Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.11.2022

”Työtä koko sydämellä” – lehtori Anne Merran vaikuttava ura seksologian alalla sai tunnustusta

Suomen seksologinen seura on palkinnut Turun ammattikorkeakoulun lehtori, sosiaali- ja kasvatusalan koulutusvastaava Anne Merran mittavasta elämäntyöstään seksologian alalla. Lähes 20 vuoden aikana hänen kursseiltaan on valmistunut noin 350 seksuaalineuvojaa.

Teksti ja kuva: Aleksi Rajamäki

Valintaperusteiden mukaan Merran työtä ovat viitoittaneet syvä ammatillisuus ja eettisyys.

– Tunnemme Annen lämpimänä ja viisaana ammattilaisena, joka on tehnyt työtä koko sydämellänsä. Hän on antanut seksologian alueella panoksensa paitsi ammattilaisille myös voimallisesti suomalaisten seksuaaliterveyden ja seksuaalioikeuksien toteutumisen edistämiselle.

Seksuaalineuvojasta vastuukouluttajaksi ja kehittäjäksi

Merta valmistui sairaanhoitajaksi Turun sairaanhoito-oppilaitoksesta 1980, myöhemmin terveydenhoitajaksi ja sairaanhoidon opettajaksi Turun terveydenhuolto-oppilaitoksesta ja lopulta terveystieteiden maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 2007. Hän on kouluttautunut myös työnohjaajaksi Jyväskylän yliopistosta.

Seksuaalineuvojaksi Anne Merta valmistui Turun ammattikorkeakoulun ensimmäiseltä seksuaalineuvoja-kurssilta vuonna 2003 ja toimi sen jälkeen seksuaalineuvojakoulutuksen vastuukouluttajana. Hän on erityisesti halunnut sitoa seksuaaliterveyden edistämisen ja seksuaalikasvatuksen opintoja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutuksiin.

– Opiskelijat ovat pitäneet tärkeänä sitä, että seksuaalisuutta ja sen huomioimista asiakastyössä käsitellään koulutuksen aikana. He saavat lisävalmiuksia sensitiivisen aiheen käsittelyyn, mikä on ollut suuri motivaation lähde myös kouluttajalle, Merta iloitsee.

Opiskelijoiden oppimisen ja uraohjauksen tukena

Lehtori Anne Merta on ollut järjestämässä lukuisia seminaareja ja luennoinut monissa koulutustilaisuuksissa muun muassa ikääntyneen, muistisairaan ja parisuhteen seksuaalisuudesta sekä seksuaalisuuden puheeksi ottamisesta asiakas- ja potilastyössä. Viime vuosina hän on ollut toteuttamassa CampusOnline-verkkokurssia, joka käsittelee seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kokeneen hoitoa.

– Tänä päivänä CampusOnlinen kurssitarjonnassa on paljon seksuaalisuuteen liittyviä opintojaksoja ja monissa ammattikorkeakoulun tutkinnoissa on seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen opintojakso.

– Seksuaalineuvojakoulutus taas on toteutukseltaan tiivis vuoden mittainen täydennyskoulutus. Koen olevani etuoikeutettu, kun olen saanut olla mukana tukemassa 17 ryhmän opiskelijoiden oppimisprosessia.

Merran mielestä on palkitsevaa huomata, miten opiskelijat ovat pystyneet edistämään seksuaalisuuden puheeksiottamisen ja tukemisen toimintatapoja omissa työtehtävissään ja organisaatioissaan.

– Osa seksuaalineuvojista on löytänyt kokonaan uuden työalueen itselleen tai ryhtyneet yrittäjiksi. Moni on myös jatkanut opintojaan esimerkiksi seksuaaliterapeuteiksi.

Verkostoyhteistyö antoi mahdollisuuden vaikuttaa

Merta on ollut aktiivisesti mukana sekä alueellisessa vaikuttamistyössä että järjestötoiminnassa. Hän on tyytyväinen erityisesti siitä, että on saanut työskennellä osaavien asiantuntijoiden kanssa.

– Työ on ollut pitkälti työskentelyä erilaisissa verkostoissa, ja siten myös vaikutusmahdollisuudet ovat olleet hyvät. Seksologia on ennen kaikkea yhteistyötä, hän alleviivaa.

Merta on toiminut muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimikunnassa sen toiminnan alusta lähtien sekä Turun Seksuaaliväkivallan ehkäisytyöryhmän jäsenenä vuosien ajan. Hän on ollut myös käynnistämässä Varsinais-Suomen seksuaalineuvojaverkoston ja Suomen seksologisen seuran Turun opintopiiriin toimintaa sekä toiminut Suomen seksologisen seuran hallituksessa ja auktorisointityöryhmässä vuosina 2012–2020.

Myös hanketoiminnalla on hyvät mahdollisuudet vahvistaa seksologian osaamista. Merta on osallistunut Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan AYVOT-hankkeeseen (2011–2013), jossa kehitettiin kaikille avoin yhteisöllinen virtuaalinen oppimisympäristö seksuaalisuuden eri osa-alueiden opiskelun tueksi.

Suomen vuoden 2022 seksologian alan vaikuttajat palkittiin Suomen seksologian seuran 25-vuotisjuhlan yhteydessä Helsingin Kulttuuritalolla 29. lokakuuta. Anne Merta otti huomionosoituksen vastaan kiitollisena.

– Olen edelleen hämmentynyt saamastani huomiosta, mutta tietysti olen myös äärettömän kiitollinen.