Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.2.2018

Läänintaiteilija haluaa vaikuttaa taiteilijoiden asemaan ja arvostukseen

Läänintaiteilijaksi valittu Turun AMK:n Taideakatemian alumni Annika Dahlsten kannustaa opiskelijoita yhteistyöhön. Taiteiden välissä työskentely on Dahlstenille luontevaa.

Teksti ja kuva: Ida Niva

Turkulainen kuvataiteilija Annika Dahlsten aloitti helmikuun alussa läänintaiteilijana. Hän toimii taiteen asiantuntijuuden ja välittäjätoiminnan kehittämisohjelmassa Taiteen edistämiskeskus Taiken Turun toimipisteessä. Dahlsten valittiin kolmivuotiseen tehtävään 69 hakijan joukosta.

– Tämä on hieno työtilaisuus. Olen seurannut Taiken toimintaa pitkään, joten on mielenkiintoista päästä vaikuttamaan taidekenttään sisältä päin, Dahlsten kertoo. Taiteen asiantuntijuus ja välittäjätoiminta on Taiken uusi kehittämisohjelma, joka alkoi tammikuussa. Dahlstenin mukaan kehittämisohjelmalla pyritään vaikuttamaan suoraan taiteilijan yhteiskunnalliseen asemaan ja siihen, miten taiteilijan asiantuntijuutta voisi käyttää laajemmin hyväksi.

Taide sopii kaikkialle

Uuden läänintaiteilijan tehtäviin kuuluu taiteiden välisen yhteistyön sekä taiteen ja muiden alojen välisen yhteistyön kehittäminen. Dahlstenilla on tehtävään hyvät edellytykset, sillä hän on omassa työssään toiminut taiteiden välissä jo pitkään. Hän on valmistunut Taideakatemiasta sekä kuvataiteilijaksi että animaatio-ohjaajaksi. Hän on työskennellyt myös valokuvauksen, performanssin ja kirjoittamisen parissa.

– Oma palettini on jo valmiiksi lavea. Olen toiminut alalla pitkään, joten minulla on paljon verkostoja, joita voin hyödyntää työssä.

Taiteen ja muiden alojen välinen yhteistyö on Dahlstenin mielestä tärkeää, koska taiteilijat ovat olennainen osa yhteiskuntaa.

– Suomen satavuotisen historian ajan taiteilijat ovat olleet mukana rakentamassa yhteiskuntaa ja suomalaista identiteettiä. Tuntuu, että se on viime aikoina unohtunut. Taiken tavoite on saada taiteilijoiden reservi taas käyttöön.

Dahlsten haluaa laajentaa näkemystä siitä, minkä alojen kanssa taide sopii yhteen.

– Onko edes sellaisia aloja, joihin taide ei sopisi? Se voi olla läsnä yritysmaailmassa ja terveydenhuollossa. Tiede ja teknologia ainakin tuntuvat luonnollisilta kumppaneilta, hän pohtii.

Enemmän yhdessä tekemistä

Kaksi tutkintoa Taideakatemiassa opiskellut Dahlsten pitää Turun taidekoulutusta poikkeuksellisena ja laadukkaana. Animaatio-opiskelijana hän oli tyytyväinen koulun tarjoamiin mahdollisuuksiin, mutta olisi toivonut enemmän monialaista yhteistyötä.

– Halua yhdessä tekemiseen oli, mutta käytännön syistä se ei onnistunut. Koulun pitäisi tukea enemmän paitsi taidealojen, myös taiteen ja muiden alojen välistä yhteistyötä.

Koulutuksen parasta antia oli Dahlstenin mielestä työryhmässä toimiminen ja yhdessä tekeminen. Hän kannustaa opiskelijoita ottamaan kontaktia työelämään jo opintojen alussa.

– Työryhmässä saa paljon aikaiseksi. Jokaiseen hommaan kannattaa valita oman alansa paras, niin lopputuloksesta tulee paras mahdollinen. Kun samalla asenteella jatkaa työelämään, ei voi kuin onnistua.