvailee hakuprosessia. 

–Nyt voi jo todeta, että jännitys oli turhaa. Pitkästä työkokemuksesta on ollut vain ja ainoastaan hyötyä.

katilo_erikoispolku_koulutus.jpg
Johanna ja Sanna opiskelevat kätilöiksi Satasairaalan ja Turun AMK:n yhteistoteutuksessa.

Onnistuneita urasuunnitelmia

Lastenosastolla ja vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla työskennellyt Sanna on aiemmalta koulutukseltaan lähi- ja sairaanhoitaja. Hänelle kätilötyöhön siirtyminen on tapahtunut vähitellen ja vaiheittain.

–Työni vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla limittyi jo valmiiksi kätilön työhön. Työkokemus ja halu oppia aiheesta lisää antoivat motivaatiota hakea erikoispolkukoulutukseen. 

Koulutus on vastannut sekä Johannan että Sannan odotuksiin. He kiittelevät etenkin sitä, että erikoispolkukoulutuksessa harjoittelujaksot olivat etukäteen neuvoteltuja. Työn, opiskelun ja lapsiperhe-elämän yhdistäminen ei ole yksinkertainen palapeli, mutta molemmat opiskelijat kertovat kaiken järjestyneen lopulta mainiosti.

Johanna nostaa esiin aikataulutuksen merkityksen. –Tein aikataulut ennakkotehtäville, tiimityöosuuksille ja tentteihin kertaamisille, jotta ne eivät kasaannu, hän vinkkaa.

Sanna korostaa simulaatioharjoittelua, jonka hän koki erityisen hyödylliseksi. Lisäksi teoriaopintojen ajoittaminen yhteen kevätlukukauteen saa kiitosta. Teoriaopinnoista sai hyvän pohjan siirtyä opittua testaaviin harjoittelujaksoihin. 

Kätilö (AMK) -erikoispolkukoulutus saa molemmilta opiskelijoilta paljon positiivista palautetta. Koulutuksen aikana on koettu ensimmäistä kertaa synnytys kätilöopiskelijan roolissa, tutustuttu uusiin ihmisiin ja kartutettu valtava määrä tietotaitoa. Lisäksi Johanna ja Sanna kertovat koulutuksen vahvistaneen molempien urasuunnitelmia. 

–Olen tehnyt oikean päätöksen, summaa Johanna. 
 

Kätilö (AMK), erikoispolkuopinnot

Tammikuussa 2024 alkavat Kätilö (AMK) -erikoispolkuopinnot on suunnattu ensihoitajan, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan AMK-tutkinnon suorittaneille. Erikoispolkuopinnoissa aloitat opintosi avoimessa AMK:ssa (30 op), jonka jälkeen voit hakea jatkamaan opintoja tutkinto-opiskelijana (90 op). Koko koulutuksen suunniteltu kesto on 1,5 vuotta.