Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.5.2016

Oppiminen on vuorovaikutusta

Tulevaisuuden työelämässä tarvitaan yhä enemmän vuorovaikutusosaamista sekä taitoa työskennellä yhdessä muiden kanssa. Me Turun AMK:ssa luomme edellytyksiä rakentavalle työelämälähtöiselle oppimiselle yhteistyössä alueen yritysten kanssa.

Yhtenä tuoreimmista esimerkeistä on Wärtsilä-yhteistyömme, jossa projektitoimeksiantoja tehden kehitettiin ratkaisuja annettuihin haasteisiin.

Teksti: Sinikka Leino, asiakkuusvastaava ja Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuva: Tuomas Sipilä, Wärtsilä

Wärtsilän antamissa projektitoimeksiannoissa oli mukana sekä insinööri- että markkinoinnin opiskelijoita, ja yhteistyötä tehtiin monialaisissa opiskelijaryhmissä yhdessä ohjaavien opettajien ja yrityksen edustajien kanssa.

Tiivis yhteistyö toimi hyvin. Toimeksiantajaa ilahduttaviin tuloksiin päästiin varsin lyhyessä ajassa. Alussa opiskelijoille oli haasteellista osata hyödyntää toistensa osaamista yli totuttujen rajojen. Alkuhämmennyksen jälkeen muidenkin tietoja opittiin kuitenkin hyödyntämään, ja myös projektissa päästiin näin hiukan syvemmälle.

- Projektissa kohdatut haasteet ovat hyvin samankaltaisia kuin mitä ne ovat työelämässäkin, kertoi projektijohtaja Ilkka Rytkölä Wärtsilästä.

Projektijohtaja Ilkka Rytkölä oli itse alusta asti aktiivisesti mukana opiskelijoiden projektityöskentelyssä.  Opiskelijatiimit toimivat itsenäisesti etsien ratkaisuja toimeksiantaja Wärtsilän esittämiin haasteisiin. Tiimit tekivät teräviä havaintoja ja tuottivat hyödyllisiä tuloksia Wärtsilälle. Käytännössä opiskelijat tekivät tarkkoja havaintoja mm. markkinoista ja esimerkiksi maantielauttaliikenteen mahdollisista tulevaisuuden muutoksista liikennöinnin kannalta.

Projektimaininta CV:ssä tarjoili kesätyöpaikan telakalta

Useimmiten niin opiskelijoille kuin ohjaajillekin on paljon motivoivampaa, kun tehtävänantaja on ihan oikea yritys sen sijaan, että projektia olisi tehty vain opiskelukavereille tai opettajille. Myös monialaisuus projektityöskentelyssä on aina positiivinen asia.

- Työelämässäkin pitää toimia eri alojen edustajien kanssa, toteaa lehtori Annika Karppelin.

Tällaiset projektit, jossa on oikea yritys mukana, ovat aina hyviä, koska sen voi mainita omassa CV:ssään.

- Minun kohdallani kyseinen Wärtsilän projektimaininta CV:ssäni johti haastattelupyyntöön ja kesätyöpaikan saamiseen telakalla, iloitsee puolestaan insinööriopiskelija Laura Heinimaa.

Turun ammattikorkeakoulussa tavoitteenamme on saada opiskelijat motivoitumaan, innostumaan ja ylittämään itsensä.

- Innostunut opiskelija kehittyy ammatillisessa osaamisessaan ja ottaa vastuun omasta oppimisestaan, muistuttaa yliopettaja, koulutus- ja tutkimusvastaava Lauri Kosomaa.

Työelämälähtöisissä projekteissa yhteistyössä yritysten kanssa toteutamme Innovaatiopedagogiikan® mukaista oppimista. Innovaatiopedagogiikka® tähtää opiskelijoiden innovaatiovalmiuksien luomiseen yhdistämällä opetusta, tutkimus- ja kehitystyötä sekä yhteistyötä työelämän toimijoiden kanssa.