Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.10.2016

Huolehditaan hyvästä elämästä

Millaista on hyvä elämä? ”Keskeistä ei ole saavuttaa täydellisen hyvä vaan kohtuullinen, riittävän onnistunut elämä; oikeuksien ja velvoitteiden tasapaino suhteessa toisiin, todellisuuteen ja itseen”.

Jo kesällä Turun AMK:n julkaisusarjassa julkaistiin teos Hyvä elämä: käytäntö, tutkimus ja ammattipedagogiikka. Mielenkiintoinen artikkelikokoelma on toteutettu Käytäntölähtöisen tutkimuksen yhdistyksen PraBan ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Ingressin lainaus on KM Jyrki Aikolta.

Kirjoittajat toteavat alussa lakonisesti, että hyvä elämä liittyy ihmisyyteen, ihmisenä olemiseen.

– Hyvän elämän edistäminen liittyy myös ammatillisen asiantuntijuuden sisältöihin. Monet ammatilliset tehtävät ovat luonteeltaan hyvän elämän edistämistä ja usein hyvä elämä on ihan normaalia arkea ja työelämää. Sen ei tarvitse olla ”elämää suurempaa” vaan se voi olla tässä ja nyt, toteaa yksi kirjan toimittajista, erityisasiantuntija Mauri Kantola Turun AMK:sta.

Hyvän elämän kokoelmateoksessa on herkullinen kattaus filosofisia tekstejä (Aristoteles: Sillä todellakin on orjallista elää pyrkimättä elämään hyvin…), ammattipedagogisia kirjoituksia sekä ajatuksia hyvästä työelämästä.

Teoksessa todetaan, että hyvän elämän rakentaminen on ideaalista työtä, joka liittyy koulutuksen kasvatuksellisuuteen. Ammattikorkeakoulujen tehtävä on vaalia ammatillista sivistystä. Ammatillinen sivistys ei ole vain tyhjä toive vaan avain hyvään (työ)elämään.

Tuotamme hyviä kulttuurikokemuksia, parempia elinoloja ja parempaa rakentamista. Hyvä elämä ja ammatillinen sivistys tulisi myös nähdä arvoina sinänsä. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot voivat yhdessä olla mukana rakentamassa hyvää työelämää ja samalla laajemmin hyvää elämää.

Julkaisun voi ladata maksutta: Hyvä elämä

Lainaus teoksesta:
"Kärsimykset, tuska ja levottomuus muodostavat yhden viisauden lähteen, enkä omasta puolestani voi välttyä uskomasta, että meidän vielä täytyy kauan juoda niiden vettä ennen kuin viisastumme."  (Von Wright ) -
ja mitä tapahtuukaan

Samaan aikaan sivistysvaltio Suomessa

Hätä suomalaisesta sivistyksestä ja koulutuksen tulevaisuudesta on nyt erittäin ajankohtainen.

Suomen ammattikorkeakoulujen rehtorit ovat huolissaan sivistysvaltiomme kehityksestä. He jättivät syyskuun lopussa yhteisen lausunnon siitä, että suomalainen keskustelu on lyhyessä ajassa muuttunut sivistyskielteiseksi. Keskusteluun on vaivihkaa ujutettu vihapuhetta, rasismia ja propagandaa.

”Suomi pitää itseään sivistysvaltiona. Sitä emme kuitenkaan ole, ellemme ylläpidä henkistä ja eettistä kasvuamme. Sivistyksen ydin on sydämen sivistys, joka kuuluu jokaiselle koulutustasosta riippumatta. Se toteutuu arjessa toisten ihmisten ja ympäristön kunnioittamisena ja vaalimisena. Tähän suomalainen koulutusjärjestelmä, varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen, tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden.”

Lue rehtoreiden kannanotto