Sivu päivitetty 20.12.2019

Puvustomestari Mervi Kuittinen: ”Välillä olen täällä joka ilta katsomassa jotakin esitystä”

22 vuotta Turun ammattikorkeakoulun puvustomestarina toiminut Mervi Kuittinen kertoo katsovansa kaikki Taideakatemian esittävän taiteen esitykset. Kuittisen mukaan myös puvustuksessa pyritään ekologisuuteen.

Teksti ja kuvat: Kristina Mustonen

Linnankadun kampukselta löytyy Taideakatemian puvustomestarin, Mervi Kuittisen, vaatteiden ja kankaiden täyttämä työhuone. Työhuoneessa syntyy ja muokkaantuu vaatteita sekä asusteita Taideakatemian esittävän taiteen esityksiin. Puvustomestari Kuittinen kertoo liikunnan olevan lähellä sydäntään, ja kuvailee itseään teknisten asioiden miettijäksi sekä järjestelijäksi.

Kuittinen on työskennellyt muun muassa Turun kaupunginteatterilla ja tanssiteatteri Erillä ennen Taideakatemian puvustomestarin uraa. Lisäksi Kuittinen on toiminut John Malkovichin henkilökohtaisena pukijana, näyttelijän ollessa esiintyjänä Turun musiikkijuhlilla vuonna 2010.

Puvustomestarina Kuittinen pääsee avustamaan teatteri-, nukketeatteri-, tanssi- ja sirkusesitysten sekä elokuvan opiskelijoiden esitysten puvustuksessa. Hän puvustaa myös itse joitakin esityksiä. Kuittinen kuvailee työn olevan monipuolista ja antoisaa.

Koskaan ei ole samanlaista päivää, Kuittinen kertoo.

Kuittinen toimii osassa esittävän taiteen esityksissä nimenomaan neuvojana, ja opastaa opiskelijoita puvustuksessa. Puvustomestari haluaa, että opiskelijat tekevät ja harjoittelevat itse. Puvustaminen on tärkeä osa esitystä kuin esitystä, ja sen harjoittelu opiskellessa auttaa opiskelijaa tulevaisuuden työelämää ajatellen.

Ekologista puvustusta

Taideakatemian tiloissa Linnankadun kampuksella sijaitsee myös puvustovarasto. Sieltä löytyy varaston täydeltä pukuja eri esittävän taiteen esityksiin, kuten tanssijoille tutuja, näytelmiin erilaisia roolihahmojen asuja sekä rekvisiittaa esimerkiksi elokuvien tekemiseen. Kuittinen kertoo, ettei puvustuksessa ole kyse pelkästään uuden luomisesta.

Vanhoja pukuja ja materiaaleja käytetään uudestaan mahdollisimman paljon. Pukuja myös muokataan esityksiin sopiviksi. Näin puvustuksessakin voidaan pyrkiä ekologisuuteen.

Tiivistä yhteistyötä opiskelijoiden kanssa

Kuittisen mukaan opiskelijat ovat parasta hänen työssään. Korkea motivaatio ja innokkuus kuvaavat esittävän taiteen opiskelijoita. Kuittinen tekee opiskelijoiden kanssa tiivistä yhteistyötä, ja kertookin käyvänsä katsomassa kaikki esittävän taiteen opiskelijoiden esitykset.

Välillä olen täällä joka ilta katsomassa jotakin esitystä, Kuittinen naurahtaa.

Kuittisen mukaan esittävän taiteen opiskelijoiden korkea motivaatio kumpuaa muun muassa siitä, että opiskelijat nousevat itse lavalle esiintymään. Kuittisen mukaan esityksiä ei tehdä ”vähän toisella kädellä”, vaan niihin panostetaan huolella, alusta loppuun saakka.