Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.12.2023

Digitaalisella terveys- ja hyvinvointiteknologialla tähdätään maailmalle

Suomi on digiosaamisen kärkimaa ja edelläkävijä digitaalisissa sote-palveluissa. Kansainvälinen menestys edellyttää kuitenkin lisää kotimaista yhteistyötä ja aktiivisuutta EU-tasolla.

Terveys- ja hyvinvointiteknologian laaja kenttä kattaa niin terveystiedon hyödyntämisen, lääketieteellisen kuvantamisen kuin kuluttajien hyvinvointiteknologian kaltaiset ratkaisut. 

– Suomi on terveysteknologian suuri viejä. Kuvantamisen laitteita viedään jo maailmalle. Erityisesti tekoälyn hyödyntäminen on tätä päivää. Alalla kehitetään esimerkiksi kansalaisten kommunikointimahdollisuuksia terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, kertoo terveydenhuollon tietojärjestelmien professori Jarmo Reponen Oulun yliopistosta. 

Digitaalisten terveys- ja hyvinvointiteknologioiden kilpailukyvyn vahvistamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriö rakentaa kansallisen avoimen ja laajan yhteistyöverkoston, jota digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian -hanke (DTHOSVE) valmistelee. Mukaan halutaan tutkimuksen, yrityselämän ja terveydenhuoltojärjestelmän edustajia eri kaupungeista. 

Hankkeessa valmistellaan ja suunnitellaan verkoston toimintaa, kuten sitä, mitkä ovat korkeakoulujen tutkimuskärjet sekä yritysten ja hyvinvointialueiden tarpeet. Hanketta koordinoi Oulun yliopisto. Toteuttajia ovat Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, Tampereen korkeakoulusäätiö, Kuopio Health, ja Helsinki Partners Oy.  

– Turun AMK:n tarkoitus on erityisesti hahmotella testialustatoiminnan roolia ja osallisuutta tulevassa verkostossa, kertoo Turun ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Pauliina Tryykilä

Hanketta Turun ammattikorkeakoulussa toteuttaa Terveysteknologian tutkimusryhmä. Hanke päättyy vuoden 2024 lopussa.  

Tutustu tutkimusryhmään!