Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.4.2016

Video mapping herättää talotkin henkiin – taideakatemialaiset oppivat Euroopassa

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia on mukana Euranim-hankkeessa yhdessä neljän muun eurooppalaisen korkeakoulun kanssa. Hanke keskittyy animaation digitaalisiin työmuotoihin, ja etenkin nousevan video mapping -tekniikan osaamiseen panostetaan.

Teksti: Matti Koivisto
Kuva: OPÉRA DE LILLE, Fête de l’anim’ 2016

Tuoreessa video mapping -työmenetelmässä heijastetaan animaatioita rakennusten ja esineiden pinnalle. Taideakatemian opiskelijat ovat päässeet tekniikan makuun hankkeen aiemmissa työpajoissa, ja työn jälkiä oli nähtävillä Fête de l’anim’ -festivaalilla Lillessä maaliskuussa.

Animaation lehtorin Eija Saarisen mukaan hankkeen myötä opiskelijoille aukeaa ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä tekniikan lähes rajattomiin mahdollisuuksiin.

– Hankkeella on iso rooli osaamisessani, koska aiempaa video mapping -osaamista minulla ei ole ollut ja koulussa sitä ei ole tähän mennessä opetettu, kertoo animaatio-opiskelija Fanni Maliniemi.

– Video mapping on minun nähdäkseni nouseva ja yleistyvä media. Haluan oppia tekniikan perusteet, jotta saisin sen käyttöön erilaisissa projekteissa. Kaupallisessa hyödyntämisessä on varmasti paljon potentiaalia, esimerkiksi jos idea saadaan myytyä isoille yrityksille markkinointikäyttöön, Maliniemi pohtii.

Lehtori Saarinen vahvistaa tekniikan kaupallisen potentiaalin. Tämä lisää tietysti animaationtekijöiden työmahdollisuuksia.

– Ei pidä kuitenkaan unohtaa myös poikkitaiteisia mahdollisuuksia. Esittävät taiteet voivat hyödyntää tekniikkaa, ja sitä voidaan soveltaa suuriin taiteiden välisiin spektaakkeleihin tai hyvin pienimuotoisiin tapahtumiin.

Lillen oopperatalo muuttui eläväksi kankaaksi Fête de l’anim’ -festivaalilla. Taideakatemian Frida Lindholm ja Fanni Maliniemi animoivat osuuden "Danger in the water" yhdessä Viborgin opiskelijoiden kanssa.

Seuraavaksi Budapestiin

Euranim-hanke toteutetaan yhteistyökouluissa järjestettävinä työpajoina. Maliniemi lähtee tässä kuussa Unkarissa järjestettävään työpajaan yhdessä opiskelijakollegansa Jouko Raudasojan kanssa. Kaksikko odottaa tulevaa innokkaana.

– Muutamat luokkatoverini kävivät viime vuonna Euranimin vastaavanlaisessa workshopissa. Tartuin tilaisuuteen tällä kertaa, sillä neljännen vuoden opiskelijana alkaa olla viimeiset hetket kokeilla tätäkin koulun aikana, Raudasoja kertoo.

– Odotan tulevalta työpajalta paljon tietoa ja käytännön puuhaa. Haluaisin tarvittavan opin oman alani vastaaviin töihin ja luoda osaavia tekijäkontakteja tulevan varalle muista maista.

Maliniemi kertoo odottavansa tutustumista Budapestin korkeakouluun MoMeen.

– Olen kuullut paljon hyvää oppilaitoksesta. Haluan myös oppia video mapping -tekniikan. Osalla ammattilaisista saattaa olla pitkälle hiottuja omia tekniikoita, joten toivon että he suostuvat jakamaan taitonsa.

Euranim-hankkeessa on mukana viisi eurooppalaista taidekorkeakoulua Suomen lisäksi Belgiasta, Iso-Britanniasta, Unkarista ja Tanskasta. Hanketta koordinoi ranskalainen kulttuurialan organisaatio Rencontres Audiovisuelles.