Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.5.2016

Startup-yrittäjän näkemyksiä kuulemassa

Mohamed El-Fatatry on Egyptin kansalainen, joka varttui Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja muutti vuonna 2004 Suomeen opiskelemaan mediateknologiaa. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 2014, hän aloitti opiskelun Turun AMK:ssa International Business -koulutusohjelmassa.

El-Fatatry opiskeli opintonsa toisen vuosikurssin tahtiin, sillä hänellä oli runsaasti hyväksi luettavia opintoja entuudestaan. Hän kiitteleekin Turun AMK:n joustavuutta ja aikaisempien suoritusten arvostamista.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuva: Matti Kuikka, koulutusvastaava

Toukokuun alkupuolella opiskelija ja starup-yrittäjä Mohamed El-Fatatry luennoi Turun AMK:n Capstone Innovation Project -kurssilla onnistuneesta Startup-bisneksestä. Paikalla oli yli 100 opiskelijaa kuulemassa tämän omassa startup-projektissaan onnistuneen maailmankansalaisen ajatuksia.

El-Fatatry kiittelee Turun AMK:ta joustavuudesta

Pohdittaessa koulutusta ja Turun AMK:n vahvuuksia opiskelijan näkökulmasta, toteaa El-Fatatry seuraavaa:

- Hienointa on minusta ollut Turun AMK:n joustavuus ja aiempien opintojeni sekä työkokemukseni tunnustaminen osaksi opintoja. Sainkin näin suoritettua IB-tutkinnon kahdessa vuodessa. Tämä sopi minulle mainiosti, koska yritykseni Masar pitää minut todella kiireisenä, ja opintojen venyminen olisi ollut iso haaste.

Mohamed el-Fatatry valmistuu tämän kevään loppuun mennessä, ja tulevaisuudensuunnitelmat ovat hyvin selkeät:

- Masar toimii täyttä vauhtia, ja olenkin välittömästi lähdössä johtamaan Lähi-idän ja Afrikan myyntitoimintojamme. Työstämme parhaillaan uusien aurinkovoimaprojektien lanseerausta ja lisäksi aiomme tuoda markkinoille kuluttajaystävällisiä energiaratkaisuja, kuten digitaalisia akunlatauspisteitä ostoskeskuksiin ja lentokentille yms.

Mistä nyt täydessä vauhdissa oleva Masar sai alkunsa? On palattava taaksepäin ja syksyyn 2014, jolloin Mohamed El-Fatatry tiimeineen osallistui koulun järjestämään Internationalization Practice Projectiin.

- Annoimme Mohamedille tiimeineen vapauden valita mukaan oman ideansa, joka on lähtöisin Egyptistä. Projektin aikana Mohamed tiimeineen alkoi kehittää Masar-yhtiötä, joka hamusi aurinkoenergiamarkkinoille. He osallistuivat syksyn kuluessa lisäksi Hollannista vedettyyn Startup-kilpailuun (Rockstart), josta saivat 1 000 000 € palkinnon käytettäväksi yrityksen kehittämiseen Amsterdamissa järjestäjien tuella. Mohamed ja joitakin opiskelijoita tiimistä siirtyivät Amsterdamiin jatkamaan busineksen kehitystä, kertoo lehtori Matti Kuikka.

- Minusta oli hyvä juttu, että opiskelijaryhmä teki yhdessä töitä. Näin alkuperäinen idea Masarista syntyikin. Ja sen johdosta taas voitimme tuon paikan Rockstart Smart Energy Accelerator –kilpailuun, El-Fatatry toteaa.

Nykyään Masarin visiona on toimia ikään kuin katalyyttina Lähi-idän ja Afrikan siirtymässä kohti uusiutuvaa ja älykästä energiaa. Esimerkiksi aurinkovoima on luonnollisesti valtava, hyödyntämätön resurssi kyseisellä alueella. Sen avulla siirtymä voi tapahtua nopeammin kuin muualla maailmassa.

Mohamed kehottaa ajattelemaan kouluaikaa matkana

Mohamed El-Fatatry on loistoesimerkki siitä, miten uutta innovointia voi saada aikaan  kuka tahansa sellainen, joka työskentelee sinnikkäästi oman tavoitteensa saavuttamiseksi. Mitä hän sitten toi esiin kertoessaan oman startupinsa perustamisesta:

- Toivottavasti näet opiskeluajan valmistautumisena siihen, mitä tulee sen jälkeen. Yritä selvittää itsellesi, mihin suuntaan haluat lähteä, ja olisiko sinusta yrittäjäksi vai sopisitko paremmin säännölliseen työhön, El-Fatatry neuvoo.

Hänen näkökulmastaan opiskeluaika on paras aika selvittää näitä asioita, koska työelämään siirryttyä se voi olla hankalaa tai kallista.

El-Fatatryn mukaan toisilla yrittäjyys on verissä. Tällaiset henkilöt eivät  kykene toimimaan normaaleissa organisaatioissa, vaan he tarvitsevat yrittäjyyden tarjoamaa omavaltaisuutta ja luovia mahdollisuuksia. Tällaisten ihmisten täytyy löytää oma tapansa kanavoida energiaa, ja yrittäjänä se onnistuu El-Fatatryn mielestä parhaiten.

Jokaisen yrittäjän tulisi kuitenkin valmistautua siihen, ettei menestys ole valtavaa, ainakaan alussa. Rahaakaan ei välttämättä tule ovista ja ikkunoista. Matka onkin Mohamed El-Fatatryn mielestä kaikkein tärkein: kohde on toissijaista.

- Turun AMK on mielestäni Suomen yrittäjähenkisin oppilaitos, ja mielestäni täällä on kaikki kansainvälisten menestystarinoiden syntyyn tarvittavat työkalut. Masar on jo onnistunut siinä, Mohamed päättää.

Masar Solar Energy keskittyy toiminnassaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan markkinoille

Masar on pieni älykäs energiayhtiö, joka keskittyy toiminnassaan pääosin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan markkinoille. Lemminkäisenkadun Internation Business -koulutusohjelmassa toteutetaan vuosittain International Practise -projekteja. Reilu vuosi sitten kurssilla oli Masar Solar Energy, jossa oli taustalla jo tuolloin oma start up –yritys.

Myöhemmin tämä opiskelijoitten pyörittämä yritys sai kansainvälistäkin menestystä, kun yritys palkittiin Rocstartin Smart Energy –ohjelmassa.

Rockstar valitsi yhteensä yhdeksän start upia vuoden 2015 Smart Energy Accelerator-ohjelmaansa. Käytännössä mukaan pääsy tarkoitti yritykselle 180 päivän intensiivistä ohjelmaa, jonka aikana yritystä autetaan sen alkuvaiheissa, jolloin markkinoille päästään mahdollisimman nopeasti.

Tutustu Masar Solar Energy -yritykseen.
Yhtiön on perustanut Mohamed El-Fatatry.

Mohamed El-Fatatry


Mohamed El-Fatatry loi 22-vuotiaana Muxlimin, maailman suurimman muslimien verkkoyhteisön.

Vuonna 2009 hän sai Presidentin kansainvälistymispalkinnon, ensimmäisenä maahanmuuttajataustaisena henkilönä Suomessa.

Mohamed El-Fatatry aloitti 2014 syksyllä opiskelun Turun AMK:n International Business –koulutusohjelmassa.