Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.4.2016
Out of Sight -näyttely Titanik-galleriassa

Perhealbumi linkkinä omaan historiaan

Titanik-galleriassa on esillä tänä keväänä Taideakatemiasta valokuvataiteilijaksi valmistuvan Ville Kumpulaisen ensimmäinen yksityisnäyttely Out of Sight.

Teksti: Joni Vainio

Monelle tulee ensimmäisenä mieleen perhealbumeista nolot lomakuvat tai jäykät poseerauskuvat sukujuhlista. Kumpulainen ei ajatellut sukeltamista perhealbumien syövereihin hankalana tapauksena.

- En kokenut aiheeseen tarttumista helpoksi tai vaikeaksi, vaan lähinnä luonnolliseksi. Materiaalia oli totta kai paljon ja nyt esillä olevat teokset ovat vain murto-osa käsitellyistä kuvista.

Nykyään valokuvat muodostuvat lähinnä bittikasoiksi ja hautautuvat tietokoneiden kovalevyille tai älypuhelimien muistokorteille. Fyysistä valokuvaa ei kuitenkaan kannata unohtaa.

- Oma historia muotoutuu jokaisella niin kaukaa, ja sitä on hyvä välillä pohtia arkistojen kautta. Ja valokuvien kautta pääsee hyvin perille oman suvun historiasta, Kumpulainen muistuttaa.

Kumpulainen on rakentanut Out of Sight -näyttelyn perheensä albumikuvista, muistikirjoista ja esineistä vuosilta 1930–1988 sekä kuvaamastaan materiaalista vuosilta 1996–2016. Hän käsittelee muistoesineiden ja valokuvan yhteyksiä tuomalla näyttelytilaan myös valokuvallisen ajattelun kautta syntyneitä installaatioita. Teoksissaan hän pohtii, kuinka muistot valokuvista ovat muuttuneet ajan kuluessa.

- Lähtökohtana muuttumiselle on ollut arkistokuva, jonka olen uudelleenkirjoittanut oman kokemukseni mukaan. Valinnat kuvista tein visuaalisen ja kerronnallisuuden perusteella, Kumpulainen sanoo.

Kumpulainen kertoo, etteivät teoksiksi valikoituneet valokuvat muuttaneet mielikuvia tai muistoja vanhoissa kuvissa esiintyvistä sukulaisista.

- Ei oikeastaan, eivät ne siihen ole vaikuttaneet. Ehkä suurin muutos oli esimerkiksi kokemuksissa erilaisista tilanteista. Valokuvien kautta ne hetket muokkautuvat sellaisiksi, että niihin pystyi nyt samaistumaan uudelleen.

Arkistomateriaalin uudelleenkirjoittaminen on Kumpulaiselle katkoksen täyttämistä. Teoksissaan hän yrittää hahmottaa ja tulkita sanomatonta.

- Teokseni ovat pienempiä yksityiskohtia isommista kuvista, joten niissä nousevat esiin ne syyt, miksi niitä nyt käsittelen, Kumpulainen kertoo.

Out of Sight näyttely esillä 3.4 saakka.

Titanik-galleria                        
Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku
Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16