Sivu päivitetty 6.9.2017

Keski-Euroopan matkanjärjestäjät vierailulla saaristossa

Saaristomme matkailuyritysten valmiuksia houkutella kansainvälisiä matkailijoita tuetaan usealla rintamalla. Neljätoista saaristossa toimivaa yritystä on mukana maaseudun kehittämisohjelman rahoittamassa hankkeessa, jonka kutsumina keskieurooppalaisia matkanjärjestäjiä Saksasta, Hollannista ja Sveitsistä tutustui Turun saariston pohjoisosaan.

Matkanjärjestäjät testasivat mm. Vaihelan, Kustavin Lootholman sekä Itätalon talonpoikaiskartanon tarjontaa. Täältä matka jatkui Keski-Suomeen.

- Hiljaisuus sekä puhdas luonto ovat mielestäni täällä suurimmat valtit, tiivisti saksalainen Maike Siewert ensivaikutelmia.

Matkanjärjestäjäkontaktit ovat monella tapaa hyödyllisiä. Paitsi, että ne ovat potentiaalisia myyntikanavia saariston yrityksille, niiden edustajat antavat palautetta vierailemilleen yrityksille ja lisäksi kommentoivat alueen sopivuutta asiakaskunnalleen.

Saariston elämäntapa on eksotiikkaa keskieurooppalaisille

Näytä lisää

Suomen-matkailua edistävän Visit Finlandin Keski-Euroopassa teettämät tutkimukset kertovat, että sikäläisiin matkailijoihin vetoavat erityisesti luonto sekä suomalainen elämäntapa.

- Kannustammekin saariston matkailuyrittäjiä yhteistyöhön keskenään sekä pyrimme lisäksi esimerkiksi uusien minivideoiden avulla selkiyttämään keskieurooppalaisille mielikuvaa saariston tarjoamista elämyksistä sekä liikkumisesta maailman suurimman saariston labyrintissa, toteaa lehtori Telle Tuominen Turun AMK:sta.

Elokuussa valmistuneissa videoissa kerrotaan siitä, millaisia elämyksiä saaristo tarjoaa, millä kaikilla välineillä siellä voi liikkua sekä majoitus- ja ruokatarjonnasta.

Tutustu saaristovideoihin

Suomalainen elämäntapa ja matkailumahdollisuudet kiinnostavat

Näytä lisää

Tutustumismatkalla edustettuina ovat hollantilainen SNP Nature Travel, sveitsiläinen Glur Reisen sekä saksalaiset Skandinavientrips ja Tujareisen. Kolmella on jo tarjontaa Turun suunnalla, kahdella myös Ahvenanmaalla. SNP Nature Travelsin tarjonnassa Lounais-Suomea ei vielä ole.

Lähes yhdestä suusta osallistujat ilmoittivat etukäteen, että rannikon kaupunkien lisäksi kiinnostusta on löytää keskieurooppalaisille asiakkaille pyöräilyä, vaellusta, melontaa, rantasaunakokemuksia sekä tasokasta pienimuotoista majoitusta aidossa saaristomaisemassa.

Saksalaisyritys Skandinavientrips-yrityksen Patricia Lawitschka oli saapunut Suomeen selkeistä syistä:

- Tarkoituksenani on tutustua yrityksellemme vieraaseen Turunmaan saariston pohjoisosaan ja löytää kaunista maisemaa arvostaville 30 – 70-vuotiaille saksalaisille pariskunnille uutta saaristotarjontaa, Lawitschka kertoi.

Turun AMK on mukana hankkeessa, jossa kehitetään mm. Turun saariston ja Keski-Suomen elämäntapaan   perustuvia laadukkaita, elämyksellisiä ja kestävän kehityksen mukaisia teemallisia matkailupalvelukokonaisuuksia ja reittiehdotuksia. Tutustu Suoma-hankkeeseen (suomalaisella elämäntavalla maailmalle).

Hanke jatkuu maaliskuulle 2018. Syksyllä mm. Keski-Suomen hankkeessa mukana oleva yrittäjäryhmä tulee lokakuun alussa benchmarking-vierailulle saaristoon. Tavoitteena on jakaa hyviä käytänteitä, saada tietoa mahdollisista myyntikanavista sekä kehittää yksi yhteinen keskieurooppalaisille sopiva reittiehdotus, jossa olisi esim. vierailuja saariston ja Keski-Suomen kansallispuistoissa sekä meri- ja järviaktiviteetteja.