Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.11.2023

Kiertotalouden vauhdittajia palkittiin Helsingissä – palkinto tuo näkyväksi kiertotalouden edistämisen

CICAT2025-hanke on tutkinut kiertotaloutta vauhdittavia tekijöitä, kuten liiketoimintamalleja, lainsäädäntöä ja kieltä, viiden vuoden ajan. Vuoden lopulla päättyvän hankkeen tuloksia juhlittiin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 9.11.2023. Päätösjuhlassa palkittiin kiertotaloutta Suomessa omalla toiminnallaan edistäneitä tahoja.

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kiertotaloutta edistetään Suomessa eri tavoin ja eri tahoilla. Tämä näkyi Kiertotalouden katalyytit: Innovaatioekosysteemeistä liiketoimintaekosysteemeihin - CICAT2025 -hankkeen päätösjuhlassa, kun lavalle kutsuttiin kiertotaloutta esimerkillisesti edistäneitä henkilöitä vastaanottamaan CICAT2025-hankkeen myöntämän palkinnon. Palkintokategorioita oli kymmenen, ja palkintoja jaettiin muun muassa kiertotalousyritysten esilletuomisesta, kiertotalouden visualisoinnista, kiertotalouteen kannustavasta kielenkäytöstä ja uuden liiketoiminnan luomisesta.

Palkinnon saivat Elina Saarinen (Uusiouutiset), Inka Leisio (Lassila & Tikanoja), graafikko Jani Ikonen, Timo Huhtamäki (Emmy Clothing Company), Jouko Urmas (Ekoteollisuuspuistojen verkosto), Samuli Laurikainen (Silmusalaatti/Snafu Oy), Saara Karkulahti (Pohjois-Savon ELY-keskus), Anne Kaiser (Saint-Gobain Finland), Sakari Ermala (Verte Oy), Matti Aistrich, Heikki Sorasahi, Nani Pajunen ja Samuli Laita (Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista).

– Halusimme tuoda näkyväksi sen monipuolisen työn, jota kiertotalouden edistämiseksi Suomessa tehdään. Kiertotalous etenee monella rintamalla eikä se ole aina näkyvää. Kaikkia tahoja ja tekoja kuitenkin tarvitaan, jotta voimme siirtyä kestävään kiertotalouteen, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja Leena Aarikka-Stenroos Tampereen yliopistosta.

Siirtyminen kiertotalouteen on pitkäkestoinen muutos

Suomen Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama CICAT2025-hanke on luonut uuden käsiteinnovaation, kiertotalouden katalyytit, ja sen myötä uuden tutkimuslinjan kansainväliseen kestävyystutkimukseen.

Kiertotalouden katalysointi ottaa huomioon, että siirtyminen kiertotalouteen tapahtuu ennakoimattomana, moniulotteisena ja pitkäkestoisena muutoksena. Kiertotalouden vauhdittaminen edellyttää, että muutosta johdetaan yksilö-, organisaatio- ja yhteiskuntatasolla samanaikaisesti.

Kiertotaloussiirtymää ajavat yksilöt, julkisen sektorin organisaatiot, yritykset ja näiden väliset yhteenliittymät, kuten verkostot tai ekosysteemit. Yksilöt vaikuttavat kiertotaloussiirtymään niin kuluttajina kuin työrooleissa. Omilla arjen valinnoillaan voi edistää kiertotalousperusteista yhteiskuntaa.

– CICAT2025-hankkeen tulokset on kiteytetty 25 käytännön kikkaan, jotka organisaatiot ja yksittäiset henkilöt voivat ottaa käyttöönsä kiertotaloutta edistääkseen. Kikat julkaistaan hankkeen nettisivuilla loppuvuoden aikana, kertoo hankkeen vuorovaikutustavastaava Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta.

Turun ammattikorkeakoulu vastaa CICAT2025-hankkeen vuorovaikutuksesta. Hankkeessa ovat mukana myös Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulussa Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä .