Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.8.2022
Kätilö (AMK)

Kätilö (AMK)

Onko sinulla sairaanhoitajan, ensihoitajan tai terveydenhoitajan AMK-koulutus ja haluaisit opiskella vielä kätilöksi? Nyt sinulla on mahdollisuus hakea kätilökoulutukseen Turun ammattikorkeakoulun ja Satakunnan sairaanhoitopiirin yhdessä suunnitteleman erikoispolun kautta.

Erikoispolkuopinnoissa aloitat opintosi avoimessa AMK:ssa, jonka jälkeen voit hakea jatkamaan opintoja tutkinto-opiskelijana. Kätilö -erikoispolkuopintojen ensimmäisellä lukukaudella, keväällä 2023, opiskelet avoimen AMK:n opintoina teoriaopinnot (30 op) ja niihin liittyvät koulussa toteutuvat simulaatiot. Tämän jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi, jolloin opinnot jatkuvat ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa (60 op / 1 vuosi). 

Lähiopinnot toteutuvat Turun ammattikorkeakoulussa Kupittaalla ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tiloissa Porissa. Ammattitaitoa edistävä harjoittelu toteutuu Satasairaalassa.

Kätilö (AMK) on seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen sekä naistentautien hoitotyön asiantuntija. Kätilönä ohjaat ja hoidat naista ja koko perhettä elämänkulun eri kehitysvaiheissa sekä terveydentilan muutos- ja häiriötilanteissa. Voit toimia asiantuntijana perhesuunnittelussa, raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen naisen, terveen ja sairaan vastasyntyneen ja perheen kätilötyössä sekä naistentautien hoitotyössä. 

Koulutukseen voit hakea, jos sinulla on jo suoritettu sairaanhoitaja (AMK), ensihoitaja (AMK) tai terveydenhoitaja (AMK) -tutkinto. Katso tarkemmat hakukelpoisuusehdot Opintopolusta.

Teoriaopintoja ja harjoittelua 

Kätilön (AMK) erikoispolkuopintojen koko laajuus on 90 opintopistettä ja suunniteltu kesto 1,5 vuotta.

Erikoispolkuopinnot sisältävät teoriaopintoja ja niihin liittyviä koulussa toteutuvia simulaatioita (yht. 30 op), jotka suoritat avoimen AMK:n opiskelijana kevätlukukaudella 2023. Opinnot alkavat 5.1.2023. Etä- ja lähiopetuspäivät ovat perjantaisin ja varapäivä on ajoittain maanantaisin.

Suoritettuasi avoimen AMK:n erikoispolkuopinnot haet erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi, ja jatkat opintojasi kätilötyön kliinisessä harjoittelussa 2013/55/EU direktiivien mukaisissa harjoitteluympäristöissä (60 op). Nämä opinnot toteutuvat alkaen elokuusta 2023 ja jatkuvat kevääseen 2024.

Oppimismenetelminä käytetään monipuolisesti verkko- ja lähioppimisympäristöjä, oppimistehtäviä, pari- ja ryhmätöitä, työpajoja ja simulaatioita. Opintoihin kuuluu myös itsenäistä opiskelua ja opiskelijana sinun on varauduttava siihen, että puolessatoista vuodessa suoritettavat kätilötyön opinnot edellyttävät tiivistä sitoutumista opiskeluun ja harjoittelujen aikana täysipäiväistä opiskelua.

Hae erikoispolkuopintoihin

Opinnot aloitetaan avoimen AMK:n opiskelijana. Haet siis ensin avoimen AMK:n erikoispolkuopiskelijaksi omassa haussaan. Pohjakoulutusvaatimuksena on Suomessa suoritettu sairaanhoitaja (AMK), ensihoitaja (AMK) tai terveydenhoitaja (AMK) -tutkinto. 

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta, opiskelijavalinnoista sekä hakulomakkeen. 

Avoimen AMK:n opinnot ovat maksullisia, ja siten opinnoista peritään 200 euron lukukausimaksu. Tutkinto-opiskelijoille opiskelu on ilmaista.

Haku erikoispolkuopintoihin avoimen AMK:n opiskelijaksi on 31.10. - 11.11.2022 klo 15:00

Kun olet suorittanut vähintään 20 opintopistettä opinnoista avoimessa AMK:ssa, olet hakukelpoinen toukokuussa 2023 järjestettävässä erillishaussa, jossa haet tutkinto-opiskelijaksi. Tähän saat tarkemmat ohjeet opintojen aikana.