Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.1.2017
Studental, opiskelijat

Ruisklinikka-Studental – suun terveyden hyväksi

Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala jatkavat harjoitteluyhteistyötä tarjotakseen turkulaisille suun terveydenhoitoa.

Teksti: Jannika Koskela ja Anna Salonen

Ruisklinikka-Studental on Turun ammattikorkeakoulun yhteydessä toimiva klinikka, joka palvelee suuhygienistiopiskelijoiden oppimisympäristönä. Studentalissa hoidetaan Turun kaupungin suun terveydenhuollon asiakkaita. Asiakkaat tulevat hammaslääkärin tai suuhygienistin lähetteellä tai varaamalla itse ajan Turun kaupungin ajanvarauksesta.

Opiskelijat ovat nyt tehneet myös eri-ikäisten lasten ja nuorten suun terveystarkastuksia sekä puremalihasten hierontoja, joten toimenkuva Studentalissa on laajentunut entisestään. Myös ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat varata ajan suun terveydenhoitoon suuhygienistiopiskelijalle, mikäli edellisestä tarkastuksesta on kulunut yli kaksi vuotta.

Studental-työtoiminta kattaa merkittävän osan tutkinnon edellyttämästä harjoittelusta. Se suoritetaan opettajien ohjauksessa ja valvonnassa. Ohjaajina toimivat Turun ammattikorkeakoulun opettajien lisäksi suuhygienistit sekä hammaslääkärit. Toiminta tarjoaa uusia näkökulmia ja toimintamalleja niin opiskelijoille, opettajille kuin työelämän ohjaajillekin.

Tutustumista työtehtäviin käytännössä

Studentalissa suuhygienistiopiskelijat harjoittelevat suunterveydenhoitotyötä käytännössä. Keväällä Studentalissa toimivat 2. vuoden ja syksyisin 3. vuoden suuhygienistiopiskelijat.

Opiskelijoiden työtehtäviin kuuluvat hammaskivenpoisto, pinnoitukset, fluoraukset sekä jauhepuhdistukset. Toimenpidevalikoimaan kuuluu myös puremalihasten hieronta. Itse toimenpiteiden lisäksi opiskelijat tekevät myös mm. hoidon tarpeen arviointia sekä terveyttä edistävää neuvontaa kuten antavat omahoidon ohjausta. Myös väliaikaisten paikkojen tekeminen onnistuu.

Studental on ainoa Turun kaupungin toimipiste, jossa tehdään puremalihasten hierontaa ja värjäytymien poistoa jauhepuhdistusmenetelmällä. Toimenpiteet ovatkin houkutelleet uusia sekä vanhoja asiakkaita pysyvään hoitosuhteeseen, toteavat opiskelijat Jannika Koskela ja Anna Salonen.

- Kliinisen työn lisäksi ryhmämme huolehtii vastaanoton toimintavalmiudesta, tavaroiden tilauksista, laitteiden toimivuudesta sekä odotushuoneen viihtyvyydestä, jatkaa Salonen.

Opiskelijoiden mukaan yhteistyö on sujunut mutkattomasti. Sen kautta he pääsevät myös tutustumaan Turun suun terveydenhuollon eri toimipisteiden, kuten oikojasuuhygienistin ja välinehuoltajan tehtäviin. Opiskelijat pääsevät myös tutustumaan ikäihmisten suun terveyden hoitoon hoitokodeissa.

- Oppiminen on mielekkäämpää ja monipuolisempaa, kun harjoitteluun sisältyy työskentelyä myös Turun kaupungin muissa toimipisteissä eikä pelkästään Studentalin vastaanotolla. Tämän järjestäminen on varmasti vaatinut Turun kaupungin suun terveydenhuollon työntekijöiltä joustavuutta, mutta vastaanotto eri toimipisteissä on aina ollut positiivista, huomauttaa Koskela.

Studental-työtoimintaan sisältyy yhteistyötä myös muiden Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa.

- Olemme tehneet yhteisiä projekteja muiden Ruiskadun koulutusohjelmien kanssa. Ensihoitajaopiskelijat ovat ohjanneet meitä toimimaan ensiaputilanteissa Studentalissa ja ergonomiaan olemme saaneet ohjausta fysioterapiaopiskelijoilta. Vastavuoroisuuden periaatteella olemme suorittaneet fysioterapeuttiopiskelijoille suun terveydentarkastukset, toteaa Salonen.

Haasteita ja onnistumisia

Suurimpana haasteena opiskelijat kokevat ergonomian toteutumisen, sillä opiskeluvaiheessa keskittyminen painottuu vielä varsinaiseen suussa työskentelyyn eikä ergonomiaan muista kiinnittää silloin tarpeeksi huomiota. Ajoittain ongelmia tuottaa opiskelijan oma epävarmuus.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että olemme täällä harjoittelemassa ja tämä työ on sellainen, jonka oppii vain tekemällä.

- Koemme paljon myös onnistumisen hetkiä. Esimerkiksi silloin, kun asiakas on vastaanottavainen ja kiinnostunut suun terveydestään sekä haluaa tulla Studentaliin hoitoon yhä uudelleen. Lisäksi hoidon loppuunsaattaminen hyvin hoitotuloksin luo vahvan onnistumisen tunteen. Tyytyväinen asiakas vahvistaa ammatillista itseluottamusta sekä piristää päivää, toteavat opiskelijat hyväntuulisina.

- Kokonaisuudessaan Studental-harjoittelu on todella moniulotteinen. Nyt kun olemme ryhmänä opettajien ohjauksessa harjoitelleet kattavasti suuhygienistin työssä tarvittavia taitoja, on kynnys työelämään siirtymisestä madaltunut todella paljon, Koskela ja Salonen toteavat lopuksi.