Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.3.2024

Alumni: Ura Loimaalla yhdisti Jari Toiviaisen liiketalouden ja konetekniikan osaamisen

Turun AMK:n tupla-alumni Jari Toiviainen opiskeli sekä liiketalouden tradenomiksi että konetekniikan insinööriksi. Molempien alojen osaamisesta on ollut hyötyä uralla, jonka hän on luonut kotipaikkakunnallaan Loimaalla.

Teksti: Mari Loikkanen, kuva: Pentti Peltomäki

Jylhät maisemat, isot traktorit ja renkaissa kiiltelevät telaketjut. Jari Toiviainen katselee kuvaa Skotlannista ajalta, jolloin hän työskenteli siellä Nordic Tractionin kehitys- ja tuotantopäällikkönä kolmen vuoden ajan.

Kotipaikkakunnalta Loimaalta on ollut hyvä ponnistaa moneen. Myös ulkomaille asti.

─ Olen syntynyt Loimaalla ja suoritin opintonikin täältä käsin. Ensin opiskelin Turun AMK:n Loimaan tuolloisessa toimipisteessä liiketalouden tradenomiksi ja sittemmin kuljin junalla Turkuun, kun opiskelin vielä konetekniikan insinööriksi siihen päälle. Olemme kuitenkin perheeni kanssa halunneet asua Loimaalla, joten täältä emme lähteneet edes opintojen perässä, Toiviainen kertoo.

Vaikka Toiviainen ensi alkuun opiskeli liiketaloutta, hän tiesi koko ajan, että tekniikka ja koneet ovat hänen todellinen kiinnostuksenkohteensa. Siksi valmistuttuaan vuonna 2003 tradenomiksi, hän päätti opiskella tuotantotekniikan ja -talouden opintosuuntauksessa vielä toisen tutkinnon.

─ Aamun aikaiset junat Turkuun kyllä kirpaisivat, mutta oli kätevää tehdä kaikki tehtävät junassa paluumatkalla, Toiviainen kertoo.

Insinöörin tehtäviin hän työllistyi jo ennen valmistumistaan, sillä päättötyön tekeminen Loimaan Pemamekille poiki samalla töitä, ja päättötyön palautus venähti reilusti.

─ Pääsin siinä työn ja tienaamisen makuun, ja ura alkoi kiinnostaa. Jossain kohtaa kyllä palautin päättötyönikin, mutta en halunnut tehdä siitä suurta numeroa. En kertonut siitä edes vaimolle ennen kuin joskus paljon myöhemmin, hän nauraa.

Hyvät eväät työelämään

Toiviainen kokee, että kahden alan osaamisesta on ollut suurta hyötyä uralla ja se on antanut hyvät eväät työelämään. Työnantajatkin ovat nähneet Toiviaisen monipuolisen koulutuksen plussana.

─ Liiketalouden perusteiden osaamisesta on ollut äärettömän paljon hyötyä tekniikan alan töissä. Olen tarvinnut sitä työelämässä yhtä paljon kuin insinöörin osaamistakin. Tuplatutkinto antaa todella hyvät avaimet työelämään, etenkin jos työelämässä yhdistyy kaksi alaa, kuten minulla.

Toiviainen työskentelee Loimaalla sijaitsevan Nordic Tractionin kehityspäällikkönä vastuullaan valmistavien yksiköiden ostotoiminta ja sen kehittäminen. Yritys tekee liukuesteketjuja ja -teloja muun muassa metsäkoneisiin, maataloustraktoreihin, tukkirekkoihin ja puolustusteollisuuteen.

─ Nykyisessä asiantuntijatyössä on parasta vapaus ja itseohjautuvuus. Alun perin hakeuduin Nordic Tractionille, koska tykkään olla monessa mukana ja näin, että se olisi mahdollista hieman pienemmässä yrityksessä.

Toiviainen onkin ehtinyt tehdä monenlaisia tehtäviä saman yrityksen sisällä. Välillä on myös tullut kaivettua vanhat termodynamiikan muistiinpanot esiin opiskeluajoilta avuksi työtehtävien ratkaisemisessa. Vielä opiskellessa materiaalioppi ja metallurgia eivät innostaneet sen suuremmin, mutta sittemmin niistä on tullut Toiviaisen ”lempilapsia”. 

─ Töiden kautta niihin on tullut perehdyttyä enemmän. Olen myös käynyt jälkikäteen hyödyntämässä Turun AMK:n palveluja ja tehnyt iskusitkeys- ja vetomurtolujuuskokeita AMK:n laboratoriossa.

Skotlanti.jpg
Nordic Tractionin tehtaan laajennus vei Jari Toiviaisen töihin Skotlantiin. Kuva: Jari Toiviainen

Kolme vuotta Skotlannissa 

Hieno muisto on aika Skotlannissa. Kun siellä toteutettiin Nordic Tractionin tehtaan laajennus, Toiviainen siirtyi sinne kehitys- ja tuotantopäälliköksi. Tarkoitus oli ensin olla vuoden, mutta aika venähti kolmeen.

─ Viihdyin hyvin Skotlannissa. Toki kulttuurieroja Suomeen oli runsaasti ja aikaamme siellä väritti koronapandemia. Lopulta perhe alkoi kaivata ystäviämme ja sukulaisiamme, ja palasimme Loimaalle.

Toiviaisen kokemuksen mukaan Skotlannissa automaatio-osaaminen on vielä melko vähäistä. Robotiikkaa hyödynnetään Suomessa aivan eri tavalla: Loimaan seudulla on Toiviaisen arvion mukaan vähintään 100 teollisuusrobottia, kun taas Skotlannin tehtaan alueella vain muutama.

─ Työkulttuuri on muutenkin erilainen. Itse kun on tottunut menemään palaveriin läppäri mukana, siellä tultiin paikalle muistivihon kanssa. Jos piti kaivaa jotain tietoa, sitä etsittiin sitten seuraavaan palaveriin mennessä.

Vuodet ulkomailla piristivät, mutta koti Loimaalla on tärkeä. Alhaiset asumiskustannukset, nopeat yhteydet suuriin kaupunkeihin ja hyvät peruspalvelut ovat Loimaan valttikortteja.

─ Päteville insinööreille on töitä ympäri Varsinais-Suomea. Kunhan työmoraali, asenne ja osaaminen ovat kohdillaan, näkisin, että töitä kyllä löytyy, Toiviainen kannustaa.

Nykyisille opiskelijoille hän lähettää terveisiä, että tärkeintä on oppia se, mistä tiedon saa.

─ Kaikkea ei tarvitse osata ulkoa. Perusteet, käsitteet ja termit pitää hallita, ja niiden avulla tietoa voi hakea lisää. Työssä oppii paljon. Asenne ja halu tehdä töitä on tärkeintä. 

 

Artikkeli on osa Osaajia maakuntaan -hanketta.

Tutustu koulutukseen

Asu Loimaalla tai Uudessakaupungissa — Opiskele Turun AMK:ssa

Turun AMK:n etäopiskelupisteet sijaitsevat Novidan tiloissa Loimaalla ja Uudessakaupungissa. Tiloja voivat hyödyntää esimerkiksi verkko- tai monimuotokoulutuksen tai Master Schoolin opiskelijat.