Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.2.2022

Turun AMK:n ja Sopiva Oy:n uusi projekti edistää perheellisten vankien mielenterveyttä perhetyön avulla

Turun ammattikorkeakoulu on aloittamassa Sopiva Oy:n kanssa yhteisen projektin, jossa kehitetään perhetyön malli vankilassaoloaikana ja vapautumisvaiheessa oleville vangeille. Vankilassa olevan vanhemman toiveita perhetyölle ja vanhemmuuden tukemiselle ei ole aiemmin kattavasti kuvattu.

Suomessa arviolta noin 10 000 alaikäisen lapsen vanhempi suorittaa vuosittain vankeusrangaistusta. Lain mukaan lapsilla on oikeus tavata ja pitää yhteyttä vankilassa olevaan vanhempaansa, jos se on lapsen edun mukaista. Käytännössä lasten oikeudet kuitenkin toteutuvat eri tavoin, sillä toimintatavat ja käytännöt vaihtelevat vankeinhoidon yksiköissä ja toisaalta vanhemman yhteydenpitoon tarvitsemaa tukea ei aina ole saatavilla.

– Lapsesta erossa oleminen voi tarkoittaa ongelmia vanhemmuuteen kiinnittymisessä sekä haasteita vuorovaikutussuhteen luomisessa. Lapselle puolestaan ero vanhemmasta voi aiheuttaa erilaisia mielenterveyden ja vuorovaikutuksen haasteita. Siihen, miten lapsi selviytyy vanhemman vankeusajasta, vaikuttavat paitsi lapsen ja vanhemman välinen suhde myös lapsen läheisiltään saama tuki, kertoo tutkimusvastaava, yliopettaja Mari Lahti.

Uuden projektin ensimmäisessä vaiheessa tehtävässä tutkimuksessa selvitetään, millaista perhetyötä vankiloissa nykyisin tehdään ja miten sitä pitäisi kehittää tulevaisuudessa. Vankien omien kertomusten kautta saadaan tietoa perhetyön vaikutuksista heidän mielenterveyteensä sekä vuorovaikutukseen lapsen kanssa.

Tutkimukseen haastatellaan kolmeakymmentä vankilasta viimeisen kolmen vuoden aikana vapautunutta, Varsinais-Suomen alueella asuvaa vankia. Tutkimuksen tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2023.

– Tulosten perusteella voidaan jatkossa suunnitella uudenlaisia ja tarpeenmukaisia perhetyön palveluita vankilassa oleville ja sieltä vapautuville vangeille sekä heidän lapsilleen ja perheilleen. Suunnittelutyössä pystytään hyödyntämään vahvasti vankien omia kokemuksia ja mielipiteitä. Siten voidaan vahvistaa vankien osallisuutta omiin asioihinsa ja synnyttää palveluja, jotka ovat käyttäjiensä tarpeen mukaisia.

Hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Kristillinen Suojakoti-säätiö. Yhteistyössä on mukana Sopiva Oy.