Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.4.2018

Forum Marinumin ullakolla pääsee taideteoksen sisälle

Turun AMK:n Taideakatemiasta pian valmistuvat kuvataiteen opiskelijat ovat valmistelleet opinnäytetöitään pitkin kevättä. Jose Jompero ja Sini Talonen kertovat, miten heidän teoksensa syntyivät.

Teksti ja kuva: Ida Niva

Taideakatemian kuvataiteen opiskelijoiden opinnäytetöihin pääsee tutustumaan tällä viikolla. Aiempina vuosina valmistuvat kuvataiteen opiskelijat ovat järjestäneet jokainen oman näyttelynsä, mutta tänä vuonna kaikkien opinnäytetyöt ovat nähtävillä samassa paikassa. NYTT 2018 -näyttely järjestetään Forum Marinumin ullakolla ja Vartivuoren tähtitornin Vesisäiliössä.

Kuvataiteen opiskelijat Jose Jompero ja Sini Talonen rakentavat töitään Forum Marinumin ullakolle. Jomperon valokuvakirja This is (not) my island on kokoelma pieniä havaintoja saarelta, jossa hän vietti nuoruusvuosiensa kesät.

– Olen yrittänyt luoda yhteyttä paikan kanssa ja luoda sille uusia merkityksiä.

Kirjan lukemisen taustalla pyörii seinään projisoitu video. Mustavalkoisella videolla meren aaltoilu toistuu samanlaisena yhä uudestaan. Jomperon mukaan videon on tarkoitus luoda tunnelmaa valokuvakirjaan.

– Mielestäni meri luo suojakehän saaren ympärille, mutta joku voi kokea sen myös uhkaavana. On kiinnostavaa nähdä, miten katsoja sen kokee.

Idea teokseen syntyi vaihto-oppilasvuonna Hollannissa.

– Yllätyin, miten paljon kaipasin Suomeen. Mietin paikkaa, jossa on hyvä olla, ja se on minulle saari. Myös Tove Janssonin kaitafilmit ovat olleet vahva innoittaja.

Sini Talonen on rakentanut suuren tilateoksen, jonka sisälle mahtuu kävelemään. Puusta rakennettu teos on suunniteltu suoraan näyttelytilaan.

– Intensiivinen kokemus on minulle tärkeä. Olen kiinnostunut tiloista ja niiden vaikutuksesta meihin.

Talonen toivoo, että katsojat uskaltavat mennä teoksen sisälle ja rentoutua siellä. Hän uskoo, että sillä tavalla teokseen pääsee syvemmälle.

– Kokemus voi olla jännittäväkin. Minua kiinnostaa koko tunteiden kirjo, mitä ihmiset kokevat siellä. Toivon, että teos koskettaa ja herättää jotain.

Käytännön oppeja

Jomperon ja Talosen mukaan ryhmänäyttelyn tekemisessä on ollut omat haasteensa. Molemmat ovat kuitenkin tyytyväisiä tilanteeseen.

– Tämän muutoksen paras puoli on se, että katsoja näkee kaikki teokset kerralla, sanoo Jompero.

– Tekeminen ei ole yksinäistä, vaan saamme yhdessä näyttelykokemuksen. Tämä on ehkä miellyttävämpi tapa, toteaa Talonen.

Nelivuotisen koulutuksen aikana molemmat ovat saaneet rauhassa etsiä omaa reittiään ja tapaa työskennellä taiteilijana. Jompero kertoo oppineensa paljon taiteen kentällä toimimisesta ja käytännön asioista, kuten residenssin ja apurahojen hakemisesta. Koulu on myös tarjonnut tavallisesti yksin työskenteleville taiteilijoille yhteisön.

– Hyvät työtilat ja niissä oppiminen on ollut tärkeintä minulle. Myös keskustelu opettajien ja opiskelukavereiden kanssa on ollut hyödyllistä, kertoo Talonen.

Näyttelyn avajaiset 24.4. Forum Marinumilla klo 16-17.30 ja Vartiovuoren tähtitornin vesisäiliössä klo 18-20. Näyttely on avoinna 20.5. asti.

Lue lisää taiteilijoista: https://nytt.turkuamk.fi/