Sivu päivitetty 16.1.2014
Olli Mertanen

Lounais-Suomen ammattikorkeakoululiittoumaa käynnistetään

Turkulaisille tutut nimet toimivat Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen liittouman johtotehtävissä. Toimintaa käynnistetään parhaillaan.

Toiminnanjohtajana on vuoden alusta toiminut Turun AMK:n entinen vararehtori, yliopettaja Olli Mertanen (kuvassa) ja liittoumahallituksen puheenjohtajana aloitti Jouko K. Lehmusto, joka toimii myös Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Porilainen ja turkulainen ammattikorkeakoulu allekirjoittivat liittoumasopimuksen lokakuussa 2013. Molemmat ammattikorkeakoulut toimivat jatkossakin itsenäisinä, mutta aikaisempaa enemmän yhdessä. Mitä se sitten mahtaa käytännössä tarkoittaa?

– Sopimus on kahden itsenäisen ammattikorkeakoulun strateginen yhteistyösopimus. Aloitamme työmme liittoumastrategian luomisella. Tässä vaiheessa en voi vielä kovin tarkasti määritellä tavoitteitamme, koska toimintaa juuri käynnistetään, selittää Olli Mertanen.

Tulevaisuusorientoitunut  AMK-liittouma pyrkii tietenkin toimimaan Lounais-Suomen  parhaaksi, lisää toiminnanjohtaja Mertanen ja kutsuu itseään nyt ”toimivaltaiseksi juoksupojaksi”. Hänellä alkoi alkuvuodesta kaksivuotinen pesti liittouman toiminnanjohtajana.

Lounaisrannikon vahvuudeksi

Vielä ei ole päästy alkua pidemmälle näin tammikuussa, joten juoksupoika pudottelee luonnollisesti varovasti kommenttejaan. Energia-ala, logistiikka ja meriteollisuus sentään mainitaan – ja että muutamia tutkimustiimejä on jo nimitetty. 

Uudella liittoumalla ei ole vielä virallista nimeä. Siksi ollaankin juuri käynnistämässä nimikilpailua opiskelijoille ja henkilöstölle. Nyt tarvitaan napakka, suuhun ja nettiin sujuvasti solahtava nimi, joka toimii myös kansainvälisesti.

Liittouma-ajatusta on viritelty ammattikorkeakoulujen välillä jo vuosia. Selvitysmiehenä toimi ammattikorkeakoulukentän konkari, entinen Laurean rehtori Pentti Rauhala, jonka esille nostamista asiakokonaisuuksista toimintasuunnitelmaa ruvetaan kehittelemään. Johtoryhmä kokoontuu muutaman päivän päästä ja siitä toiminta polkaistaan käyntiin.

Mertanen muistuttaa, että alueellisessa kehittämistyössä nähdään, että liittoumalla on vahva painoarvo. Yhteistoiminnalla on paremmat edellytykset vastata elinkeinoelämän tuleviin tarpeisiin ja työelämän uusiin, muuttuviin ammattikuviin.  

 – Opiskelijat opiskelevat tulevaisuuden työelämää varten ja ammattikorkeakoulujen opetuksen on vastattava siihen, painottaa toiminnanjohtaja Mertanen. 

 

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen