Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.12.2023

Juniori AMK tarjosi käytännön terveysvinkkejä ja oivaltamisen iloa vitosluokkalaisille

Alueen viidesluokkalaiset ovat päässeet tänä syksynä oppimaan terveydestä, tekniikasta ja taiteesta. Juniori AMK innostaa eri alojen pariin kiinnostavalla, lapsia puhuttelevalla tavalla. Marraskuisessa Terve ja liikkuva koululainen -teemapäivässä kysyttiin, mistä fyysinen kunto koostuu, miksi liikunta on tärkeää ja mitä fysioterapeutti tekee.

Teksti ja kuvat: Aleksi Rajamäki

Turun ammattikorkeakoulun toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelijat ideoivat Juniori AMK -tapahtuman, joka tarjosi informatiivisia tietoiskuja ja kurkistuksen korkeakoulun arkeen. Iltapäivään osallistui Valkeavuoren koulu Kaarinasta. Opiskelijoiden keskeisin viesti oli selvä: harrasta sitä, mistä pidät ja mikä tuntuu omalta.

– Pääasia on, että liikut aktiivisesti ja monipuolisesti, tunti reipasta liikuntaa päivittäin. Kokeile rohkeasti erilaisia lajeja, jotta löydät juuri sinulle sopivan, he kannustivat.

”Ilon ja tekemisen kautta”

Juniori AMK:n tapahtuma antoi tällä kertaa junnuille mahdollisuuden tutustua etenkin fysioterapiaan ja hyvinvointiin liittyviin aiheisiin.

– Teema linkittyy vahvasti alaamme ja opintoihimme. Kerroimme lapsille muun muassa liikuntasuosituksista. Lisäksi halusimme auttaa hahmottamaan sitä, mistä ihmiskehon kokonaisuus koostuu ja miten siitä tulee pitää huolta, fysioterapeuttiopiskelijat Jasmin Fälden ja Mette Karppanen esittelevät.

Juniori AMK:n toiminnallisissa työpajoissa kaikki oppivat: koululaiset tutustuvat kiinnostaviin aiheisiin käytännönläheisellä tavalla ja tapahtumia ohjaavat AMK:n opiskelijat syventyvät omaan alaansa ja harjaantuvat samalla tiedon yleistajuistamisessa.
 

Juniori AMK marraskuu kuva 1.JPG
Jasmin Fälden piti tehtävärastia anatomiasta. Tiesitkö, että ihmisen pisin lihas on niin sanottu räätälinlihas eli latinaksi musculus sartorius?


Fälden ja Karppanen ovat mielissään siitä, että he saivat kokemusta lasten kanssa toimimisesta. Opiskelijat jakoivat olennaista tietoa päivän teemasta ilon ja tekemisen kautta, kohderyhmä huomioiden.

– Tehtävänämme oli rakentaa kokonaisuus, joka herättää alakouluikäisen mielenkiinnon. Oli tärkeää, että ohjaamisessa oli koko ajan pieni pilke silmäkulmassa. Opettavaisinta oli suunnitteluprosessi, jolla luotiin vakaa pohja itse toteutukselle. Näin esimerkiksi muuttuviin tekijöihin pystyi reagoimaan helpommin.

Juniori AMK lisää alojen tunnettuutta

Turun ammattikorkeakoulun organisoima Juniori AMK tarjoaa projekti- ja tapahtumanjärjestämiskokemusta kaikille opiskelijoille. Toimintaan osallistuu satoja AMK-opiskelijoita ja yli tuhat alueen koululaista vuosittain.

– Vitoset ovat päässeet aiemmin tänä syksynä kuulemaan monipuolisesti muun muassa ensihoidosta, sosiaalialasta ja suun terveydestä. Esimerkiksi ensiaputaidot olivat monia kiinnostava aihe. Marraskuussa alkoivat myös tekniikan ja liiketalouden alan tapahtumat, joissa uutena laboratoriona on ollut mukana Health Tech Lab, Juniori AMK:n koordinaattorit Anne Lämsä ja Hanna Peussa kertovat.

– Juniori AMK:n tilaisuudet sisältyvät pakollisiin opintoihin, kuten osaksi opintojaksoa. Konsepti tuo koulutuksille oivan oppimisympäristön ja opiskelijoille vaihtelua normaaliin opiskeluun.

Juniori AMK marraskuu kuva 2.JPG
”Päällimmäisenä mieleeni jäi hyvä fiilis onnistuneesta teemapäivästä”, iloitsee Mette Karppanen, joka esitteli arjen selviytymistä helpottavia apuvälineitä.


Koordinaattoreiden mukaan Juniori AMK:lla on tärkeä tehtävä eri alojen tunnettuuden ja vetovoiman lisäämisessä.

– Taustalla on Turun kaupungin STEAM-hanke, jonka tarkoituksena on lisätä teknillisten ja luonnontieteellisten alojen houkuttelevuutta jo alakoulusta lähtien. Toisaalta taas terveyden ja hyvinvoinnin puolella Juniori AMK luo myönteistä kuvaa sote-alan opinnoista, Lämsä ja Peussa kiteyttävät.

Vitosten ikioma AMK

Juniori AMK:ssa alakoulun viidesluokkalaiset sukeltavat terveyden, tekniikan ja taiteen maailmaan. Ohjatut tapahtumapäivät sisältävät koulutusaloihin liittyviä toiminnallisia tehtäviä ja tutustumista ammattikorkeakoulun arkeen.