Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.11.2021

Taideakatemian lehtorille Varsinais-Suomen taidepalkinto

Taideakatemian valokuvauksen lehtorille Renja Leinolle myönnettiin Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinto kokonaisvaltaisesta omistautumisestaan ja pitkäjänteisestä toiminnastaan taiteilijana. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Renja Leinolla on ollut keskeinen merkitys siinä, miten Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia on saavuttanut asemansa keskeisenä valokuvataiteen kouluttajana Suomessa. Leino aloitti valokuvataiteen lehtorina vuonna 1998. Hänet tunnetaan sitoutuneena, helposti innostuvana ja tunteensa peliin laittavana opettajana.

”On upeaa ja suuri kunnia saada tämä huomionosoitus. Olen jo siinä iässä, että osaan todella arvostaa tätä. Suomen taidekentällä on lukuisia huipputekijöitä ja nyt olen päässyt upeiden palkittujen taiteilijoiden joukkoon ja kiitän saamastani palkinnosta suurella ilolla” Leino sanoo.

Renja Leinon ammatillinen ura on yhdistelmä taiteilijan, opettajan ja taidealan taustavaikuttajan työtä. Taiteilijana Leinon uralla on ollut tärkeää ihmisen ja luonnon välinen suhde, jossa näkyvät erityisesti saaristoluonnon ja meren tilaan liittyvät muutokset. Saaristoon kytkeytyy myös Leinon – yhdessä miehensä Bengt Anderssonin kanssa - vuonna 2015 perustama taiteilijaresidenssi AARK Korppoossa. AARK on saavuttanut nopeasti kansainvälistä kiinnostusta ja siitä on tullut taiteilijoiden uusi tukikohta Turunmaan saaristossa. 

”Haluaisin kiittää myös Taideakatemialaisia. On ilo olla mukana niin hienossa työyhteisössä kuin meillä kuvataiteen koulutusohjelma on. Meillä on upeita opiskelijoita ja tulevaisuus on heidän.”

Palkinnollaan Varsinais-Suomen taidetoimikunta haluaa nostaa esiin pitkän uran tehneen taiteilijan ja valokuvataiteen keskeisen valtakunnallisen vaikuttajan. Taidepalkinnon kunniaksi Renja Leinon mediateoksia on nähtävillä Turun kaupunginteatterin mediaseinällä 25.–28.11. Esillä on mm. Darling Sea, joka valmistui alun perin Leinon 30-vuotisjuhlanäyttelyyn WAM-museoon vuonna 2018.

Renja Leino on valmistunut valokuvataiteilijaksi Tukholman Konstfackista vuonna 1990. Ensimmäiset yksityisnäyttelynsä hän järjesti 1980-luvun lopulla Ruotsissa ja 1990-luvun alussa valokuvataiteeseen erikoistuneissa Hippolyte Galleriassa ja Laterna Magicassa. Vuosien aikana Leinolla on ollut lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä, muun muassa Museum Folkvagn Essen ja Logomossakin esitetty Absent Minds. Leinon teoksia on muun muassa Turun kaupungin ja Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:
Renja Leino, Turun ammattikorkeakoulu,
 renja.leino@turkuamk.fi,  +358 50 598 5206
Henri Terho, taiteen tukemisen päällikkö, henri.terho@taike.fi,  0295 330 901.