Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2021

#ainaeteenpäin. Uskottavalla tarinalla kumppaneita paraurheilijalle

Päämäärätietoinen Aino Tapola tähtää maailman huipulle parapöytätenniksessä. Urheilu huipulla edellyttää kumppaneita. Niiden hankinnassa tukea tarjosivat urheilun sponsoroinnin ja varainhankinnan oppia Turun AMK:sta hakeneet urheiluvaikuttajat.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Harri Vallila

Tarina. Uskottava tarina koskettaa ja kiinnostaa. Tarinalla on voimaa ja kykyä houkutella kumppaneita ja tukijoita urheilijoille. 

Tarinallista hehkua, ja uskottavaa ja kiinnostavaa persoonaa löytyy Aino Tapolasta, jonka tavoite on olla maailman paras parapöytätenniksessä, tuttavallisemmin pingiksessä.

- Pingiksestäkin voi puhua, Aino Tapola antaa luvan käyttää arkista ilmaisua.

Intohimo urheiluun ei sammunut edes entisen uimahyppääjän ja pesäpalloilijan vammauduttua 15-vuotiaana. Pyörätuolirugbyn ja parin muun paralajin kautta uudeksi lajiksi valikoitui pöytätennis. 

Lajin valintaan vaikutti se että joukkuelajeissa on vaikea saada riittävästi pelaajia kasaan, ja toisaalta pingis tuntui sopivalta matalan kynnyksen lajilta, jossa voisi tavoitella huippua. Lisäksi ympärille löydettiin oikeat ihmiset tukemaan matkaa ja harjoittelua. 

Tietä huipulle silloittavat osaltaan Vesa Walldén ja Mika Heinonen, pitkän linjan urheiluvaikuttajat. Vesa työskentelee Suomen Koripalloliiton yhteyspäällikkönä ja Mika Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton toiminnanjohtajana. He ovat olleet tärkeänä tukena huippu-urheilijalle tärkeiden yrityskumppanien hakemisessa.

Aino Tapola
Aino Tapola tähtää huipulle

Huippu-urheilija tarvitsee ympärilleen tukijoukon

Huippu-urheilijoita ei synny tyhjiössä vaan tie huipulle edellyttää tukijoukkoja. Tässä kohtaa Ainon kuvioon tulivat Vesa ja Mika, jotka olivat suorittamassa Turun AMK:n USVA-(urheilun sponsoroinnin ja varainhankinnan) korkeakouludiplomia.

USVA-koulutuksen lounastauolla he tulivat juttuun Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntusen kanssa. USVA-kurssityön ja kurssiin kuuluvan myyntikilpailun kohteeksi alkoi hahmottua lupaava ja kunnianhimoinen paraurheilija, jonka ura alkoi olla siinä vaiheessa että kumppanuuksille oli tarvetta.

- Motiivina tässä on auttaa huippu-urheilijaa, niin talouden kuin käytännön asioissakin. Kyllä me olemme sitoutuneet tähän pitkäkestoisemmin, ei voi lähteä asenteella että aloitat ja sitten lopetat, toteaa Vesa.

Normaalisti managereille kuuluu tietty provisio, mutta tässä tapauksessa kumpikin heistä toimii korvauksetta.

Varainhankinnan ja tukijoiden hankkimiseen Vesa ja Mika hakivat lisäoppia USVA-koulutuksesta, jonka paras anti Walldénin mukaan olivat paitsi asiantuntijaluennot, ennen muuta vertaistuki ja verkostot muiden urheilun varainhankinnan kanssa työskentelevien ihmisten kanssa.

- Kurssilla myös kirkastui miten eri asemassa joukkue- ja yksilöurheilijat ovat. Yksilöurheilijat ovat monesti tosi yksin mitä tulee kumppanuusverkostojen rakentamiseen, Vesa kuvailee.

Tarinan voima

Aino Tapolalle tärkeitä arvoja ovat kestävä kehitys, kotimaisuus ja yhdenvertaisuus. Ne näkyvät myös kumppaneiden valinnassa.

Arvot, sponsoroinnin kohteena olevan henkilön persoona ja tarina ovat tärkeitä myös yhteistyökumppaneille. 

- Tietyllä tavalla voi olla, että paraurheilijaa on helpompi myydä kun tarina on olemassa, toteaa Aino. 
- Tärkeintä on että tarina on uskottava, ja että Aino itse on uskottava. Emme ole mitään tarjousta lähettäneet ilman että Aino on sen hyväksynyt, ja että yritys on Ainon arvojen mukainen, korostaa Vesa.

Paraurheilun yhteistyösopimusten euromäärät ovat toistaiseksi pientä muuhun urheiluun verrattuna. Ainon tapaiset esimerkit voivat nostaa paraurheilun arvostusta ja näkyvyyttä sekä herättää myös sponsorien kiinnostusta. Esimerkillään Aino haluaa myös rohkaista vammautuneita urheilun pariin.

Aino Tapolan tukijajoukko on monipuolinen ja sieltä löytyy äkkiseltään hieman epätyypillisiäkin huippu-urheilun tukijoita, kuten kirjankustantamo. Se taas selittyy osaltaan Ainon lukuharrastuksella ja tarpeella kehittää itseään muutenkin kuin urheilussa.

Aino Tapolan arki rytmittyy pitkälti urheilun mukaan, mutta elämään kuuluu muutakin. Merkonomiopinnot ovat loppuvaiheessa Perhon liiketalousopistossa huippu-urheilijoiden liiketalouslinjalla. Tähtäimessä on myöhemmin historian opinnot yliopistossa.

Elämää ohjaa unelma olla maailman paras. Nyt katse on tiukasti tulevissa kisoissa. Tavoite on asetettu korkealle: mitali, mieluiten kultainen, vuoden 2024 Pariisin paralympialaisissa.

Aina eteenpäin. https://www.ainotapola.fi/

USVA - Urheilun sponsoroinnin ja varainhankinnan korkeakouludiplomi

Urheilun sponsoroinnin ja varainhankinnan koulutus tarjoaa työkaluja urheiluorganisaatioiden toiminnan kehittämiseen talouden näkökulmasta. Opinnoissa keskitytään urheiluun tuotteena ja arvonluojana, urheilun tulonhankintaan, taloushallintoon, myyntiin, markkinointiin, palvelujen tuotteistamiseen, viestintään ja urheiluorganisaation toimintaympäristön muutokseen.