Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.2.2024
Kätilö (AMK)

Kätilö (AMK)

Onko sinulla sairaanhoitajan, ensihoitajan tai terveydenhoitajan AMK-koulutus ja haluaisit opiskella vielä kätilöksi? Nyt sinulla on mahdollisuus hakea kätilökoulutukseen avoimen AMK:n erikoispolkuopintojen kautta. Koulutus on suunniteltu Turun ammattikorkeakoulun ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) yhteistyössä vastaamaan Majakkasairaalan kätilötyön osaamista. 

Erikoispolkuopinnoissa aloitat opintosi avoimessa AMK:ssa, jonka jälkeen voit hakea jatkamaan opintoja tutkinto-opiskelijana. Kätilö -erikoispolkuopintojen ensimmäisellä lukukaudella, keväällä 2024, opiskelet avoimen AMK:n opintoina teoriaopinnot (30 op) ja niihin liittyvät koulussa toteutuvat simulaatiot. Tämän jälkeen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi, jolloin opinnot jatkuvat ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa (60 op / 1 vuosi). 

Lähiopinnot toteutuvat Turun ammattikorkeakoulussa Kupittaalla. Ammattitaitoa edistävä harjoittelu toteutuu Majakkasairaalassa ja myös laajemmin Varhan alueella. Sairaalaharjoittelu on pääasiassa kolmivuorotyötä.

Kätilö (AMK) on seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen sekä naistentautien hoitotyön asiantuntija. Kätilönä ohjaat ja hoidat naista ja koko perhettä elämänkulun eri kehitysvaiheissa sekä terveydentilan muutos- ja häiriötilanteissa. Voit toimia asiantuntijana perhesuunnittelussa, raskaana olevan, synnyttävän ja synnyttäneen naisen, terveen ja sairaan vastasyntyneen ja perheen kätilötyössä sekä naistentautien hoitotyössä. 

Koulutukseen voit hakea, jos sinulla on jo suoritettu sairaanhoitaja (AMK), ensihoitaja (AMK) tai terveydenhoitaja (AMK) -tutkinto. Katso tarkemmat hakukelpoisuusehdot Opintopolusta.

Teoriaopintoja ja harjoittelua 

Kätilön (AMK) erikoispolkuopinnot sisältävät teoriaopintoja ja niihin liittyviä koulussa toteutuvia simulaatioita (yht. 30 op), jotka suoritat avoimen AMK:n opiskelijana kevätlukukaudella 2024. Opinnot alkavat 8.1.2024. Etä- ja lähiopetuspäivät ovat keskiviikkoisin ja varapäivä on ajoittain torstai.

Suoritettuasi avoimen AMK:n erikoispolkuopinnot haet erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi, ja jatkat opintojasi kätilötyön kliinisessä harjoittelussa 2013/55/EU direktiivien mukaisissa harjoitteluympäristöissä (60 op). Nämä opinnot toteutuvat alkaen elokuusta 2024 ja jatkuvat kevääseen 2025.

Koko opintojen (avoimen AMK:n opinnot + tutkinto) laajuus on siis 90 op ja suunniteltu kesto 1,5 vuotta.

Oppimismenetelminä käytetään monipuolisesti verkko- ja lähioppimisympäristöjä, oppimistehtäviä, pari- ja ryhmätöitä, työpajoja ja simulaatioita. Opintoihin kuuluu myös itsenäistä opiskelua ja opiskelijana sinun on varauduttava siihen, että puolessatoista vuodessa suoritettavat kätilötyön opinnot edellyttävät tiivistä sitoutumista opiskeluun ja harjoittelujen aikana täysipäiväistä opiskelua.

Hae erikoispolkuopintoihin

Opinnot aloitetaan avoimen AMK:n opiskelijana. Haet siis ensin avoimen AMK:n erikoispolkuopiskelijaksi omassa haussaan. Pohjakoulutusvaatimuksena on Suomessa suoritettu sairaanhoitaja (AMK), ensihoitaja (AMK) tai terveydenhoitaja (AMK) -tutkinto. 

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta, opiskelijavalinnoista sekä hakulomakkeen. 

Avoimen AMK:n opinnot ovat maksullisia, ja siten opinnoista peritään 200 euron opintomaksu. Tutkinto-opiskelijoille opiskelu on ilmaista.

Haku erikoispolkuopintoihin avoimen AMK:n opiskelijaksi on 30.10. - 10.11.2023 klo 15:00

Kun olet suorittanut vähintään 20 opintopistettä opinnoista avoimessa AMK:ssa, olet hakukelpoinen toukokuussa 2024 järjestettävässä erillishaussa, jossa haet tutkinto-opiskelijaksi. Tähän saat tarkemmat ohjeet opintojen aikana.