Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.3.2017

Turussa otetaan loikkia kohti kestävää kaupunkiliikennettä

Turku haluaa olla edelläkävijä kestävässä kaupunkiliikenteessä ja pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2040 mennessä. Kunnianhimoisia tavoitteita, joiden saavuttamista Turun AMK pyrkii edistämään osallistumalla useisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

Hiljaisia ja päästöttömiä sähköbusseja, sähkökäyttöisiä älylauttoja Aurajoella, yhteiskäyttöautoja ja -pyöriä. Turku ottaa loikkia kohti kestävämpää ja vähäpäästöisempää liikkumista ja liikennettä. Osa toimista siintää vielä tulevaisuudessa, mutta osa on jo toteutusvaiheessa. Turun AMK tuo tutkimus- ja kehittämisosaamistaan suunnitelmien taustaksi ja tueksi.
 

Kokonainen bussilinja kulkee sähköllä

Kokeiluluontoisesti sähköbusseja on aiemmin ollut käytössä pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Turussa linja 1 lentoaseman ja sataman välillä sähköistetään ja tätä varten on hankittu kaikkiaan 6 sähköbussia, joista 4 on aloittanut liikennöinnin. 

Turun AMK tukee uuden bussitekniikan käyttöönottoa sekä  tutkii Tekesin rahoittamassa hankkeessa sähköbussien toteutunutta energiankulutusta suhteessa dieselbusseihin. Lisäksi selvitetään taloudellisuutta: kompensoiko sähköbussiliikenteen alhaisempi energiankulutus korkeampaa hankintahintaa?

-Turun AMK:lla on sähköbussihankkeessa tietynlainen tarkkailijarooli. Tuomme suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi tutkimustietoa sähköistetyn bussiliikenteen tekniikasta, prosesseista, pullonkauloista, luotettavuudesta ja taloudellisuudesta, tiivistää projektipäällikkö Panu Aho Turun AMK:sta.

Ajokoulutusta

Autotekniikan lehtorit Markku Ikonen ja Rami Wahlsten antavat kuljettajille sähköbussien käyttö- ja ajotapakoulutusta. Ikonen on perehtynyt taloudelliseen ajotapaan ja julkaissut aiheesta myös oppaan.  Oletus on, että ajotapakoulutuksella ja ajotavan optimoinnilla voidaan energiakulutusta olennaisesti pienentää.

Myös ajoneuvotekniikan opiskelijat ovat mukana. Opinnäytetöiden ohella kesäpajaprojekti miettii sisältöjä busseihin tuleviin infotauluihin.

EU:lta mittava rahoitus kestävään kaupunkiliikenteeseen

Turun AMK on mukana myös muissa Turun kaupungin kestävän kaupunkiliikenteen hankkeissa. Nelivuotisessa EU:n Horizon 2020 -rahoitteisessa CIVITAS ECCENTRIC -hankkeessa kehitetään kestävää ja älykästä liikkumista, mm. sähköistä liikennettä, autojen ja pyörien yhteiskäyttöä sekä joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmiä. Painopistealueena on Kupittaa.

Lisäksi Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa "ÄlyVesi"-tuotekehitys- ja innovaatiohankkeessa mietitään tulevaisuuden suuntia kaupunkivesiliikenteessä. Ideointipöydällä on sähköisiä, ehkä jopa miehittämättömiäkin lauttoja sekä älylaitureita.