Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.6.2016

Opiskelijat kehittämässä Skanssin alueen energia- ja jäteratkaisuja

Smart Sustainable Cities -kurssi toi turkulaisia korkeakouluopiskelijoita yhteen kestävän kaupunkisuunnittelun äärelle. Koko kevään 2016 opiskelijat tutustuivat kestäviin ja älykkäisiin kaupunkiratkaisuihin.

Teksti: Sara Malve
Kuva: Joonas Salo

Kurssilla oli opiskelijoita sekä Turun ammattikorkeakoulusta että Turun yliopistosta mm. tulevaisuudentutkimuksen, rakennustekniikan sekä energia- ja ympäristötekniikan aloilta.Monialaisten opiskelijaryhmien projektityöt liittyivät Skanssin alueen kehittämiseen. Skanssi on uusi asuinalue Turussa, mitä suunnitellaan kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Turun kaupunki on sitoutunut kestävään kehitykseen ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuotta 2040 mennessä.

Turun ammattikorkeakoulu on tehnyt Skanssin alueeseen liittyen yhteistyötä Turun kaupungin kanssa ja muutaman vuoden ajan. Yhteistyö on syventynyt irrallisten kurssien lisäksi koskemaan myös laajempia opetuskokonaisuuksia. Tämän kevään opiskelijaryhmät ideoivat energia- ja jäteratkaisuja Skanssin alueelle.

Opiskelijoiden lopulliset ideat esiteltiin kurssin loppuseminaarissa. Arviointiraadissa esityksiä kommentoimassa oli edustajia Turun kaupungista, Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja Turku Energiasta ja palaute oli erittäin kannustavaa. Kumppaneiden mukaan opiskelijoiden työstä on aitoa lisäarvoa kaupunkikehittämisessä.

Aurinkovoimaa ja jätevirtojen mittaamista

Energiaratkaisuna opiskelijaryhmä päätyi käyttämään hyväksi aurinkovoiman, maalämmön, kaukolämmön sekä poistolämmön talteenoton yhdistelmää.

Jäteteeman ryhmä ideoi kahden taloyhtiön yhteisen jätepuntarin, jonka tavoitteena on vaikuttaa huoneistokohtaiseen jätteen syntymiseen jätevirtoja mittaamalla ja seuraamalla. Asukkaat saavat hyvityksen jätelaskusta jätteen määrän pienentyessä ja jo jätteen oikeaoppinen jaottelu voi pienentää jätelaskua.

Älykkäät kestävät kaupungit-kurssia on suunniteltu aihepiiriin keskittyvässä EU-projektissa ja kurssia pilotoitiin jo syksyllä 2015 Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Turku ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Tuolloin kurssin projektitöiden toimeksiantajina olivat Turun ja Porin kaupungit ja teemoina digitaaliset palvelut ja liikenne. Kursseilla on hyödynnetty mm. yhteisopettajuutta, virtuaalisuutta ja yrityskontakteja. Kurssi toteutetaan ammattikorkeakoulujen yhteistyönä seuraavan kerran keväällä 2017.

Kurssi oli osa Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen CoastAL-yhteistyötä. CoastAL on Lounais-Suomen ammattikorkeakoululiittouma, jossa alueen ammattikorkeakoulujen yhteistyötä pyritään tiivistämään. Vuoden 2016 alusta alkaen tutkimusyhteistyön nimi tarkentui ”Smart Sustainable Cities” teemaan, johon tämä kurssiyhteistyö on sopinut erinomaisen hyvin. Yhteistyössä on tehnty myös useita hankehakemuksia ja merkittävä määrä ulkoista rahaa on myös saatu. Ryhmässä tehdään myös aktiivisesti tiedon jakamista, kokoamista sekä opiskelijapilotteja.