Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.4.2016

Digitalisation Excellence Center kokoaa yhteen alueen toimijat

Digitalisaatio-teema on erittäin ajankohtainen ja se on esillä monissa eri yhteyksissä. Turun AMK:ssa digitalisaatio on kuulunut pitkään osaksi useita tutkintoja ja niiden kehittämistä sekä osaksi tehtyä tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Keväällä toimintansa aloittanut Digitalisation Excellence Center tarjoaa digitalisaatioon liittyvää osaamista ja koulutusta nyt myös Varsinais-Suomen yrityksille ja yhteisöille.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava ja Janne Roslöf, koulutus- ja tutkimuspäällikkö
Kuvat: Janne Roslöf

Suomalainen yhteiskunta on murroksessa, ja useat edessä olevista muutoksista mahdollistetaan pitkälti digitalisaatiota hyödyntämällä. Digitalisaatiolla tarkoitetaan mm. olemassa olevien prosessien kehittämistä ja uusien innovaatioiden luomista digitaalisia työkaluja ja teknologioita hyödyntäen.

-    Digitalisaatio ja sen mahdollistamat ratkaisut haastavat meidät miettimään toimintatapojamme uudelleen ja muokkaamaan totutut mallit entistä toimivammiksi ja joustavammiksi, pohtii Digitalisation EC:n toiminnasta vastaava koulutus- ja tutkimuspäällikkö Janne Roslöf.

Excellence Center -verkostot ovat Turun AMK:n uusi toimintamuoto, joka kokoaa yhteen ja kehittää koulutusta, TKI-toimintaa ja palvelutoimintaa yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa:

-    Excellence Centerit etsivät ratkaisuja erilaisiin työelämän haasteisiin, Roslöf sanoo.
Yksi toimintansa jo aloittaneista Turun AMK:n Excellence Centereistä on digitalisaatioon eri näkökulmista keskittyvä Digitalisation EC, jonka verkostoon on jo liittynyt yli kolmekymmentä tutkimusryhmää ja koulutustiimiä.

Excellence Centerien toiminta näkyy erilaisina projekteina ja hankkeina, jotka tuottavat tietoa ja osaamista Varsinais-Suomen elinkeinoelämän tueksi. Tutkimusryhmämme ovat keskeisessä roolissa Excellence Centereissä.

Teknologioiden kehittämistä, liiketoimintamahdollisuuksien luomista, toimialojen prosessien jalostamista

Mitä nykyisiä rutiineja voisimme jättää tekemättä näitä mahdollisuuksia soveltaen – tai mitä sellaista voisimme tehdä, jota emme ole aiemmin ajatelleetkaan?

- Esimerkkejä digitalisaation vaikutuksista löytyy ympäriltämme runsaasti – vaikkapa musiikin ja muiden sisältöjen siirtyminen uusiin jakelukanaviin on digitalisaatiokehityksen tulosta. Myös monet julkiset palvelut sähköistyvät vauhdilla, kertoo Roslöf.

Myös Turun ammattikorkeakoulun Digitalisation EC -verkoston asiantuntijuus ja toiminta lähestyy asiaa monista suunnista. Niin koulutuksessa kuin tutkimus- ja kehitystoiminnassa keskitytään sekä digitalisaation taustalla olevien teknologioiden kehittämiseen että liiketoimintamahdollisuuksien luomiseen ja eri toimialojen prosessien jalostamiseen.

Esimerkkejä toiminnan painopisteistä ovat mm. hyvinvointiteknologia, tulevaisuuden käyttöliittymäratkaisut, tietoturvan eri osa-alueet sekä ns. esineiden internetin (Internet of Things, IoT) mahdollistavat teknologiaratkaisut.

- Meillä on digitalisaatioon liittyvää soveltavaa osaamista laajasti – aina vesiteknologiasta hyvinvoinnin edistämiseen ja media-alaan. Olemme myös kiinnostuneita siitä, miten digitalisaation eri muodot vaikuttavat organisaatioisen sisäisiin ja ulkoisiin toimintaympäristöihin, Roslöf miettii.

Vaikka Digitalisation EC -verkoston toiminta on vasta alkanut, mukana on runsaasti toimijoita ja monet yhteistyökumppaneilta saadut toimeksiannot ovat jo löytäneet oikeaan osoitteeseen. DigiEC:n tutkimisryhmiin ja uutisvirtaan pääset helposti tutustumaan verkoston verkkosivuilta.