Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.2.2022

Turun ammattikorkeakoulu kartoittaa Varsinais-Suomen akkuklusterin tilannetta

Akkuala ja sähköistyminen ovat keskeisimpiä kasvualoja Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen alueella toimii akkutehtaita, jotka työllistävät tuhansia ihmisiä maakunnassa. Koko toimialan hahmottaminen on vaikeaa, sillä alihankintaketjut, osaamistarpeet ja muu aihealueeseen liittyvä liiketoiminta poikkeaa perinteisestä teollisuudesta. eVeto-projekti selvittää Varsinais-Suomen alueen akkuklusterin tilanteen ja sen, minkälaisia tarpeita akkuklusterilla on osaamisen ja työvoiman suhteen.

– Alan toimijat tarvitsevat paljon insinöörityövoimaa, se on selvää. Meille ammattikorkeakouluna on tärkeää ymmärtää, missä maakunnassa mennään akkuteollisuuden osalta ja missä yritykset ovat. Kun nämä asiat tiedetään, voimme suunnitella koulutusta ja sitä, mihin se koulutus suuntautuu, sanoo Turun ammattikorkeakoulun teknologiateollisuuden koulutus- ja tutkimuspäällikkö Mika Lohtander

Liikkumisen sähköistyminen lisää akkujen kysyntää koko maailmassa, minkä vuoksi akkuteollisuus on kasvanut Varsinais-Suomessa voimakkaasti. Vasta viime syksynä Valmet Automotive käynnisti tuotannon toisessa akkutehtaassaan Uudessakaupungissa. Vuosi sitten julkaistu kansallinen akkustrategia ja valtion lähes puolen miljardin euron satsaus alaan ovat myös vauhdittaneet akkuteollisuuden investointeja. 

– Nyt tehtävä selvitystyö vahvistaa Turun ammattikorkeakoulun roolia akkuteollisuuden varteenotettavana yhteistyökumppanina, sanoo Turun ammattikorkeakoulun Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin koulutusjohtaja Juha Kontio

Projektissa tehostetaan viestintää alueellisten erityispiirteiden esiintuomiseksi valtakunnallisesti. Tavoitteena on houkutella myös osaajia alueelle. Projektissa tehdään yhteistyötä Varsinais-Suomen liiton kanssa.
 
– Akkuteollisuudella on valtava kasvupotentiaali Varsinais-Suomessa. Turun ammattikorkeakoulu on luotettava käytännön osaaja selvityksen tekemiseen, sanoo maakuntajohtaja Kari Häkämies Varsinais-Suomen liitosta. 
Projektin on määrä päättyä vuoden lopussa 2022.