Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 16.11.2022

BioTriCK kehittää bioanalyytikkokoulutuksen laatua

Turun ammattikorkeakoulun bioanalyytikkokoulutus on ollut mukana ensimmäisessä kansainvälisessä alaa koskevassa hankkeessa. Turun lisäksi projektiin osallistuvat ammattikorkeakoulut Portugalin Coimbrasta ja Norjan Bergenistä sekä kaupunkien yliopistolliset sairaalat.

Teksti: Aleksi Rajamäki

BioTriCK-hanke kehittää bioanalyytikko-opiskelijoiden, työelämän ohjaajien ja opettajien osaamista ja liikkuvuutta projektissa mukana olevien tahojen välillä. Hanke alkoi syksyllä 2020.

– Korona toi haasteita liikkuvuuteen, mutta on ilo todeta, että vaihto-opiskelijoita on matkannut maiden välillä pandemiasta huolimatta. Myös me projektin edustajat pääsimme tapaamaan toisiamme Bergenissä ja toistamiseen Helsingissä EPBS-konferenssissa, jossa hanke vastasi kolmen työpajan toteutumisesta, hanketyössä mukana oleva Anniina Friman kertoo.

Verkkoympäristö oppimateriaalille

Projektin yhtenä keskeisenä päämääränä on kehittää verkkoympäristö, johon kootaan alaa koskevaa oppimateriaalia muille jaettavaksi.

– Tavoitteena on lisätä keinoja oppia ja opettaa. Olemme toteuttaneet muun muassa webinaareja yhteistyössä projektin tahojen kanssa. Muuta opetussisältöä alustalle on saanut kehittää omien mieltymysten mukaan, Friman esittelee.

– Tämä on samalla mahdollistanut hankkeen integrointia opintoihin. Opiskelijat ovat tuottaneet sisältöä hankkeen verkkosivuille erinäisten opintokokonaisuuksien ja opinnäytetöiden kautta sekä ottaneet osaa webinaareihin ja paikallisiin yhteistyötapaamisiin.

Hanketyöhön potkua Master-kehittämistöistä

Projektiin on saatu mukaan Turun AMK:n Master School -opiskelijoita, joilla on bioanalyytikko-tausta. Syksyllä 2022 valmistuvien YAMK-kehittämistöiden avulla on haluttu lähteä edistämään ja tunnistamaan bioanalyytikko-opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä elementtejä.

– Yhden Master-kehittämistyön kyselyn kautta poimittiin muun muassa bioanalyytikko-opiskelijoiden motivaation tukeen liittyviä huomioita, kun taas toinen Master-työ on keskittynyt työelämän ohjaajien ohjaustaitojen edistämiseen.

– Hanketyö on edelleen kesken. Jatkamme sen parissa vielä tulevan kevätlukukauden ja viemme loputkin ideat maaliin, Friman iloitsee.

Biotrick groupphoto.JPG
Hanketoimijat tapasivat marraskuussa Helsingissä järjestetyssä EPBS-konferenssissa (European Association for Professions in Biomedical Science).


 

Kokemuksia tutkimusryhmäopinnoista

Leena Lauos haki opiskelemaan kansainväliseen BioTriCK-hankkeeseen, jotta hän pääsisi syventämään projekti- ja tutkimusryhmäosaamistaan ja hyödyntämään uusia oppeja kehittyvässä työelämässä. Tutkimusryhmäopiskelijat kertovat kokemuksistaan tutkimus- ja kehittämishankkeisiin liittyvässä blogisarjassa.