Sivu päivitetty 24.7.2017

Legorobotit juoksivat kilpaa ICT:llä

Turun ammattikorkeakoulussa järjestettiin 14.7. ja 18.7. legotyöpajat kahdelle kiinalaiselle koululaisryhmälle. Työpajojen tarkoituksena oli tutustuttaa oppilaita legorobottien rakentamiseen ja niiden ohjelmointiin.

Osallistujat olivat 11-15 -vuotiaita koululaisia, jotka olivat tulleet Turkuun opintoretkelle tutustumaan Suomeen ja suomalaiseen opetuskulttuuriin. Työpajan järjesti the FIRMA, joka on ammattikorkeakoulussa toimiva IT-alan projektioppimisympäristö. The FIRMAn kautta tarjotaan opiskelijoille mahdollisuus suorittaa opintojaan projektimuotoisena ja saada kontakteja työelämään. Ulkomaalaisille koululaisille suunnattuja työpajoja on järjestetty aikaisemminkin, ja kiinnostus niitä kohtaan on kasvamassa entisestään.

Opettava matka Turkuun ja suomalaisiin kouluihin

Koululaisryhmät olivat tulleet Turkuun Science and Technology Summer Camp –kesäleirille, ja the FIRMAn legotyöpaja oli yksi osa heidän leirijaksoaan. Muut leirin aktiviteetit sisälsivät muun muassa linnunpönttöjen rakentamista, jäätelön tekemistä ja planetaariovierailun. Ryhmissä oli oppilaita Shanghain ja Tianjinin kaupungeista. 

Työpajassa osallistujat jaettiin 2-3 henkilön ryhmiin, joissa he tutustuivat robottien rakentamiseen ja ohjelmointiin ohjaajien johdolla. Tavoitteena oli rakentaa robotti, joka läpäisisi valmiiksi rakennetun radan mahdollisimman nopeasti päivän päätteeksi järjestettävässä kisassa. Ryhmien ohjaajina toimivat Turun ammattikorkeakoulun IT-alan opiskelijat, jotka työskentelevät kesän ajan the FIRMAssa. Ohjaajat pystyivät auttamaan ja opettamaan koululaisia päivän aikana helposti, kun ryhmäkoot pidettiin tarpeeksi pieninä. 

Robottien ohjelmoinnissa käytettiin Mindstorm Education EV3 –robotteja. Työpaja oli monen koululaisen ensikosketus robotiikkaan, ja innostusta käytännönläheiseen ohjelmointiin tuntui löytyvän. Yhteensä kahden päivän aikana vieraana oli 41 oppilasta, heidän mukanaan oli viisi opettajaa ja kaksi tulkkia.