Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.5.2016
Emeritukset kevät 2016

Emeritukset katsovat eteen ja taakse

ICT-Cityn neuvotteluhuoneeseen kokoontui innostunut joukko eläkkeelle jääneitä amkilaisia. Rennosta puheensorinasta erottui yhteinen viesti: nyt on omaa aikaa. Emeritusten ensimmäinen kokoontuminen oli alkamassa.

Kuvassa: Kevään 2016 emeritusjoukkoa vas. Eila Jylhä, Raija Tuohi, Pentti Korpela ja Risto Grusander.
Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

Turun AMK järjesti uuteen Emeritus-ohjelmaan osallistuville tapaamisen, jossa käytiin läpi korkeakouluyhteisön ajankohtaisia asioita ja samalla uuden Emeritus/Emerita-aseman velvoitteita. Paikalle oli päässyt vain neljä Emeritusta, sillä kiireitähän eläkeläisillä toki tunnetusti myös on.

Pitkään palvelleita ja ansioituneita, AMK:n kehitystyössä mukana olleita "entisiä amkilaisia" halutaan tavata ja kuunnella jatkossakin. Emeritus-ohjelmaan osallistuva voi käyttää yliopettaja emeritus/emerita tai Senior Adviser -nimikettä, mutta hän ei ole varsinaisessa työsuhteessa Turun AMK:hon. ”Ahaa, nyt voikin sanoa kaiken ääneen”, myhäili välittömästi eräskin Emeritus.

Emeritus/Emerita saa käyttöönsä mm. korkeakoulun it-palvelut ja halutessaan hän saa myös väliaikaisen työpisteen Turun AMK:n tiloista. Hän voi sopimuksen mukaan osallistua eri hankkeissa TKI-toimintaan, opetukseen tai sen suunnitteluun, mentorointiin tai muuhun alansa toimintaan. 

Takapeilin kautta katse eteen ja sivuille

Kaikki emeritukset muistelivat tyytyväisinä työvuosiaan. Osa tekee edelleen opetustöitä ja joku haluaa olla mukana ohjaamassa opinnäytetöitä, toinen käydä alan seminaareissa. Tärkeää onkin, että kokemustieto saadaan talteen ja käyttöön myös tulevaa suunniteltaessa, alan koulutusta kehitettäessä.

Rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila, vararehtori Juhani Soini ja koulutusjohtaja Juha Kontio kertoivat tilaisuudessa AMK:n uusimpia kuulumisia.

Tällä hetkellä taloustilanne on haasteellinen, mutta katse on luottavaisesti eteenpäin. Yhteishaun tulokset olivat rohkaisevia; opiskelu Turun AMK:ssa kiinnostaa edelleen tuhansia nuoria. Ja esimerkiksi Kupittaan Kampus-hanke on nytkähtänyt eteenpäin ja syksyllä 2019 pääsemme kaikki yhdessä Kampuksen avajaisiin.

Tilaisuudessa emeritukset toivat monipuolisesti ajatuksiaan julki. Muun muassa ehdotettiin, että opettajia on vielä enemmän rohkaistava lähtemään talosta ulos – ihan kuin opiskelijoitakin – on tiedettävä missä työmarkkinoilla mennään.

Yhteyksien tulee olla aidosti eläviä ja puhuttiin mm. opettajien työelämäjaksojen käyttöönotosta. Tämä onkin jo AMK:ssa todellisuutta, mutta kokemuspeilistä putkahtaa varmasti myös ideoita, joita ”normityössä raatajille” ei vielä ole edes tullut mieleen. Emerituksilla kun on kokemuksen lisäksi se vapaus  – ja joutilaisuuden tuomat uudet, innovatiiviset ajatukset.

Kevään 2016 emeritukset

Yliopettaja, emeritus / yliopettaja emerita

Risto Grusander, Tekniikka, ympäristö ja talous

Eila Jylhä, Liiketalous, ICT ja kemiantekniikka

Jukka Kaitaranta, Liiketalous, ICT ja kemiantekniikka

Pentti Korpela, Tekniikka, ympäristö ja talous

Saara Lampelo, yhteiset palvelut

Olli Mertanen, Liiketalous, ICT ja kemiantekniikka

Raija Tuohi, Liiketalous, ICT ja kemiantekniikka

Vararehtori Soini kertoi, että tekeillä on tänä vuonna vielä ainakin yksi sopimus eli Taideakatemian edellisen koulutusjohtajan Risto Hyppösen kanssa. Juuri hänen kanssaan suunnittelu Emeritus-ohjelmasta alkoi.

Ohjelman toteutus muotoutuu vähitellen ja yhteydenpidon toivotaan jatkuvan. Sopimus tehdään aina vuodeksi kerrallaan.