Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.11.2022

Järjestelmäintegraatioihin kyberturvallinen toimintamalli – Hanke mahdollistaa kyberturvallisen energiatuotannon

Turun AMK kehittää kyberturvallisuuden ennakoivaa varautumista Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tehdasympäristössä Jyväskylän yliopiston koordinoimassa hankkeessa.

Tuotantojärjestelmiä ohjataan Suomessa tekniikoilla, joita ei aina ole suunniteltu kyberturvallisiksi. Cybersecurity governance of operational technology (CSG) -nimisen hankkeen tarkoituksena on tutkia ja kehittää järjestelmäintegraatioihin kyberturvallinen toimintamalli. Sen avulla voidaan parantaa esimerkiksi uusien voimalaitosten kyberturvallista toimintaa ja liittämistä sähkönjakeluverkkoon. 

–  Energian tuotanto kasvaa ja hajaantuu, mikä lisää kyberturvallisuuden merkitystä erityisesti järjestelmäintegraatioissa. Jos jakeluverkkoon liitettävässä energiantuotantojärjestelmässä on turvallisuuspuutteita, ne voivat heijastua koko kansalliseen energiantuotanto- ja jakelukoneistoon, hanketta johtava työelämäprofessori Tapio Frantti kertoo.  

Hanke mahdollistaa kyberturvallisen energiatuotannon ja parantaa huoltovarmuutta turvaamalla tuotanto- ja informaationjärjestelmien operatiivista toimintaa ja integraatiota. 

–  Tarkoituksena on parantaa tuotantojärjestelmien kyberturvallisuutta turvaamalla järjestelmien integraatiota sekä operatiivista toimintaa, Frantti kertoo.  

Hankkeessa ovat mukana ABB, Ahlstrom-Munksjö, Cinia, Nixu, Rejlers, Rugged Tooling, Savon Voima, Turun ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto. Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopisto. 

Turun ammattikorkeakoulu osallistuu hankkeeseen tutkimalla muun muassa sitä, millaista ennakoivaa turvallisuusvarmuutta ja kognitiivista tukea tarvitaan toisistaan poikkeavien tuotantojärjestelmien turvaamiseksi.  

– Meidän tavoitteenamme on kehittää kyberturvallisuuden ennakoivaa varautumista esimerkiksi Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tehdasympäristöön rakennettavien digitaalisten kaksosten avulla. Tuotantojärjestelmiin liittyvän kyberuhka- ja tiedustelutiedon jakamista tutkitaan ja kehitetään yhdistämällä tuotantoympäristön taksonomia tietoturvakeskuksen toimintaa tukeviin menettelytapaohjeisiin, sanoo Turun ammattikorkeakoulun lehtori Jani Vanharanta.  

Lisäksi hankkeessa pyritään parantamaan kybertilannetta valvovan tietoturvakeskuksen (SOC) kognitiivisia tulkinta- ja päätöksentekovalmiuksia tutkimalla ja kehittämällä valvontakäyttöliittymän ominaisuuksia. 

Lähde: Jyväskylän yliopiston tiedote