Eurooppalaiset syövän hoidon asiantuntijat yhdistävät voimansa suurhankkeessa
Turun ammattikorkeakoulu tuottaa uudessa INTERACT-EUROPE 100 -projektissa koulutuksen asiantuntijoille, jotka hoitavat syöpään sairastuneita. Monialainen ja -ammatillinen koulutus on osa laajaa kansainvälistä verkostotyötä, joka kehittää syövän hoitoa Euroopassa.
Teksti: Aleksi Rajamäki
Turun ammattikorkeakoulu on mukana edistämässä ihmislähtöistä ja laadukasta syövän hoitoa sekä parantamassa syövän hoidon osaamista. Eurooppalaisen syöpäjärjestön (European Cancer Organisation, ECO) koordinoimassa projektissa on kumppaneina useita eri korkeakouluja, sairaaloita sekä syövän hoitoon erikoistuneita tutkimuskeskuksia ja yhdistyksiä.
– Hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on toteuttaa monialainen ja -ammatillinen koulutus syövän hoidon parissa työskenteleville ammattilaisille vähintään sadasta syöpäkeskuksesta Euroopassa. Laajamittaisilla koulutuksilla varmistetaan koulutuksen jatkuvuus projektin päätyttyä, kertoo hankkeen sisältöasiantuntija, yliopettaja Virpi Sulosaari Turun ammattikorkeakoulusta.
Ammattilaisten tiivis yhteistyö välttämätöntä
Osana kansainvälistä projektia luodaan digitaalisen oppimisen alusta syöpään sairastuneita hoitaville asiantuntijoille. Koulutus on kohdennettu kaikille niille, jotka hoitavat syöpää sairastavia syöpätautien, sädehoidon ja syöpäkirurgian yksiköissä.
– Jotta syövän hoito toteutuisi optimaalisesti, ammattilaisten tiivis yhteistyö on välttämätöntä. Se edellyttää samalla tietoa kunkin lääketieteen erikoisalan tai terveydenhuollon eri ammattilaisten rooleista ja yhteisistä tavoitteista, Sulosaari alleviivaa.
Sulosaaren mukaan hankkeessa arvioidaan jo olemassa olevia moniammatillisia koulutuksia sekä tunnistetaan korkealaatuisia avoimia oppimateriaaleja ja tuotetaan uusia. Tavoitteena on varmistaa, että Euroopassa on tarjolla opetusmateriaalia ja koulutusta, jotka vastaavat ammattilaisten osaamistarpeisiin.
Syöväntorjuntasuunnitelman lippulaiva
INTERACT-EUROPE 100 on Euroopan syöväntorjuntasuunnitelman yksi lippulaivahanke, joka tarjoaa uusia standardeja tiimityölle kaikissa Euroopan syöpäkeskuksissa.
– Tämä EU:n yhteisrahoittama aloite antaa eri ammattialoille eri puolilla Eurooppaa mahdollisuuden kouluttautua yhdessä, mikä parantaa yhteistyötä ja potilaiden hoitoa, Virpi Sulosaari kertoo.
Projektin aloitustilaisuus pidettiin Barcelonassa Espanjassa 8.–9. helmikuuta. Tapahtumassa esiteltiin hankkeen tavoitteita ja vaikutusta myös Euroopan komission espanjalaisille edustajille ja muille sidosryhmille. Samalla kerättiin sidosryhmien palautetta ja näkemyksiä siitä, mitä erikoisalojen välistä koulutusta he tarvitsevat omille syöpätiimeilleen.
INTERACT-EUROPE 100 alkoi joulukuussa 2023 ja kestää marraskuun 2026 loppuun. Hanketta koordinoi European Cancer Organisation (ECO) ja rahoittaa EU4Health-ohjelma. Uusi projekti on jatkoa aiemmalle INTERACT-EUROPE-hankkeelle.