Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.9.2016

Upea musiikkielämys ei vaadi maailman nopeimpia nakkeja

Ainoastaan somessa järjestettävä Timo Korhonen -sävellyskilpailu on poikinut hyvän vastaanoton. Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 42 sävellystä 22 maasta. Näistä Suomen kansainvälisesti menestynein kitarataiteilija ja Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen yliopettaja Timo Korhonen valitsi finaaliin 12 teosta.

Teksti: Niina Velin

Korhonen keksi 50-vuotissyntymäpäiviään suunnitellessaan pyytää ystäviltään lahjaksi rahaa sävellyskilpailun palkintoja varten.

– Olin ajatellut, että nuoremmille muutaman vuoden soittaneille olisi hyvä saada lisää sävellyksiä soitettavaksi. Nimenomaan sellaisille soittajille, jotka harrastavat musiikkia ja haluavat soittaa kavereiden kanssa yhdessä. Musiikkihan voi olla ties miten hienoa ja syvällistä ja koskettavaa vaikkei olisikaan maailman nopein soittaja, kertoo Korhonen.

Kilpailun järjestäminen somessa toi sille paljon kansainvälistä näkyvyyttä.

– Olen yllättynyt siitä, miten pitkälle tällainen kilpailu voi levitä. Toki se, että olen tunnettu näissä piireissä, on varmasti ollut eduksi, pohtii Korhonen.

Opiskelijat vahvasti mukana teosten tallentamisessa

Kilpailussa oli kaksi kategoriaa, duo ja ensemble-teokset. Teokset ovat tallentaneet videolle Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen, Turun konservatorion, Espoon musiikkiopiston ja Sibelius Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijat ja heidän opettajansa.

– Kollegoista erityismaininnan ansaitsevat Andrzej Wilkus, Hanna ja Tuomas Kourula sekä Jukka Särkkä. Näiden lisäksi mukana oli todella lahjakkaita opiskelijoita. Esimerkiksi Turussa opiskelijat tekivät, sekä video- että äänitallennukset, Korhonen kiittelee.

Sävellyskilpailu tuo näkyvyyttä soittajille ja säveltäjille

Sävellyskilpailun voittaja valitaan yleisön äänten perusteella.

– Olen itse valinnut finalistit, mutta lopullisen voittajan valitsee yleisö raadin sijaan, mikä on harvinaista sävellyskilpailuissa, Korhonen kertoo.

Kyselyjä mahdollisesta uudesta kilpailustakin on jo tullut, mutta se, miten sellainen olisi mahdollista toteuttaa, on vielä auki. Tarvetta tämän kaltaiselle kilpailulle on siis selkeästi ollut.

– Tämä oli kaiken kaikkiaan palkitseva, mutta työläs prosessi. Lisäksi mahdollinen kilpailu vaatii aina palkinnot, joihin tarvitaan rahoitusta. Kenties joukkorahoituksella uusi kilpailu olisi mahdollista toteuttaa, mutta se, lähtisinkö itse mukaan, on vielä auki.

– Olen tällä kilpailulla halunnut tuoda lisänäkyvyyttä lahjakkaille säveltäjille ja nuorille soittajille. Mukana on upeita teoksia ja taitavia nuoria soittajia. Teokset ovat keskenään hyvin erilaisia. Mukana on esimerkiksi australialainen teos, joka kävisi popista. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa kilpailuun osallistuneita teoksia, päättää Korhonen.