Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 6.9.2016

Akustiikka on keskeistä vuorovaikutukselle

Turun AMK on monialainen muuallakin kuin juhlapuheissa. Vai tiesitkö, että AMK:ssa tutkitaan myös akustiikkaa, ympäristömelua ja ilmastointia? Lemminkäisenkadulla sijaitsee huippuosaajien yksikkö, joka on Suomessa ainoa laatuaan ja myös kansainvälisesti noteerattu.

Sisäympäristön (Indoor Environment – Inomhusmiljö) tutkimusryhmän toiminta siirtyi Turun ammattikorkeakouluun Työterveyslaitokselta tämän vuoden alussa. Tutkimusryhmä tukee hienosti AMK:n Excellence in Action -strategian tavoitteita.

Tutkimusryhmää johtaa meluntorjunnan dosentti, vanhempi tutkija Valtteri Hongisto. Hän kiittelee monitieteellistä 10 hengen työryhmäänsä.

– Meillä on osaavat tyypit, toimivat työtilat ja hyvät laboratoriot. Voimme muun muassa tutkia aitoa ääniympäristöä ”keinokorvin”, Hongisto esittelee sisäympäristölaboratoriossa. 

Monitilaympäristön toimivuus

Kun suunnitellaan monitilatoimistoja, on käyttäjien profilointi tehtävä etukäteen todella tarkkaan. Muuten helposti hukataan se säästö, mikä tilatehokkaassa rakentamisessa pyritään saamaan, toteaa Hongisto.

Tutkijoiden tietoja kannattaa hyödyntää uusien tilojen suunnittelussa. Tutkimuskokemusta toimistotyöstä on kertynyt jo 15 vuoden ajalta. Sinä aikana pöytäkoneista on luovuttu, langaton netti on alkanut aidosti toimia ja paperittomuuskin alkaa olla yhä yleisempää. Puhelut ovat vähentyneet, ja ehkä puhekin?

– Akustiikan suunnittelu on hyvin keskeinen asia. Ei riitä, että tiloihin heitetään muutama puhelinkoppi ja ”hiljaisen työn etiketti” jääkaapin oveen. Tilatehokkuutta on se, että monitilaympäristö on rehellisesti monimuotoinen. Tilat on suunniteltava käyttäjien tarpeisiin.

Hyödyllinen vuorovaikutus ei automaattisesti lisäänny avoimissa tiloissa. Puheliaat ovat puheliaita ja hiljaisemmat hiljaisia edelleen. Tästä johtuvat konfliktit voivat muodostua ongelmaksi ellei niitä ratkaista etukäteen.

Kuulokkeet päässä vuorovaikutus ei lisäänny. Työn keskittymis- tai vuorovaikutusvaatimusten huomiointi ja henkilöiden saavutettavuuden takaaminen ovat olennaisia tavoitteita monitilaympäristön suunnittelussa. Lasiseinät ja läpinäkyvyys helpottavat tavoitteen saavuttamista.  

– AMK järjestää tilojen käyttäjätarpeista työpajoja tämän syksyn aikana. Tilasuunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon kohtaamiset ja laaja käyttäjän ymmärrys, muistuttaa Valtteri Hongisto.

Teksti: Anne Lehikoinen