Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.12.2016

Taideakatemian nukketeatterikoulutuksen kasvateille näyttämötaiteen valtionpalkinto

Turkulainen nukketeatteriammattilaisten verkosto, Aura of Puppets sai tämän vuoden näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Valtaosa verkoston 45 jäsenestä on Turun AMK:n Taideakatemian nukketeatterin koulutuksen kasvatteja.

Teksti: Petra Sundell
Kuva: Jussi Virkkumaa

Vuonna 2005 Taideakatemiasta valmistanut nukketeatteritaiteilija ja Aura of Puppetsin puheenjohtaja Merja Pöyhönen kertoo, että Turun AMK:n Taideakatemian nukketeatterin koulutus on mahdollistanut keskittymisen Turun alueelle.

 - Olemme Suomen vahvin nukketeatteriyhteisö. Täällä nukketeatteri ei ole vain yksittäisten tekijöiden varassa, vaan meillä on joukkovoimaa. Se on nukketeatterin kehitystä tukeva asia, Pöyhönen sanoo.

Taiteen edistämiskeskuksen myöntämän valtionpalkinnon perusteissa kerrotaan, että Aura of Puppets -verkoston voimin Turusta on tullut nukketeatterin pääkaupunki. Heidän toimintamallinsa on moninkertaistanut taiteelliset tulokulmat sekä tekijöiden ja yleisön määrän. Perusteluissa Aura of Puppetsia kuvaillaan nykynukketeatterin dynamoksi, joka kehittää koko alan toimintaedellytyksiä.

Taideakatemiasta keväällä 2016 valmistuneen nukketeatteritaiteilija Mira Taussin mukaan Turusta löytyy katsojakuntaa nukketeatterille, omat taiteenlajin festivaalit sekä oma vakiintunut esityslava Tehdasteatterista, joten yleisö löytää helposti nukketeatterin pariin.

 - Täällä katsojat tietävät, että nukketeatteri ei ole vain lasten teatterimuoto, Taussi sanoo.

”Taideakatemia opetti ammattiylpeyden”

Molemmat taiteilijat kertovat Taideakatemian koulutuksen tarjonneen laajan osaamisen nukketeatteritaiteeseen.

- Taideakatemian nukketeatterikoulutus on varmasti tärkein asia, miksi me olemme olemassa. Se on tarjonnut verkoston jäsenille yhteisen kielen ja opettanut ammattiylpeyden, kertoo Merja Pöyhönen.

 Kansainvälisen nukketeatterin tyylisuuntiin keskittynyt opetus on Pöyhösen mukaan ollut ehdoton Aura of Puppetsin vahvuus.

 - Taideakatemia antoi monipuolisen näkökulman nukketeatteriin ja sen eri lajeihin. Opiskelija on itse saanut valita, mihin haluaa erikoistua, jatkaa Mira Taussi.

 Pöyhösen mukaan 13 500 euron arvoinen valtionpalkinto mahdollistaa entistä paremman panostamisen Aura of Puppets -verkoston puitteisiin. Tällä hetkellä verkostolta puuttuvat sopivat harjoitus- ja verstastilat.

 - Näyttämötaiteen valtionpalkinto on upea tunnustus työllemme. Sen kautta pääsemme vielä enemmän näkyville ja yleisön saataville, Pöyhönen riemuitsee.