Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.1.2024

Alumni: Ympäristöfuturisti SUUREN äärellä – Ellinoora Leino-Richert luotsasi maailman suurimman risteilijälaivan ”Aquadome”-elämyskeskuksen rakentamista

Turun AMK:sta ympäristösuunnittelijaksi aikoinaan valmistunut Ellinoora Leino-Richertin urapolku on mielenkiintoinen. Nykyisessä työssään Meyer Turun projektipäällikkönä hän pääsi luotsaamaan maailman suurimman risteilijälaivan elämyskeskusprojektia.

Teksti. Martti Komulainen
Kuvat: Meyer Turku / Prime Productions.

Loppuvuodesta 2023 Meyerin Turun telakalta luovutetun ja tammikuun lopussa 2024 liikennöinnin aloittaneen Icon of the Seas -aluksen, maailman suurimman risteilijälaivan, keulassa huomiota herättää massiivinen lasikupoli, Aquadome. Sen nosto paikoilleen 4.11.2022 Sai Aquadome-projektista vastanneen Ellinoora Leino-Richertin sydämen läpättämään ja oli paitsi jännittävää, myös hänen tähänastisen työuransa yksi huippukohtia.

Icon of the Seas -aluksen Aquadome ei ole vain näyttävää laiva-arkkitehtuuria, vaan sulkee sisäänsä kokonaisen vesielämyskeskuksen: risteilyvieraille on tarjolla vesiakrobatiaa, vesiefektejä, valtavia projisointipintoja - elämyksellinen Aqua-teatteri.
 

Elli.jpeg

Ympäristöfuturisti täytti suuret saappaat

Ellinoora Leino-Richert valmistui vuonna 2010 ympäristösuunnittelijaksi Turun AMK:sta. Parin vuoden Turun AMK:n kiertotalousprojektijakson jälkeen hän jatkoi opintojaan Turun yliopistossa tulevaisuuden tutkimuksen parissa ja valmistui maisteriksi.

Keskellä ympäristösuunnittelijan opintoja ehkei olisi aavistanut mihin urapolku johtaa – vastaamaan maailman suurimman risteilijälaivan yhden keskeisen vetonaulan ja ikonin, Aquadomen, toteutuksen koordinoinnista.

Ellinoora Leino-Richertin vastuulla oli pitää Aquadome-projektin lankoja käsissään, hoitaa yhteyksiä tilaajaan, rakentajiin, alihankkijoihin. Tähän tehtävään häntä kutsuttiin kun näyttöjä oli ensin kertynyt Meyerin sisäisistä kehittämishankkeista.
 

Helposti innostuva generalisti

Hyvä itsetuntemus auttaa suunnistamaan urapolkujen hetteiköissä ja löytämään oman intohimotyön. Ellinooran tekemä ”värianalyysi” (ruotsalainen yritysvalmentaja, kirjailija ja käyttäytymistieteiden tutkija Thomas Erikson kirjassaan ”Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään” luokitteli ihmisten käyttäytymismalleja värityyppeihin) vahvisti sisäisiä tuntemuksia jämäkkyydesta ja määrätietoisuudesta.

Jämäkkyys yhdistettynä ”generalistitaipumukseen”  ja helposti innostuvaan luonteeseen luo hyvän pohjan liidata suuria projekteja. Tutkijuuskaan ei tuntunut omalta lyhyen futurologijakson jälkeen. 
–En ole niin kiinnostunut detaljeista, vaan suuremmista kokonaisuuksista.
 

Tutkinto ei rajoita

–Tutkinto ei määrittele aina mihin voi sijoittua työelämässä, väittää Ellinoora Leino-Richert.

Hän itse on tästä hyvä esimerkki. Ympäristö-futurologitaustalla voi työskennellä insinöörivetoisella alalla päällikötehtävissäkin, jos vain omaa työssä muutoin tarvittavat ominaisuudet.

–Nöyrällä mielellä pitää olla. En ei-insinöörinä hallitse teknisiä yksityiskohtia. Omat vahvuuteni projektipäällikkönä ovat muualla. Luottamusta syntyy myös olemalla paikalla ja läsnä esimerkiksi työmaalla, en piiloudu konttorille.

Nykyisiä ja tulevia opiskelijoita hän kannustaakin ajattelemaan laajemmin mahdollisia urapolkuja.

Tulevaisuutta työelämässä viitoittaa ainakin jonkun aikaa jo rakenteilla oleva seuraava Icon-luokan sisaralus, Star of the Seas. Senkin keulaan nousee Aquadome, ja projektia päälliköi Ellinoora Leino-Richert.