Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.1.2021

Turun AMK vie ICT-insinöörikoulutusta Keski-Aasiaan

Turun ammattikorkeakoulu on solminut yhteistyösopimuksen Uzbekistanissa toimivan Tashkentin valtionyliopiston kanssa tietotekniikan insinöörikoulutuksesta. Koulutusyhteistyö on Suomelle merkittävä päänavaus Keski-Aasiaan suuntautuvassa koulutusviennissä.

Teksti: Martti Komulainen

Suomalaista koulutusosaamista arvostetaan maailmalla. Tammikuussa solmittu yhteistyösopimus Turun AMK:n ja Tashkentin talouden valtionyliopiston (Tashkent State University of Economics) kesken avaa koulutusvientimarkkinoita Keski-Aasiaan. Koulutusyhteistyön toivotaan laajanevan myöhemmin myös Uzbekistanin naapurivaltioihin.
 
- Koulutusyhteistyöllä Uzbekistanissa ratkomme osaltamme globaalia koulutusvajetta tieto- ja viestintätekniikassa, toteaa ICT-osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunanen  Turun ammattikorkeakoulusta
- Tavoitteena on myös saada osasta opiskelijoita täydennystä Varsinais-Suomeen helpottamaan merkittävää työvoimavajetta ICT-aloilla, Reunanen jatkaa
 
Tashkentin yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus yhteistyösopimuksen puitteissa hakea kaksoistutkinto-ohjelmaan, joka käsittää tieto- ja viestintätekniikan sekä yrittäjyyden opintoja. Ohjelmassa ensimmäinen vuosi opiskellaan Uzbekistanissa ja osin etäyhteydellä Suomeen sekä kolme seuraavaa vuotta Suomessa, pääosin Turun AMK:n Salon IoT-kampuksella.
 
Tavoitteena on valita hakijoista 30 opiskelijan aloitusryhmä, joka aloittaa opiskelunsa helmikuussa. Kaksoistutkinto-ohjelmaan valitut opiskelijat suorittavat insinööritutkintonsa samanaikaisesti sekä Tashkentin valtioyliopistossa että Turun ammattikorkeakoulussa. Kaksoistutkinto tuo opiskelijoille tieto- ja viestintätekniikan sekä yrittäjyyden osaamista ja kansainvälisyystaitoja.
 
Koulutusyhteistyötä on ollut keskeisesti rakentamassa koulutusvientiyhtiö Edunation , joka pyrkii avaamaan ulkomaisille opiskelijoille suomalaisten korkeakoulujen koulutustarjontaa.