Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.7.2018

Ruisrockissa sukellettiin roskien joukossa

Turun AMK:n opiskelijat olivat jälleen mukana toteuttamassa 6.-8.7.2018 järjestetyn Ruisrockin ympäristöohjelmaa. Tänä vuonna teemana oli puhdas vesi, ja #RuisH2Ock -pisteellä pääsi testaamaan, millaista on sukeltaa roskien täyttämässä meressä.

Itämeri ja muut maailman meret roskaantuvat kovaa tahtia. Joidenkin arvioiden mukaan vuonna 2050 valtamerissä on enemmän muovia kuin kaloja. Roskalautat ja roskaiset rannat eivät pilaa pelkästään lomakuvia vaan ovat todellinen uhka eläimille. Kun muovi hajoaa, siitä irtoaa mikromuovia, joka päätyy monien merieliöiden, kuten lintujen ja selkärangattomien, ravinnoksi. Muovien haitalliset aineet kertyvät niitä syöviin eliöihin – ja merieläimiä syömällä mikromuovi päätyy lopulta ihmiseen.

Opiskelijoiden toteuttamalla #RuisH2Ock -pisteellä haluttiin muistuttaa festarikansaa siitä, etteivät puhdas juomavesi ja kirkas uimavesi ole itsestäänselvyyksiä, vaan asioita, joiden eteen pitää tehdä töitä. Ruisrockissa pääsikin kokeilemaan, miltä tuntuisi uida roskien täyttämässä meressä: VR-laseilla pääsi sukeltamaan roskien täyttämään uima-altaaseen ja rohkeimmat festarikävijät pulahtivat myös rannalle tuotuun, roskavedellä täytettyyn kylpyammeeseen.

Kylpyamme_VesaTaatila.jpg
Myös rehtori Vesa Taatila kävi testaamassa #RuisH2Ock-pisteen kylpyammetta.

Puhdas vesi -teemaa esiteltiin Turun AMK:n pisteellä myös taiteen muodossa. Taideakatemian opiskelija Alina MacDonald toteutti Ruisrockiin taideteoksen, joka on tutkielma merestä, sen tummista sävyistä ja aaltojen muodoista ja rytmistä. Alinan teoksessa näkyy meri puhtaana, luonnollisessa tilassa. Taideteoksen materiaaliksi valikoitui savi, sillä se on yhteydessä sekä mereen että maahan.

Seabin-meriroskis kahmi roskia Ruissalon rannoilla

Valistuksen lisäksi #RuisH2Ock -projekti esitteli myös erilaisia ratkaisuja siihen, että puhdasta vettä riittää meille jatkossakin. Yksi esillä olleista innovaatioista oli Seabin-meriroskis, joka kahmi roskia festivaalin ajan Ruisrockin VIP-laiturin kupeessa. Wärtsilän Turun kaupungille lahjoittama Seabin sijaitsee tavallisesti Turun vierasvenesatamassa ja se on tiettävästi ainoa jokiympäristöön sijoitettu meriroskis.

#RuisH2Ock-pisteellä työskennelleiden opiskelijoiden päällä nähtiin Pure Wasten t-paidat, jotka on tuotettu säästämällä huomattava määrä vettä. Pure Waste teki myös kaikki Ruisrockin viralliset t-paidat ja kangaskassit. Yhteensä nämä säästivät yli 10 miljoonaa litraa vettä. Lisäksi pisteellä oli esillä Solar Water Solutionsin vedenpuhdistuslaite, jonka avulla voidaan puhdistaa esimerkiksi merivedestä juomakelpoista vettä.

Vedenpuhdistuslaite.jpg
#RuisH2Ock-pisteellä pääsi tutustumaan Solar Water Solutionsin vedenpuhdistuslaitteeseen

Edellä mainittujen Turun AMK:n yhteistyökumppaneiden lisäksi RuisH2Ock-pisteen toteututuksessa olivat mukana Pidä Saaristo Siistinä ry, Pavunvarsi, Ekotori, Turun lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä TRY OUT! -hanke.

Projektiopintoja Ruisrockissa

Turun AMK:n ja Ruisrockin vuosia kestänyt yhteistyö tarjoaa opiskelijoille mielenkiintoisen mahdollisuuden suorittaa erilaisia projektiopintoja. Aiempina vuosina ympäristöohjelmaan liittyvien projektien lisäksi opiskelijat ovat tuottaneet festareille mm. alueohjelmaa sekä kävijäkyselyitä.

Erilaisissa projekteissa opiskelu on merkittävä osa ammattikorkeakouluopintoja. Projektioppiminen on osa Turun AMK:n kehittämää oppimisotetta, innovaatiopedagogiikkaa, jonka tarkoituksena on tarjota opiskelijoille työelämälähtöinen perusta opetukseen ja siten paremmat työelämävalmiudet.

Projektiopintoja on mahdollista suorittaa erilaisissa projektioppimisympäristöissä, ja #RuisH2Ock-piste oli usean eri oppimisympäristön yhteinen ponnistus. Pisteen toteutuksessa oli mukana opiskelijoita kiertotalouteen, ympäristöliiketoimintaan ja sosiaalisiin innovaatioihin keskittyvästä Kiertotalous 2.0:sta, mainostoimisto Gurusta sekä IT-palveluita tarjoavasta theFIRMAsta.

VRlasit.jpg
VR-lasien avulla pääsi kokemaan, miltä tuntuu sukeltaa roskaa täynnä olevaan veteen. Myös VR-laseissa nähty 360-video on opiskelijoidemme tuottama.

Ruisrock-videot YouTubessa

YouTube-kanavaltamme löydät opiskelijoidemme tuottamat videot festareilta. Ennakkoon julkaistu #RuisH2Ock-teaservideo pyöri myös mainoksena Ruisrockin lavascreeneillä. Ruisrockin aikana kuvatut videot julkaistaan YouTubessa viikon 29 aikana.