Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.12.2016

Huippujuttuja ICT-Cityn tuotekehitysmessuilla

Turun AMK:n ensimmäisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat ovat syksyn kuluessa kehitelleet tuotteita ja ideoita, joilla voitaisiin helpottaa ihmisiä erilaisissa arkeen liittyvissä ongelmissa. Messuilla esiteltiin toinen toistaan fiksumpia tuotteita ja sovelluksia, meidän kaikkien arkea helpottamaan.

Tuomaristo, joka koostui lähiseudun elinkeinoelämän edustajista, kehui tuotosten tasoa ja piti ryhmien suullisia esityksiä hyvinä.

Eräs esitellyistä innovaatioista oli älypuhelimeen ladattava kuvakirjasto, jota voi käyttää puheterapian apuna.

– Kun puheen ymmärtäminen tai puhuminen on vaikeaa, otetaan käyttöön erilaisia apukeinoja. Puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja ovat mm. esineet, kuvat ja viittomat, toteaa Niklas Lukander projektiryhmästä.

Opiskelijaryhmän innovaatio on herättänyt kiinnostusta myös Aivoliitossa

– Ajatus tästä älypuhelimeen ladattavasta kuvakirjastosta lähti puhtaasti omakohtaisesta, omassa arkielämässä havaitusta tarpeesta. Kännykkä kulkee mukana koko ajan, mutta paperiset kuvakortit saattavat olla väärässä paikassa silloin, kun niitä tarvittaisiin, kertoo projektiryhmän jäsen Heidi Lundberg.

Tällä hetkellä kännykkäsovellukseen ladatut kuvat ovat kuvapankista, mutta yksi sovelluksen mahti-ideoista on se, että siihen voi tulevaisuudessa lisätä myös omia kuviaan. Kuvat, jotka kuvaavat omia sukulaisia, omaa kotia tai sen ympäristöä helpottavat varmasti käyttäjiä entisestään.

– Olemme tehneet yhteistyötä myös Aivoliiton kanssa. Vastaavanlainen ajatus on heilläkin ollut mielessään, joten yhteistyöstä ollaan kiinnostuneita molemmin puolin. Kun saamme testiversion valmiiksi, pääsemme testaamaan tuotetta oikeasti. Aivoliitto on mukana tässä prosessissa, ja jakaa tuotettamme omille ryhmilleen testattavaksi sitten aikanaan, iloitsevat Lundberg ja Lukander.

Uudenlainen tapa oppia ohjelmointia

Uusi opetussuunnitelma alakouluissa on nostanut mm. koodauksen / ohjelmoinnin opetussuunnitelmauudistuksen yhdeksi symboliksi. Koodausta opetetaan kuitenkin usein pitkälti matematiikkapainotteisesti, ja siksi opiskelijaryhmän projektissa oli otettu asiaan uusi näkökulma.

Koodausopetuksen taustalle oli laadittu kirja, jota lukiessaan törmää erilaisiin pulmatehtäviin. Pulmatehtävän eteen tullessa siirrytään puhelimen applikaatioon, jossa digitaaliseksi laadittua pulmatehtävää aletaan ratkoa. Kirjan edetessä myös pulmat muuttuvat haastavammiksi.

– Olemme siis kehitelleet uudenlaisen opetusympäristön, jossa puhelin ja kirja on yhdistetty interaktiiviseksi kokonaisuudeksi, toteaa Ronja Haarte opiskelijaprojektiryhmästä.

Opiskelijat uskovat, että tuote vetoaa myös heihin, jotka eivät ole lähtökohtaisesti kovin innostuneita matematiikasta. Lukukirjaan tarttumallakin voisi siis innostua koodaamisesta. Tuote on suunnattu tällä hetkellä noin 8 – 10-vuotiaille, mutta ryhmäläisillä on luonnollisesti paljon ideoita ja innostusta jatkaa tuotteen kehittelyä eteenpäin:

– Koulut, joihin olemme olleet yhteydessä, ovat olleet innostuneita kuullessaan ideastamme. Alustaa onkin mahdollista jatkossa laajentaa myös ylemmille luokille sopivaksi, miettii Toni Huovinen projektiryhmästä.

Kerrankin fillarissa on toimiva valo

Eräs hauskimmista ideoista oli automaattinen polkupyörän valo, joka syttyy aina, kun on hämärää ja pyörä liikkuu. Loistavaa, kerrankin valo, joka toimii varmasti.

– Vastus mittaa valon määrän ja etupyörässä oleva liiketunnistin puolestaan liikkeen, esittelee Otto Huhtaniemi ryhmänsä innovaatiota.

Käytännön tarpeesta lähti aikanaan tämäkin idea jalostumaan. Tuote on käytännössä katsoen myös aivan valmis vaikkapa markkinoille jo nyt.

Itse oppimisprosessia miettiessään ovat ryhmän jäsenet yhtä mieltä siitä, että opettavaista on ollut.

– Olemme tämän syksyn kuluessa huomanneet, miten monisyisestä ja laaja-alaista ajattelutapaa vaativasta asiasta on kyse, kun puhutaan tuotekehitysprosessista, toteavat Otto Huhtaniemi, Linda Juhola ja Joonas Luoma-aho.

Näiden innovaatioiden lisäksi tuotekehitysmessuilla sai tutustua myös esimerkiksi polkupyörien suuntavilkkuihin, kompaktiin ja modulaariseen viherkasvien kasvatusalustaan sisätilakäytössä sekä karttasovellukseen suunnistukseen sisätiloissa.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava
Kuvat: Mauri Suhonen ja Johanna Stenroos-Vuorio