Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.3.2017

Taideakatemiasta TPS:n kokoonpanoon

Jääkiekkoseura Turun Palloseuran ympärillä riittää vilskettä koko kauden ympäri. Moni seuran parissa työskentelevä on ponnistanut kiekkoympyröihin Taideakatemian listoilta.

Teksti ja kuvat: Tiina Rastiola

On kotiotteluilta. Yleisöä on Gatorade Centerin lehtereillä tuhat päin ja TPS:n kannattajakatsomosta eli Mutkasta raikuu laulu ”Eteenpäin Tepsi, voittoon jälleen kerran taistellaan!” Jäällä on tilanteita tilanteen perään ja joukkueet paiskivat olan takaa töitä, jotta vastustajan maalissa soisi omaa päätä enemmän. Uurtaminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään kaukaloon, sillä ottelutapahtuman ympärillä tapahtuu koko ajan myös toimistoissa ja käytävillä. Yhtä isoa palasta pyörittää seuran viestintävastaava Jessi Ristilä.

— Periaatteessa kaikki mikä Tepsillä tapahtuu internetissä, tulee minun kauttani. Jos joku kysyy, voinko tehdä jonkin asian, niin harvoin sanon, että en voi, Ristilä naurahtaa.

Ristilän yhteistyö TPS:n kanssa alkoi Taideakatemian journalistiopintojen kolmantena vuonna. Ristilä teki dokumenttikurssin puitteissa sarjaa, johon tuli myös otteita TPS:n pelistä. Työ bongattiin Twitteristä ja TPS:n toimistolta otettiin yhteyttä. Tämän jälkeen Ristilä tuotti seuralle koulun ohella videosisältöä, teki seurassa harjoittelun ja sijaisuuksia sekä pääsi dokumentoimaan Mikko Rantasen NHL-draftin tunnelmia Floridaan. Lopulta seurajohdolta tuli soitto vakipaikasta. Pesti oli unelmien täyttymys.

— Kyllä se on aika rakkaudesta lajiin -hommaa. Työssäni on myös se hienoa, ettei vuotta aikaisemmin voi päättää, mitä päivität tasan vuoden päästä. Viestinnän pitää elää koko ajan mukana. Jos tulee voittoputki, niin sitä pitää hehkuttaa ja jos tapahtuu jotain kriisiviestinnällistä, niin sitten pitää elää siinä tilanteessa.

Selostajan kopista kuuluu

Ristilän ohella oman panoksensa ottelutapahtumalle antaa pitkän linjan taideakatemialainen Markku Silvennoinen, joka selostaa ottelut Auran Aalloille. Selostajan ura kiinnosti jo 6-vuotiaana ja ala-asteen välituntien pallopelit menivät maalin päällä istuen ja selostaen. Unelma ehti kyteä yli 20 vuotta, kunnes 2014 tuli tilaisuus kokeilla ja lopulta paikka Auran Aaltojen otteluselostajana aukesi.

— En ikinä unohda sitä innostusta, sydämen pamppailua ja syvällistä ilon tunnetta, mikä valtasi minut, kun allekirjoitin sopimuksen selostuksista.

Valmistautuminen selostusta varten alkaa jo edellisenä päivänä vastustajan edellisiin peleihin tutustumalla. Pelipäivänä Silvennoinen päivittää tietonsa pelaajista ja valmistelee otteluennakon radiolähetystä varten. Vireystilan ylläpitämisessä auttaa hyvin nukuttu yö ja pitkillä selostusmatkoilla adrenaliinia nostattava soittolista. Hallille selostaja pyrkii vähintään kaksi tuntia ennen pelin alkua, jotta loppuvalmistelut ehtii tehdä rauhassa. Pelin jälkeen pelaajien lisäksi myös selostaja voi olla puhki.

— Pelin tempo on niin kova, että siinä kiinni pysyminen on fyysinenkin suoritus. Jos niin ei ole, on kyse joko siitä, ettei pelin intensiteetti noussut kovinkaan korkeaksi tai sitten keskittymisessäni on mennyt jotain pieleen.

Nyt selostuksia on kertynyt tilille reilu 200 ja saldo jatkaa kasvamista. Silvennoisen mielestä selostajan tärkein rooli on palvella peliä.

— Ei ole haitaksi, jos saan tuotua oman persoonallisen vivahteeni mukaan ja onnistun omalla tekemiselläni olevaan sekä informatiivinen että hauskakin. Oman persoonan pönkittämiseksi selostaminen ei koskaan saisi kuitenkaan mennä. Selostaja on olemassa yleisöä varten, eikä toisinpäin.

Ottelupäivän käsikirjoitusta ei ole kahta samanlaista

Ottelupäivä alkaa Ristilän osalta heti aamulla ottelun somenostojen merkeissä ja puolen päivän aikaan vuorossa on kokoonpanosta tiedottaminen. Töitä riittää myös yhteistyökumppaneiden markkinoinnissa sekä erilaisten teemojen toteutuksessa. Yksi syyskauden teemoista oli esimerkiksi Hannu Jortikan 60-vuotis juhlaottelu. Pelin aikana Ristilä omien sanojensa mukaan juoksee pää kolmantena jalkana tekemässä kaikkea, tarvittaessa esimerkiksi portsarin hommia TPS-hyökkääjä Eric Perrinille. Pelin jälkeen vuorossa on vielä AfterGame Shown nauhoitukset.

— Jokainen ottelutapahtuma on aina erilainen. Periaatteessa niiden suunnittelussa on tosi tarkka sykli, mutta samalla se on myös sellainen hallittu kaaos tilanteen mukaan, Ristilä kiteyttää.

Otteluissa Ristilän apuna toimii sometiimi, joka huolehtii valokuvauksesta, maskottikarhu Joren sparraamisesta sekä live-somettamisesta. Yksi tiimin jäsenistä on toista vuotta journalismia opiskeleva Liisa Kallio.

— Olen aina kannattanut Tepsiä intohimoisesti. Kun ilmoitus tiimiin hausta tuli, ajattelin, että pakkohan tähän on lähteä, hän muistelee.

Otteluissa Kallion vastuulla ovat Instagram, Facebook ja Twitter, johon päivitetään jatkuvasti ottelun vaiheita. Haastavinta työ on silloin, kun pelissä on vähän värikkäitä tapahtumia. Somettamisen lisäksi Kallio kirjoittaa myös otteluennakoita, joihin hän haastattelee pelaajia.

— Tykkään erityisesti pelaajahaastatteluista, kun pääsee kysymään ammattilaisilta eri asioita. Kaikista parasta on se, kun joku pelaaja osaa vastata tosi hyvin ja itse saa haastatteluun rennon tunnelman.