Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.9.2016

Rakennustekniikan lehtorin kesämökki täyttää tiukat kestävän kehityksen vaatimukset

Laatuaan ensimmäinen Joutsenmerkitty vapaa-ajan asunto nousee Uudenkaupungin Lokalahdelle. Talo täyttää valmistuttuaan tiukat kriteerit ekologisen kestävyyden suhteen.

Teksti: Martti Komulainen

Mahtoiko rakennustekniikan lehtorina Turun AMK:ssa työskentelevä Rauli Lautkankare aavistaa mihin on ryhtymässä, kun alkoi suunnitella Joutsenmerkittyä vapaa-ajan asuntoaan. Ensimmäistä koko Pohjoismaissa, missä kestävän kehityksen Joutsenmerkki on käytössä.

Lautkankare on ollut jyvällä ekologisesta rakentamisesta osallistuen mm. Turun AMK:n hankkeisiin, joissa selvitettiin järviruo´on käyttöä rakennusmateriaalina. Siitä huolimatta monet Joutsenmerkin kriteerit tulivat hänelle yllätyksenä.

Tiukat vaatimukset

Rakentamisessa Joutsenmerkki koskee mm. rakennuksen energiatehokkuutta, materiaalien kemikaaleja ja jätteiden hallintaa. Ensimmäinen kriteerit täyttävä päiväkoti ja omakotitalo ovat rakenteilla, yksi kerrostalo on toteutettu. Mutta vapaa-ajan asunnoissa aihe on vielä testaamatta.

Sähköjohdot. Niissäkin vaatimukset tulevat esiin. Sähköjohtojen kuori sisältää tavallisesti halogeeneja, mitä ei Joutsenmerkki-talossa suvaita. Halogeenivapaiden johtojen metsästäminen kysyi kärsivällisyyttä. Myös uretaanieriste pitää olla isosyanaattivapaata. Tässä vain muutamia esimerkkejä asioista, joihin Joutsenmerkki-rakennusprojektiin ryhtynyt törmää.

Ekologinen rakentaminen, etenkin Joutsenmerkin kriteerit täyttävä, kysyy viitseliäisyyttä. Asioista pitää ottaa selvää ja metsästää kriteerit täyttäviä materiaaleja. Puhumattakaan että  -  ainakaan vielä - pystyisi hankkimaan Joutsenmerkityn talonsa suoraan talovalmistajalta.

Pioneeri

Lautkankare haastaa projektillaan myös alan asiantuntijoita ja Joutsenmerkki-organisaatiota miettimään kriteeristön soveltamista eri kohteisiin. - Esimerkiksi energiatehokkuusvaatimukset eivät ota huomioon riittävästi vapaa-ajan asunnon kokoa ja käyttöastetta, väittää Rauli Lautkankare.

Vaikeuksista huolimatta Lautkankare puskee talonsa kanssa eteenpäin, appensa avustamana. Mikä häntä projektissa motivoi kun vastuksia on edessä? - Uuden oppiminen, Lautkankare toteaa. Aivan uusia asioita on avautunut rakentamisen ammattilaisellekin mm. materiaalien kemikaaleista. Tietysti tarkoitus on myös rakentaa ekologisesti kestävä ja terveellinen talo.

Laajemmin on halua kehittää suomalaista rakentamista, missä muutokset ovat hitaita. Kestävämpään suuntaan ollaan kuitenkin kaiken aikaa menossa.

Joutsemerkityn talon rakentaminen ei välttämättä ole oleellisesti kalliimpi kuin tavanomainen rakentaminen. Tarkkuutta ja viitseliäisyyttä se sen sijaan edellyttää. Ennen kuin Lautkankareen kaltaiset pioneerit ovat sen ensin testanneet ja ohjeistaneet tuleville ekorakentajille.

Rauli Lautkankareen mökkiprojektia voi seurata Joutsenmökki-blogista http://joutsenmokki.fi/