Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.9.2020

Irlantilainen Christina Prendergast tähtää Suomen työelämään

Christina Prendergast ihastui Suomeen ja hankkii nyt lisäoppia myynnin johtamisesta Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolissa.

Teksti: Mari Loikkanen, kuvat: Christina Prendergastin kotialbumi

Kun irlantilainen Christina Prendergast tutustui suomalaiseen vaihto-oppilaaseen Dublinissa, se oli menoa. Hän ihastui sekä mieheen että myöhemmin Suomeen. 

Viimeiset kahdeksan vuotta Prendergast on suhannut Irlannin ja Suomen väliä ja kokee olonsa kotoisaksi molemmissa.

− Irlannissa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaminen ei ole niin luonnollinen jatkumo kuin Suomessa. Siellä opiskellaan yleensä kolme vuotta kandidaatiksi ja siirrytään sitten nopeasti työelämään. Kukaan ei odota opintojen jatkamista siitä pidemmälle, Prendergast kertoo.

Niin teki Prendergast itsekin ja opiskeltuaan viestintää Dublin City Universityssä hän aloitti työn copywriterina ja sisällöntuottajana kotimaassaan.

− Koska vietämme poikaystäväni kanssa paljon aikaa Suomessa, tuntui luonnolliselta tutustua suomalaiseen opiskelumaailmaan. Tarvitsen työssäni taitoja myös myynnin johtamisesta, joten lisäopinnot kiinnostivat.

Turun AMK:n englanninkielinen ylempi AMK-tutkinto myynnin johtamisesta ( Sales Management ) tuntui juuri oikealta lisäkoulutukselta, sillä toteutus mahdollisti asumisen ja työskentelyn Irlannissa. Opinnot voi hoitaa pääosin omalla ajalla etänä. 

Prendergastin ei ole tarvinnut käydä Kupittaan kampuksella kuin muutaman kerran kuussa ja koronaepidemian aikaan nekin kerrat on korvattu etäyhteyksillä.

− Turun AMK on hoitanut korona-ajan etäyhteyksiin siirtymisen todella sujuvasti. Luennot siirrettiin Zoomiin ja Teamsiin. Muutos oli hyvin yksinkertainen ja helppo minulle ja opiskelijakollegoilleni. Koen, että koulu on myös pitänyt meidät loistavasti ajantasalla kaikenlaisista koronaan liittyvistä muutoksista.

Virtuaalisista opeista apua korona-aikaan

Master-opinnoissaan Prendergast on valinnut kursseja, jotka keskittyvät B2B-myyntiin ja myyntikäyttäytymiseen. Mieluisin opintojakso käsitteli virtuaalista johtamista: se osui niin hyvään saumaan juuri koronaepidemian alkuun, että siitä oli heti hyötyä. Prendergast pääsi ammentamaan oppeja copywriterin työssä, sillä perinteinen toimistotyö muuttui etätyöksi myös Irlannissa.

Myynnin johtamisen taitoja voi Prendergastin mielestä hyödyntää laajasti eri aloilla.

− Jos olisin tiennyt tällaisesta koulutusmahdollisuudesta aiemmin, olisin jo vuosia sitten hakenut opiskelemaan!

Prendergast toivoo, että ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa lisää luottamusta omaan osaamiseen.

− Mainosala on minun juttuni. Haluaisin päästä tekemään enemmän kansainvälisiä mainoskampanjoita. Ehkä tulevaisuudessa uskaltaudun laajentamaan irlantilaista asiakaskuntaani kansainvälisempään suuntaan.

Howth.jpg
Christina Prendergast asuu Irlannissa, mutta suorittaa opintoja Turun AMK:n Master Schoolissa. Maisemat Dublinin Howthissa.

Erot opiskelukulttuureissa

Opiskelu Suomessa on ollut hyvin erilaista kuin Irlannissa. Prendergast kokee, että Suomessa opiskelu vaatii paljon itsekuria ja itseohjautuneisuutta, kun taas Irlannissa opinnot pusketaan selkeän opintoputken läpi tietyssä määräajassa.

Prendergast kuvaileekin Suomen opiskeluilmapiirin olevan vapaampi. Jokainen voi määrittää oman aikataulunsa kurssien ja valmistumisen suhteen.

− Suomessa annetaan aikaa ja se myös mahdollistaa työn tekemisen siinä sivussa. Se on hienoa, mutta toisaalta se vaatii hurjasti itsekuria. Itse tarvitsen määräaikoja, että pystyn keskittymään ja etenemään opinnoissani. Koen, että Turun AMK:ssa olen aina saanut tarvitsemaani ohjausta opintojen järjestämiseen ja rytmittämiseen.

Prendergast ja hänen suomalainen poikaystävänsä menevät naimisiin ensi kesänä. Pari aikoo tulevaisuudessa asettua Suomeen, ainakin aluksi. Suomessa Prendergastia viehättävät erityisesti luonto, saaristo ja mahdollisuus viettää aikaa metsässä. 

Prendergast suunnittelee valmistuvansa ensi keväänä ja siirtyvänsä sitten uudenlaiseen työelämään.

− Täällä Suomessa vaikuttaa olevan niin kiva tasapaino työelämän ja vapaa-ajan suhteen, että haluan ainakin kokeilla työelämää Suomessa. Koen, että siinä kohtaa on hyötyä, että minulla on koulutus suomalaisesta korkeakoulusta. 

 

Lue Christina Prendergastin kirjoittama artikkeli verkkoneuvotteluista