Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2018

Rehtorit ”tourneella” omassa talossa

Mitä kaikkea Turun amkissa voikaan opiskella? Tällä viikolla siitä ottivat siivun verran selvää rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila ja vararehtori Juhani Soini heittäytymällä opiskelijoiden sekaan eri puolille taloa. He vaikuttuivat ennen kaikkea opiskelijoiden motivoituneesta asenteesta.

Teksti ja pikkukuvat: Anne Kuusisto
Yläkuva rehtoreista ja video: Antti Ala-Könni

Opiskelijakunta TUO:n kanssa yhteistyössä organisoitu kiertue vei rehtorit ammattikorkeakoulun käytännön opintoihin. Kumpikin on aikaisemminkin istunut AMKissa koulunpenkille, mutta nyt tähän varattiin kalenterista yhteinen viikko. Taitoja hiottiin yhdessä ja huumorillakin, toinen toistaan tukien.

– On hienoa kiertää eri puolilla taloa ja havaita opiskelijoiden aito innostus. Heillä on oppimisen halua ja kova tahto mennä eteenpäin. Sen lisäksi näissä ryhmissä on upeaa huomata se, että opiskelijat todella tuntevat toisensa, rehtorit kiittelevät.

Viikko aloitettiin kirjanpidon ja tilinpäätösten kanssa osuuskunta Tradessa. Nollille päästiin. Iltapäivällä rehtorit jo innostuivat radiotoimittajan urasta Radio Tutkan suorassa lähetyksessä. Elvistä, Pink Floydia ja Eppu Normaalia oli kiva päästää ilmoille!

Tiistaina käytiin sirkusopiskelijoiden kanssa jonglööriopissa. Rehtori Taatila osoitti taitavuutensa siellä, sillä hän osaa pitää useampaa palloa samanaikaisesti ilmassa. Ainakin kolmea, kehui Soini. Samana päivänä ehdittiin vielä Sepänkadun katsastusasemalle autoinssien tielle.

Keskiviikkona rehtorit osallistuivat lääkehoidon opintoihin Ruiskadulla ja jo iltapäivällä päästiin leikkaussaliin. Potilas selviytyi leikkauksesta hyvin, sillä käytössä oli nukke.

Sanna Ojala
”Voi auta armias, sanoo Sanna Ojalan ilme, ei suu.”

”Ambulanssin hoitajat” ja muut ensihoitajat

Terveys- ja hyvinvointisektorin leikkaussali on lehtori Sanna Ojalan valtakuntaa. Hän on leikkaussalin kokenut ammattilainen, joka antaa napakat ohjeet 14 ensihoidon opiskelijalle ja kahdelle ensikertalaiselle.

Ensihoidon opinnot kestävät neljä vuotta. Nyt paikalla on toisen vuosikurssin opiskelijoita, jotka Sanna pistää hienosti töihin. Ensin selkeät ohjeet, sitten toteutus. Hyvin menee, rehtoreillakin.

Leikkauksen valmistelun osalta teoriaa on jo aikaisemmin opiskeltu, joten Ojala kehottaa opiskelijoita miettimään ”miten sitten tehtäisiin?”. Rehtorit osallistuvat innokkaasti ideoiden, opiskelijat vielä paremmin.

– Meillä on todella aktiivisia ja motivoituneita opiskelijoita. Hakijoita on aina paljon, joten voimme valita parhaiten tänne soveltuvat. Työ vaatii paljon, oli sitten ambulanssityössä tai teho-osastolla. Tarvitaan epävarmuuden ja yllätysten sietoa, ja ennen kaikkea vuorovaikutustaitoja sairaanhoitajan oppien lisäksi, sanoo Ojala ylpeänä porukastaan.

Opiskelijat korostavat hyvää ryhmähenkeä. He ovat tyytyväisiä valintaansa, koska opiskelu on haasteellista ja käytännönläheistä. Koko ajan oppii lisää.

Tarinoita kokemusten kirjaan

Myös rehtorit jatkavat innokkaina opintojaan vielä loppuviikon:

Haalarimerkkien ompelu, toimintaterapiaopiskelijoiden tiimioppimissessio, hitsaus- ja levytyöt #tehtaassa ja vielä kemian laboratoriotyöt kuuluvat loppuviikon opinto-ohjelmaan. Päivät ovat kohtuullisen täynnä, mutta niin kai ne rehtoreilla muutenkin ovat?

– Lopetamme normiviikolla työnteon joka arkipäivä viimeistään kello 18, he huikkaavat myssyjensä alta. Täytyy rajata. Muuten sitä ei kukaan pitkään jaksa, kuuluu uskottava selitys.

Molemmat kiittelevät antoisaa ja yllätyksellistäkin kiertueviikkoa. Opintopisteitä tuli jonkin verran, ja lisää ymmärrystä sekä opettajien että opiskelijoiden vaativaa työtä kohtaan.